مقدمه: سال 1386 را می توان برای دانشجویان آذربایجانی سالی پر افت و خیز محسوب کرد. در این سال بیش از 50 دانشجوی آذربایجانی دستگير، زنداني و يا راهی کمیته های انضباطی شدند و بسیاری از آنها با احکام دادگاهها و يا تعليق از تحصيل مواجه گردیدند. در این سال علی رغم فشارها و تهدیدهای بسیار برنامه های گوناگونی برگزار گردید و نشریات متعددی انتشار یافت. با وجود این مجوز بسیاری از برنامه ها نیز لغو شد، به تعدادی از آنها نیز مجوز داده نشد و نشریات دانشجویی متعددی لغو مجوز شدند.
سایت http://www.oyrenci.com/ با امید به اینکه سال 87 سالی پربار برای جنبش دانشجویی آذربایجان رقم بخورد گزارشی مفصل از عملکرد یکساله دانشجویان آذربایجانی از سال 1386 را تقدیم همگی فعالین حرکت ملی و جنبش دانشجویی آذربایجان می نماید.
اولین روزهای بهار 86 مقارن بود با چاپ ویژه نامه آموزش و آسیملاسیون، که در دانشگاه تبریز و توسط انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده فنی این دانشگاه منتشر شد.
در روز 18 اردیبهشت دانشجویان دانشگاه تبریز در اعتراض به اقدامات غیر قانونی مدیریت فرهنگی نسبت به سرقت نشريات كانون آذربايجان شناسي این دانشگاه تحصنی یک روزه را بر پا کردند. این تحصن با قرائت بیانیه ای و همچنین گرامیداشت روز 19 اردیبهشت به آرامی به پایان رسید.
مهدی نوری فعال دانشجوئی حرکت ملی آذربایجان و دانشجوی عمران دانشگاه آزاد نقده روز سه شنبه مورخ 18/2/86 و در آستانه سالگرد قیام خردادماه مردم آذربایجان، توسط مامورین اداره اطلاعات نقده دستگیر شد.
در اواخر همین ماه در پی پخش اعلامیه هایی در رابطه با شرکت دانشجویان در بزرگداشت شهدای اعتراضات سال گذشته آذربایجان در دانشگاه آزاد مراغه رییس حراست این دانشگاه ۱۵ تن از دانشجویان دختر و پسر فعال در این دانشگاه را احضار و آنان را به اخراج از دانشگاه در صورت مشاهده در تجمعات (سالگرد قیام 1 خرداد) تهدید کرد.
در روز29 اردیبهشت سه نفر از دانشجويان دانشكده فني اورميه توسط نيروهاي اطلاعات اورميه و با همكاري حراست دانشگاه بازداشت شده و به مكان نامعلومي انتقال يافتند.
صبح روز 1خرداد نيروهاي امنيتي و اطلاعاتي به خانه ي اكبر پاشايي دانشجوی دانشگاه ارومیه يورش برده و با شكستن درب منزل وارد خانه شده شروع به تفتيش وسايل خانه كردند. پس از اين عمل غير قانوني حراست دانشگاه ارومیه در محوطه ي دانشگاه اقدام به دستگيري اكبر پاشايي نموده و ايشان را در اختيار نيروهاي اطلاعاتي قرار داد.
روز دوم خرداد دو تن از دانشجویان دانشکده فنی ارومیه به نام های پرویز سلطانی (آراز) و بهنام نور محمدی بازداشت شدند. دونفر از دانشجویان بنامهای داوود خدایی و توحید غنی زاده برای بازجویی به اطلاعات فرا خوانده شدند. آقای داریوش اسماعیل زاده دانشجوی معماری نیز جزو دستگیر شدگان همین روزها بود.
از روز 2 خرداد تجمعات دانشجویان دانشگاه تبریز در اعتراض به دستگیر شدگان روز اول خرداد علی الخصوص نادر مهد قره باغ دانشجوی مهندسي برق این دانشگاه شروع شده و به مدت 3 روز ادامه یافت. در این سه روز دانشجویان دانشگاه تبریز با برپایی تحصن و تریبونهای آزاد اعتراض خود را نسبت به دستگيري غير قانوني دانشجويان اعلام داشته و خواستار مشخص شدن وضعيت دوستانشان بودند. در جريان اين تحصن هاي و اعتراضات، مسئولين دانشگاه تبريز در اقدامي غير قانوني خانواده هاي نزديك به 40 نفر از دانشجويان را به صورت تماس تلفني تهديد كردند.
