ساوالان سسی: سازمان عفو بین الملل، روز سه شنبه ۲۳ ماه سپتامبر، با انتشار اطلاعیه ای نسبت به «شکنجه» ۸ فعال دانشجویی حقوق فرهنگی آذربایجان، بازداشت شده طی ماههای اخیر ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی و رعایت حقوق آنان شد.
در اعلامیه سازمان عفو بین الملل گفته شده که ۸ فعال فوق، از ژوئیه ۲۰۰۸ توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده اند و هم اکنون در مکان نامعلومی، در بازداشت به سر می برند. در اين مدت نه خانواده و نه وکيل، موفق به ملاقات با آنها نشده اند و تماس آنها با جهان خارج، تنها محدود به چند مکالمه تلفنی کوتاه با خانواده هایشان بوده است.افراد مذکوردر معرض شکنجه و رفتار خشونت آمیز قرار دارند.
عفو بین الملل احتمال می دهد، آنها تنها به «جرم» ابراز نظرات خود و فعاليت های صلح آميز در بازداشت به سر می برد.
متن ترجمه شده این بیانیه به شرح زیر است:
بازداشتهای خودسرانه / نگرانی از شکنجه یا رفتار ناشایست / زندانیان احتمالی عقیده
۲۳سپتامبر۲۰۰۸
ایران - فعالان دانشجویی حقوق فرهنگی آذربایجان
-مقصود احدي-منصور امينيان
-داريوش حاتمي - ۲۹ ساله
-آيدين خواجه اي- ۲۳ ساله
-امير مرداني
-مجيد ماکوئي-سجاد رادمهر
-فراز زهتاب - ۲۳ ساله
فعالان دانشجوي نامبرده در بالا در جريان چندين سري از دستگيري ها که از ژوئيه ۲۰۰۸ شروع شد، بازداشت شده اند. بنا به اعلام انجمن دفاع از زندانيان سياسي آذربايجان- آداپ(ADAPP)، مستقر در ونکوور کانادا، اعضاء خانواده اين دانشجويان از دسترسی به آنان منع شده اند، اگر چه بعضي ها تماس هاي نا منظم تلفني داشته اند. هيچ يک دسترسي به وکيل قانوني مورد نظر خود نداشته و عفو بين الملل نگران اينست که آنان ممکن است زندانيان عقيده باشند که صرفا به دليل ابراز نظرات وجدانی خود دستگير شده اند.
فعالان دانشجو بصورت فزاينده اي در طلب حقوق فرهنگي و زباني بيشتري از جمله حق تحصيل با استفاده از زبان ترکي آذربايجانی، که آنان معتقد هستند در قانون اساسي تامين شده و نيز حق تجليل از فرهنگ و تاريخ آذربايجان هستند.
سجاد رادمهر، دانشجوي در شرف فارغ التحصيلي مهندسي مکانيک در دانشگاه تبريز، به همراه دوستان خود فراز زهتاب و آيدين خواجه اي، دانشجويان رشته حقوق و همگي اعضاء انجمن اسلامي دانشجويان در همين دانشگاه، در ۱۷ ژوئيه ۲۰۰۸ در مدخل دانشگاه دستگير شدند. معلوم نيست که اين سه دانشجو به کجا برده شده اند، اگر چه هر يک از آنها توانستند چند مکالمه کوتاه تلفني با اعضاء خانواده خود داشته باشند. بدنبال دستگيري آنان، مقامات امنيتي خانه هاي آنان را بازرسي کرده و اشياء شخصي آنان را با خود برده اند.
پيش از دستگيري آنها، سجاد رادمهر در اعتصاب غذائي شرکت داشت که در تاريخ ۱۱ ماه مه براي اعتراض به تعليق موقت بعضي دانشجويان ديگر برگزار شده بود. به تلافي اين عمل و در نتيجه حکم دانشگاه، از حق دانشجوئي خود براي يک ماه محروم شد، فراز زهتاب و آيدين خواجه اي در اعتراض به احکام تعليق دانشجويان مشارکت داشتند. این سه نفر قبلا نيز پس از شرکتشان در تظاهرات ماه مه ۲۰۰۶ بمدت يک ترم از دانشگاه معلق شده بودند.
داريوش حاتمي، دوست نزديک سجاد رادمهر، فراز زهتاب و آيدين خواجه اي، در ۱۷ ژوئيه دستگير گرديد. وي در حال گذراندن خدمت نظام وظيفه خود در ارتش بود. امير مرداني فعال دانشجوئي در دانشگاه تبريز در ۱۳ ماه اوت بازداشت گرديد. وي اجازه يافت که دو تماس تلفني با خانواده خود داشته باشد اما اجازه هيچ دسترسي مستقيم به خانواده و يا به وکيل قانوني خود داده نشده است. این ترس وجود دارد که مشخصا وي ممکن است در معرض بد رفتاري شديدي قرار داشته باشد بخصوص اينکه گزارش شده وي “همکاري با مامورين امنيتي” را رد کرده است.