در این روزها دانشجویان تورک دانشگاههای همدان نیز در اقدامی خود جوش در سالن ورودی دانشگاه بو علی سینا و در اعتراض به دستگیر شدن عده ای از هموطنان تورک به دست شوونیسم فارس، دست به تحصن زدند.
همچنین در روز 2 خرداد حسین ستاری دانشجویی میانجی دانشگاه مفید قم که به دلیل فعالیتهای هویت طلبانه حكم دو ترم تعليق از تحصیل دريافت كرده بود، به اداره اطلاعات قم فراخونده شد.
در همین روزها مهدی حاج محمدی دانشجوی سال آخر شیمی دانشگاه اورمیه، مدیر مسئول نشریه اویانیش و یکی از فعالین شناخته شده حرکت ملی آذربایجان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و به مکان نامعلومی منتقل شد.
روز دوشنبه ۷ خرداد ماه نيروهاي امنيتي و اطلاعاتي در دانشگاه اورميه مهناز محمد زاده (دانشجوي رشته ي تربيت بدني ورودی ۸۳) را دستگير كردند.
روز سه شنبه 8 خرداد کميته انضباطي دانشگاه تبريز دانشجويان زير را به اين کميته احضار کرد: وحيد دهقاني، فراز زهتاب، آيدين خواجه اي، مقصود عهدي، منصور امينيان، هادي بهادري، آيدين غفارنژاد، ابراهيم زينالي، امين امامي، علي داور، بابک رحمتي، نعيم احمدي، ناهيد بابازاده، بهنام زالي و صمد پاشایی.
در همین ایام تعدادی از دانشجویان دستگير شده ي دانشگاههای ارومیه از جمله ساسان کیوانی و آراز سلطانی با قرار وثیقه آزاد شدند.
در روز 17 خرداد ماه نادر مهد قره باغ دانشجوی دانشگاه تبریز که در جریان اعتراضات مردمی در اول خرداد 86 توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، آزاد شد.
در این ایام مجوز نشریه "آذربایجان شناسی" نشريه ي داخلي و رسمي کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز از سوی مسئولین این دانشگاه به مدت 1 سال به حالت تعلیق در آمد.
روز 21 خرداد مهدی حاج محمدی فعال دانشجویی آذربایجان و دانشجوی سال آخر شیمی دانشگاه اورمیه که بعد از ظهر 9/3/86 توسط حراست دانشگاه دستگیر و در اختیار اداره اطلاعات اورمیه قرار گرفته بود به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی آزاد شد.
روز 22 خرداد کمیته ناظر بر نشریات دانشجویی دانشگاه زنجان، ابراهیم شهبازی مدیر مسئول نشریه دانشجویی قیبچاق را به اتهام ترویج افکار ملی گرایانه ترکی و تخریب هویت فارسی به این کمیته احضار کرد.
روز 29 خرداد داریوش اسماعیل زاده که در روز ۱ خرداد دستگیر شده بود بعد ازتحمل ۲۸ روز شکنجه و حبس با قرار وثیقه ۱۰ میلیون تومانی آزاد شد.
روز 8 تیر ائلشن روشنی پور، بابک مرادی، سعید محمدپور، مجید قره داغی و مصطفی قلیزاده فعالین دانشجویی آذربایجان توسط دادستان مراغه در رابطه با پرونده دعوت دانشجویان به تجمع دانشجویی در دانشگاه آزاد مراغه، احضار و جهت بازجویی به وزارت اطلاعات ارجاع گردیدند.
همچنین در این روزها دادگاه داریوش اسماعیل زاده و بهنام نورمحمدی برگزار شد.
روز 9 تیر ماه کمیته انضباطی دانشگاه تبریز ۱۴ تن از فعالین دانشجویی آذربایجان در این دانشگاه را به تعلیق از تحصیل محکوم کرد. در این روز کمیته انضباطی این دانشگاه فعالین دانشجویی هویت طلب ترک به نامهای بابک رحمتی (مدیر مسئول نشریه دانشجویی گونش)، منصور امینیان (مسئول تشكيلات انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده ي فني)، هادی بهادری (دبیر کانون آذربایجان شناسی)، ابراهیم زینالی (مدیر مسئول نشریه کانون آذربایجان شناسی)، وحید دهقانی (مسئول روابط عمومي انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده ي فني)، فراز ذهتاب (عضو شوراي مركزي انجمن ادبي سهند)، آیدین خواجه ای (عضو شوراي مركزي انجمن ادبي سهند)، مقصود عهدی (عضو شوراي مركزي انجمن ادبي سهند)، علی داور (دانشجوي مهندسي برق)، امین امامی (عضو شوراي مركزي انجمن ادبي سهند)، آیدین غفارنژاد (عضو شوراي مركزي كانون آذربايجان شناسي) و نعیم احمدی (مسئول تشكيلات انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده ي علوم طبيعي) را به دو ترم تعلیق از تحصیل و حامد توفیق (دبیر سیاسی شوراي مركزي انجمن اسلامی دانشجويان دانشگاه تبريز و علوم پزشكي)، و بهنام زالی (مسئول تشكيلات انجمن اسلامي دانشجويان دانشكده ي كشاورزي) را به یک ترم تعلیق از تحصیل محکوم کرد. همچنین کمیته انضباطی دانشگاه تبریز پرونده مقصود عهدی را به کمیته مرکزی انضباطی وزارت علوم (مركز) ارسال نمود.
روز یکشنبه ۱۰ تیر اکبر پاشایی فعال دانشجویی حرکت ملی آذربایجان بعد از تحمل یک ماه حبس در بازداشتگاه مرکزی ارومیه آزاد شد. لازم به ذکر است، وی در این دوران در اعتراض به رفتارهای غیر انسانی نیروهای امنیتی، به مدت 4 روز دست به اعتصاب غذا زده بود.
در این روز دادگاه انقلاب اردبیل عسگر اکبرزاده (دانشجوی شیمی دانشگاه پیام نور اردبیل) فعال اردبیلی حرکت ملی آذربایجان را به اتهام تبلیغ علیه نظام (پخش اعلامیه ) در ارتباط با اعتراضات ۱ مهر ۸۵ آذربایجان محاکمه و به ۴ ماه حبس تعزیری محکوم کرد.
در تاریخ 18 تیرماه کمیته انضباطی دانشگاه آزاد تبریز بهنام ترکانپور عضو شورای مرکزی تشکل آرمان را به یک ترم محرومیت از تحصیل و پیشنهاد تبعید به یک واحد دیگر محکوم نمود.
روز 28 تیرماه با صدور حکم برای هادی حمیدی شفیق مصادف بود. وی که دوران 10 ماهه حبس خود را سپری می کرد در این روز از طرف دادگاه انقلاب ارومیه به خاطر دستگیری در جریان تجمعات و جشنهای 21 آذر به 7 ماه حبس تعزیری محکوم کرد.
در روز 28 تیرماه اكبر نيكجو دانشجوی زبان انگليسی دانشگاه اورميه كه شب جمعه ۱۵ تير ماه در مراسم جشن و نور افشانی سالروز تولد بابك خرمدين بازداشت شده بود، بعد از چند روز بازداشت در بازداشتگاه اداره اطلاعات اورميه آزاد شد.
همچنین مهدی حاج محمدی دانشجوی دانشگاه اورميه و مدیر مسئول نشریه دانشجویی "اویانیش" كه در جریان اعتراضات اول خرداد بازداشت و بعد از تحمل ۲۰ روز بازداشت در سلول انفرادی با قرار وثيقه ۲۰ ميليون تومانی آزاد شده بود بعد از محاكمه در دادگاه شبعه يك دادگاه انقلاب اروميه تبرئه شد.