منصور امينيان دانشجوي مهندسي مکانيک و مقصود احدي دانشجوي رشته جغرافيا است. هر دو عضو انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تبريز نيز ميباشند. آنان در قبل از ظهر ۲۰ اوت دستگير شدند. منصور امينيان در يکي از ادارات وزارت اطلاعات که بدانجا احضار شده بود و مقصود احدي در خانه دستگير شدند. محل هاي اقامت هردو پس از دستگيري اشان بازرسي گرديد. در طول بازداشت اجازه يافته اند که دو مکالمه تلفني با خانواده خود داشته باشند. يک قاضي دوره بازداشت آنان را در مغايرت با قوانين ايران به دو ماه افزايش داده است.
در ۳۱ اوت، مجيد ماکوئي دانشجوي سال آخر مهندسي کشتی سازی در دانشگاه صنعتي مالک اشتر اصفهان در خانه پدر خود در خوي واقع در استان آذربايجان غربي دستگير شد. اشياء شخصي وي مورد بازرسي قرار گرفت و ضبط گرديد. بنا به اظهار منابع آداپ (ADAPP) وي احتمالا به بازداشتگاه وزارت اطلاعات در اروميه برده شده بود. مجيد ماکوئي به کرات براي اداي توضيحات در هر دو شهر اروميه و خوي توسط وزارت اطلاعات در طول دو ماه اخير احضار شده بود. وي اينک به تبريز منتقل شده است.
الهه رادمهر، دانشجوي دانشگاه اروميه و خواهر سجاد رادمهر، بوسيله مقامات امنيتي مورد تهديد قرار گرفته است. مقامات ناشناس دانشگاه نيز به وي گفته اند که اگر وي هر گونه اطلاعي در باره دستگيري برادرش به ديگران بدهد از دانشگاه محروم خواهد شد. ساير اعضاء خانواده فعالان دانشجو نيز توسط وزارت اطلاعات تهديد شده اند. مادر سجاد رادمهر پس از اينکه وي در ۲۳ اوت براي پرس و جو در خصوص وضعيت حقوقي پسرش به دانشگاه تبريز رفت مورد تهديد قرار گرفت. مادر فراز زهتاب در يک مصاحبه به راديو فردا گفته است "هيچ يک از انان يک پاسخ صحيح به ما نميدهند. من از کارمندان زندان پرسيدم گفتند چيزي نميدانند، از وزارت اطلاعات نيز پرسيدم اما به من هيچ جوابي ندادند. صداي وي را فقط يکبار شنيدم و ديگر از مکان نگهداري وي هيچ خبري ندارم."
اطلاعات پیشزمینه:
آذربایجانیها ؛ در ایران بزگترین اقلیت قومی باشند آنها عمدتا شیعه بوده و در مناطق شمال و شمالغرب ایران ساکن هستند و دست کم ۲۵ الی ۳۰ در صد از جمعیت ایران را شامل می شوند. اگر چه آنان بطور کلی در جامعه ایران بخوبی جذب شده اند، اما در سالهای اخیر بطور فزاینده ای حقوق فرهنگی و زبانی مانند حق تحصیل بزبان ترکی آذربایجانی، که معتقدند در قانون اساسی ایران آمده است، و همچنین حق تجلیل از میراث فرهنگی و تاریخی خود را مطالبه کرده اند که اغلب این مطالبات توسط مقامات ایرانی سرکوب شده است.
اقدام پيشنهادي:
لطفا درخواست هاي خود را سريعا به فارسي ، فرانسه ، انگليسي و يا بزبان خودتان ارسال کنيد:
- تاکيد به مقامات که اطمينان دهند که هشت فعال حقوق آذربايجانيها -نامبرده در بالا، در معرض شکنجه و يا بد رفتاري قرار ندارند.
- اصرار به مقامات که فورا" و به طور منظم اين هشت نفر به توانند به اعضاء خانواده خود و وکيل انتخابي خودشان و هر نوع مداواي پزشکي که لازم داشته باشند دسترسي داشته باشند.
- توجه دادن به اين مساله که اگر آنان صرفا به خاطر اظهار حق خود براي آزادي بيان و تجمع دستگير شده اند، زندانيان عقيدتي به حساب آمده ، و بايستي به فوريت و بدون قيد و شرط آزاد شوند.
مراجعه به :
رییس قوه قضاییه:
آیت اله محمود هاشمی شاهرودی
حوزه ریاست قوه قضائیه / دفتر ریاست قوه قضائیه
خیابان پاستور، خیابان ولی عصر، جنوب سه راه جمهوری، تهران۱۳۱۶۸۱۴۷۳۷
جمهوری اسلامی ایران
در قسمت موضوع به نویسید : جهت اطلاع آیت اله شاهرودی
ایمیل : info@dadgostary-tehran.ir
رونوشت به:
به: مسئول دفتر مرکزی حقوق بشر در ایران
محمد جواد لاریجانی
خیابان ولیعصر سه راه جمهوری
ایمیل : int_aff@judiciary.ir
(در قسمت موضوع بنویسید: قابل توجه آقاي محمد جواد لاريجاني )
و برای نمایندگی جمهوری اسلامی در کشورهای محل زندگی تان .
لطفا درخواست را سریعا بفرستید. چنانچه درخواست های خود را بعد از ۴ نوامبر ۲۰۰۸ارسال می کنید، با دبیرخانه سازمان عفو بین الملل یا شعبه عفو بین الملل در کشورتان تماس بگیرید.
لینک : http://amnesty.org/en/library/info/MDE13/142/2008/en
ترجمه: ساوالان سسی