در روز 10 مرداد محمدرضا عوض پور دانش آموز ۱۶ ساله تبریزی که از روز سه شنبه ۲۹ خرداد تسط بسیج محله شان دستگیر شده بود پس از حدود ۴۰ روز بازداشت از زندان تبریز آزاد شد.
در همین روز دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی حکم ۶ ماه حبس دادگاه بدوی برای عارف الوفی دانشجوی معماری دانشگاه خزر باکو را که در طی اعتراضات 2 اسفند دستگیر شده بود٬ تایید کرد.
روز 12 مرداد سعید محمدی دانشجوی هویت طلب دانشگاه آزاد مراغه به اداره اطلاعات شهرستان مراغه احضار شد.
در روز 22 مرداد جمعی از دانشجویان دانشگاه تبریز به مناسبت 101 امین سالگرد انقلاب مشروطه با صعود به قله ساوالان یاد و خاطره انقلاب مشروطه را گرامی داشتند.
صبح روز 24 مرداد ماه دادگاه اکبر پاشایی دبیر سابق کانون شهریار دانشگاه ارومیه در دادگاه انقلاب ارومیه برگزار گردید.
در تاریخ 15 شهريور شیرزاد حاجیلو دبیر NGO اورین در شهرستان خوی و دانشجوی رشته کامپیوتر دانشگاه آزاد خوی به دادگاه انقلاب این شهر فراخوانده شد.
در روز 28 شهریور عسگر اکبر زاده فعال دانشجویی آذربایجان جهت گذراندن دوران محکومیت، خود را به زندان اردبیل معرفی کرد. اکبر زاده که دانشجوی رشته شیمی دانشگاه پیام نور اردبیل می باشد در جریان تظاهرات مردم اردبیل در خرداد 85 بر علیه کاریکاتور اهانت آمیز روزنامه دولتی ایران توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت و 15 روز را در بازداشت (زندان اردبیل) سپری کرده بود.
همچنین در این روز محمد رضا عوض پور دانش آموز شانزده ساله تبریزی به 4 ماه حبس محکوم شد.
روز جمعه 30 شهريور شیرزاد حاجیلو دبیر موسسه غیر دولتی اورین از سوی دادگاه انقلاب خوی (قاضی نوروزی) به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و ارتباط با گروههای پان ترکیست به تحمل یک سال حبس تعزیری محکوم شد. شیرزاد حاجیلو دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی خوی و دبیر موسسه غیردولتی اورین خوی می باشد که اسفند ماه 85 از سوی اداره اطلاعات خوی دستگیر شده و به مدت سیزده روز در بازداشت اداره اطلاعات بود.
پاییز 86 با دستگیری دو تن از دانشجویان آذربایجانی خارج از کشور شروع شد. در تاریخ 3 مهر آقای محمد نصرتی 33 ساله اهل خوی دانشجوی رشته استاتستیک (آمار) مقطع فوق لیسانس و سرکار خانم شهرزاد آزرمی اهل تبریز دانشجوی رشته زبان انگلیسی در مقطع دکترا، بازداشت شده و به زندان اوین در تهران منتقل گردیدند. این دو نفر، دو روز بعد آزاد شدند.
در روز 7 مهر نشريه یارپاق كه به مدت هفت سال پياپي توسط فعالان دانشجويي حركت ملي آذربايجان در "دانشگاه تربيت معلم تهران" (واحد پرديس كرج) منتشر مي شد به علت عدم همكاري مسئولين دانشگاه از ادامه ي انتشار باز ماند.
در تاریخ 13 مهر ماه مهناز محمدزاده دانشجوی تربیت بدنی ورودی 82 دانشگاه اورمیه و اهل خیوو (مشگین شهر) که در خرداد 86 دستگیر شده بود به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و ترویج پان تورکیسم به شش ماه حبس تعزیری محکوم شد.
سیامک میرزائی دانشجوی اهل پارس آباد مغان روز شانزدهم مهرماه دستگیر و یک روز بعد آن آزاد شد.
روز 30 مهر شماره هفتم نشریه اجتماعی، فرهنگی، ادبی و خبری کیملیک به صاحب امتیازی و مدیر مسئولی " احد داداشی" (عضو شورای مرکزی جمعیت اسلامی) منتشر گشت.
یک روز بعد یعنی در تاریخ 1 آبان نشریه دانشجویی آددیم در دانشگاه پیام نور مغان ممنوع النشر شد.
در تاریخ 4 مهر نشریه آچیق سوز توسط دانشجویان دانشگاه ارومیه منتشر شد. در اولین شماره این نشریه خبر هایی از زندانیان سیاسی حرکت ملی آذربایجان و مباحث تئوریک درج شده بود و در دومین شماره آن خبر های فرهنگی، پلمپ موسسات فرهنگی آذربایجان و خبر و بیانیه سایت جدید جنبش دانشجویی آذربایجان www.oyrenci.com دیده می شد.
6 آبان با برگزاری نمایشگاه فرهنگ و آداب ملل ایرانی در دانشگاه اصفهان مصادف بود. در این نمایشگاه دانشجویان آذربایجانی حضوری فعال و چشمگیر داشتند. در حاشیه این نمایشگاه نیز کنسرت موسیقی آذربایجانی با ایفای استاد حسن دمیرچی برگزار گردید.
در روز 10 آبان ماه نشريه ی تلنگر كه به تازگي مجوز انتشار دريافت نموده بود، 15 دقيقه پس از انتشار توسط حراست دانشگاه تبريز توقيف و سلب مجوز شد.
روز 11 آبانماه در اصفهان اولین جلسه کلاس های آموزش زبان ترکی آذربایجانی برگزار شد. این کلاسها با استقبال گسترده دانشجویان دانشگاههای اصفهان روبرو گشت.
در همین روزها کنسرت موسیقی آذربایجانی با ایفای گروه امید در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار گردید.
روز 17 آبان ماه سومین شماره نشریه "آچیق سوز" در دانشگاه اورمیه منتشر شد.
در روز 20 آبان ماه کلاسهاي آموزس زبان ترکي آذربايجاني که از اواخر مهرماه در دانشکده ادبيات دانشگاه علامه طباطبايي تهران برگزار مي شد پس از چندمين بار مزاحمت و فشار مسئولين دانشگاه تعطیل شد.
روز 22 آبان ماه پنجمين شماره نشريه اينام، گاهنامه سياسي، اجتماعي و فرهنگي دانشگاه تربيت دبير شهيد رجايي تهران، منتشر شد. در اين شماره مقالات متنوعي با موضوعات رقص آذربايجاني، زبان مادري و يک مقاله سياسي با عنوان زنده باد استبداد چاپ شده بود.
در تاریخ 25 آبانماه تعدادی از دانشجویان دانشگاههای تهران در جریان تجمع بر مزار ستارخان توسط نیروهای امنیتی دستگیر شدند و به فاصله چند ساعت تا چند روز آزاد شدند.
در روز 27 آبان ماه شعبه تجدنظر دادگاه انقلاب اسلامي تبريز حکم سه سال زندان حسين احمديان را به چهار سال حبس تعليقی تبديل نمود. حسين احمديان (آرتوم دينج) سی و پنج ساله و دانشجوي کارشناسي ارشد علوم اجتماعي در دانشگاه حاجت تپه ترکيه می باشد. وی در خردادماه 1385 در جريان تظاهرات ضد تبعيض زباني مدتي دستگير و سپس به قيد وثيقه آزاد گرديده بود.
روز 29 آبان ماه اولين شماره نشريه ي فرهنگي، اجتماعي و ادبي دانشجويان آذربایجانی دانشگاه اورميه تحت عنوان سهند منتشر و در ميان دانشجويان توزيع شد. این نشریه دو روز بعد توقیف شد.
در روز 30 آبان ماه سرانجام مسئولین دانشگاه تبریز توانستند با فشار های غیر اخلاقی خود انجمن ادبی _فرهنگی سهند را به تعطیلی بکشانند. انجمن ادبی سهند در زیر فشارهای حراست و مخالفت های مسئولین بعد از اندکی تاخیر از اواخر مهر در حال برگذاری بود که بعد از برگزاری 4 جلسه زیر این فشارها و احضارها به تعطیلی کشانده شد.
در تاریخ 1 آذر ماه ششمین شماره نشریه دانشجویی چنلی بئل منتشر شد. این نشریه به همت دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز نقده و به مدیر مسئولی رضا داغستانی انتشار می یابد.
در روز 2 آذرماه انجمن های اسلامی 23 دانشگاه ایران (دفتر تحكيم وحدت) طی بیانیه ای اعتراض خود را نسبت به فشارهای اعمالی بر علیه دانشجویان آذربایجانی را اعلام کردند، همچنين در نشست سراسري اين مجموعه طرح پيگيري جهت تشكيل كميته ي اقوام بررسي و تصويب شد.
نمایشگاه فرهنگی استانها در دانشگاه شهید رجایی تهران با حضور مسئولین دانشگاه و غرفه ها در تاریخ 3/9/86 افتتاح گردید. در این نمایشگاه استان زنجان با عنوان قیزیل آذربایجان حضور یافت.
در روز 5 آذر، هشتمین شماره نشریه دانشجویی اینام در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران منتشر شد.
روز 6 آذر ماه در دانشگاه امیرکبیر درجلسه ای به نام مولفه های اتحاد ملی، دانشجویان تورک این دانشگاه حضوری بی سابقه را رقم زدند و با به دست گرفتن جو جلسه و طرح سوالهایی در مورد مشکلات ملت آذربایجان جلسه را به دادگاهی برای محاکمه شوونیستها تبدیل نمودند.
روز 6 آذر ماه حکم حبس تعزیری 1 ساله شیرزاد حاجیلو دبیر موسسه اورین خوی در دادگاه تجدید نظر به 91 روز تقلیل یافت.
عصر روز 6 آذر ماه مراسم شعر و موسيقي با عنوان “قوي بئله اولسون” به همت تشكل دانشجويي آذكاب (آذربايجان كولتورآراشديرما بيرليگي) در دانشگاه علوم پزشكي اورميه برگزار شد.
در روز 19 آذرماه شماره 38 نشریه گونش در دانشگاه علم و صنعت منتشر شد. شماره 37 این نشریه نیز در تازیخ 4 آذرماه منتشر شد بود.
روز 19 آذر اکبر پاشایی دانشجوی رشته فیزیک دانشگاه اورمیه و دبیر کانون دانشجویی استاد شهریاردانشگاه اورمیه از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی اورمیه (قاضی درویشی) به یک سال حبس که به مدت سه سال تعلیق می شود٬ محکوم شد.
روز 20 آذر ماه حکم قبلی ابراهیم دهقان فعال دانشجوئی آذربایجان در دانشگاه ارومیه از طرف دادگاه انقلاب شهرستان ارومیه مورد تایید قرار گرفت. حکم اولیه وی دو سال حبس تعزیری بود که بعدا به دو سال تعلیق تبدیل شده بود. ابراهیم دهقان فعال دانشجوئی دانشگاه ارومیه و مدیر مسئول نشریه توقیف شده یاشیل یول دانشگاه ارومیه می باشد. وی در جریان اعتراضات خرداد 1385 دستگیر شده بود.
صبح روز 20 آذر ماموران دولتی با ابلاغ حکم جلب شیرزاد حاجیلو، دبیر موسسه غیر دولتی اورین خوی را دستگیر و به زندان خوی انتقال دادند.
در 20 آذر ماه یک روزمانده به سالگرد حکومت ملی آذربایجان مسئولین دانشگاه زنجان حکم به اخراج داوود خداکرمی دانشجوی ریاضی این دانشگاه و فعال دانشجویی آذربایجان به دلیل فعالیتهای هویت طلبانه داد. مسئولین دانشگاه، داوود خداکرمی دبیر جمعیت اسلامی این دانشگاه وفعال دانشجویی ترک رابه دلیل فعالیتهای هویت طلبی ترکی و با بهانه های واهی از این دانشگاه اخراج کرد. خداکرمی دبیری جمعیت اسلامی دانشجویان ومدیر مسئولی نشریه دانشجویی آچیق سؤز را بر عهده داشت.
همزمان با سالروز برقرای حکومت ملی کنسرت موسیقی آذربایجانی آذربایجان در دانشگاه صنعت آب و برق تهران (شهید عباسپور) برگزار گردید. این کنسرت موسیقی با اجرای گروه موسیقی دان اولدوزو، با استقبال بی نظیر دوستداران فرهنگ اصیل آذربایجان روبرو شد.
در روز 21 آذر محمدرضا عوض پور دانش آموز ۱۶ ساله تبریزی به اتهام عضویت در جمعیت ها و دسته هایی که هدفشان برهم زدن امنیت کشور می باشد٬ از طرف شعبه ۱۱۸ دادگاه جزائی تبریز (قاضی نیاکار) به پنج ماه حبس تعزیری محکوم شد.
در این روز دادگاه انقلاب شبستر چهار تن از فعالین دانشجویی ترک به نامهای بهنام نور محمدی٬ قهرمان سلطانی٬ بهزاد خورشیدزاده و پرویز سلطانی (آراز) را به یک سال حبس تعلیقی به مدت پنج سال محکوم کرد. این دانشجویان در جریان پخش اعلامیه های دعوت مردم برای تجمع روز جهانی زبان مادری در مورخه ۲/۱۲/۸۵ در شبستر دستگیر و پس از دو هفته بازداشت موقت و بازجویی توسط تیمهای اطلاعاتی شبستر و تبریز به قید وثیقه آزاد شده بودند. همچنین بهنام نورمحمدی دانشجوی عمران آموزشکده فنی ارومیه به علت دستگیری های متعدد در روز جهانی زبان مادری و اعتراضات مردمی بر علیه روزنامه ایران در سالهای ۸۵ و ۸۶ و سردبیری نشریه دانشجویی اویانیش توسط کمیته انضباطی آموزشکده فنی ارومیه اخراج گردید.
در این روز در دانشگاه تبریز به مناسبت 21 آذر سالروز تاسیس حکومت ملی آذربایجان به رهبری سید جعفر پیشه وری مراسم بزرگداشتی از طرف فعالین زنان جنبش دانشجویی آذربایجان برگزار گردید. در این نشست، با حضور جمع کثیری از فعالین، ضمن پاسداشت یاد و خاطره ی شهدای آذربایجان، به یاد آوری و بازخوانی تمامی دستاوردهای یکساله ی حکومت ملی آذربایجان پرداخته شد.
همچنین در روز 21 آذرماه کنسرت موسیقی آذربایجانی در دانشگاه شهید عباسپور با حضور گروه موسیقی دان اولدوزو برگزار گردید.
کنسرت موسیقی آذربایجانی با اجرای گروه “آذربایجان” در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد. این کنسرت که در روز 3 دی ماه و با ایفای استاد دمیرچی در این دانشگاه برگزار گردید، با استقبال چشم گیر دانشجویان همراه بود.
در روز 5 دیماه نشریه سهند دانشگاه اورمیه دوباره منتشر شد.
در این روز نمایشگاه عکس با عنوان استکبار جهانی و کشتار مسلمین (قره باغ) که قرار بود در دانشگاه گیلان برگزار شود با بهانه های مختلف مسئولین دانشگاه لغو شد.
در تاریخ 22 دیماه انجمن های اسلامی 37 دانشگاه ایران (مجموعه ي دفتر تحكيم وحدت) طی بیانیه ای نسبت به فشارهای اعمالی بر دانشجویان اعتراض کردند. در این بیانیه به فشارهای وارد بر دانشجویان دانشگاه تبریز، تعطیلی انجمن ادبی سهند، صدور حکم برای 16 دانشجو و احضار 4 نفر از دانشجویان این دانشگاه نیز تاکید و اعتراض شد.
سرانجام مسئولین حراست با همیاری رئیس ومعاونان دانشگاه زنجان با سوء استفاده از تعطیلات پایان ترم و نبود دانشجو در دانشگاه به صورت مخفیانه اقدام به خارج ساختن اموال تشکل جمعیت اسلامی نموده و اتاق مربوطه را در اختیار آبدارچی دانشگاه گذاشتند. این اقدام در حالی صورت گرفت که اعضای تشکل منتظر صدور پاسخ هیات نظارت مرکزی به اعتراض و شکایت تشکل از حکم صادره و تخلفات آشکار و اقدامات خودسرانه هیات نظارت و حراست دانشگاه زنجان بودند.
با شروع ترم جدید شماره ششم نشریه آنایوردو در دانشگاه یزد و به همت دانشجویان فعال این دانشگاه منتشر گردید.
در روز اول بهمن دادگاه محاکمه دانشجوی حقوق مدنی حسین یوسفی روز 1 بهمن برگزار گردید.
در تاریخ 29 بهمن و در آستانه روز جهانی زبان مادری انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل طی یک نامه انتقاد آمیز به ریاست صدا و سیمای استان اردبیل از بی توجهی صدا و سیما به زبان تورکی، زبان مادری میلیونها تورک آذربایجانی در صدا و سیما اعتراض نمود.
در ابتدای اسفندماه شماره هشتم نشریه بیرلیک در دانشگاه علامه طباطبایی توسط دانشجویان فعال این دانشگاه منتشر شد. شماره هفتم این نشریه نیز در آذرماه منتشر شده بود.
در روز دوم اسفند (روز جهانی زبان مادری) دانشجویان دانشگاههای آذربایجان با انتشار ویژه نامه ها و برگزاری برنامه های متعدد این روز را گرامی داشتند.
دانشجویان دانشگاه تبریز با انتشار ویژه نامه های چیلتیک، سهند، آغیرلاما تورنی در انجمنهای اسلامی و برگزاری ویژه برنامه 2 اسفند در کانون آذربایجان شناسی به استقبال این روز رفتند. همچنین انجمن اسلامی دانشکده فنی این دانشگاه نیز بیانیه ای به زبان ترکی صادر کرد.
در دانشگاه ارومیه نیز دانشجویان این دانشگاه با انتشار ویژه نامه ها و برگزاری برنامه در خوابگاههای دانشجویی یاد این روز را گرامی داشتند.
دانشجویان دانشگاه آزاد تبریز نیز با برگزاری ویژه برنامه ای یاد زبان مادری خود را گرامی داشتند.
در روز 5 اسفند مراسم گرامیداشت روز زبان مادری در دانشگاه صنعتی سهند تبریز برگزار شد. در این مراسم اعتراض آمیز دانشجویان با استفاده از اصل غافلگیری با تجمع در مقابل ساختمانهای آموزشی این دانشگاه و با در دست داشتن پلاکاردهایی روز جهانی زبان مادری را گرامی داشته و حقوق حقه ملت تورک آذربایجان را مبنی بر حق برخورداری از آموزش به زبان مادری واجرایی شدن اصول 15 و 19 قانون اساسی را خواستار شدند.
شماره نهم نشریه کیملیک بصورت ویژه نامه روز جهانی زبان مادری در دانشگاه زنجان منتشر شد. این شماره در هشت صفحه و با محوریت ضرورت رسمیت و تحصیل به زبان مادری و نیز امکان و راهکارهای آن پرداخت. همچنین در این ترم نشریات متعددی در دانشگاه زنجان منتشر شد.
دانشجويان تورک دانشگاه هاي اصفهان با پخش مقالاتي در مورد زبان مادري با گرامي داشت اين روز بر پس گيري حقوق از دست رفته خود تاکيد کردند.
انجمن اسلامی واحد کرج روز با دوم اسفند روز جهانی زبان مادری را گرامی داشت.
در دانشگاه رجایی نیز ویژه نامه نشریه اینام به مناسبت روز جهانی زبان مادری منتشر شد.
رضا داغستانی مدرس زبان ترکی٬ وبلاگ نویس و روزنامه نگار آذربایجانی و دانشجوی دانشگاه پیام نور سولدوز حوالی ظهر دوم اسفند (روز جهانی زبان مادری) در پی یورش مأمورین وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران به منزل او در ارومیه دستگیر شد.
روز 5 اسفند منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران که به دعوت بسیج دانشجویی برای پاسخ به سوالات دانشجویان در مورد سیاست خارجی ایران در دانشگاه علم و صنعت حضور یافته بود، با اعتراض شدید دانشجویان آذربایجانی دانشگاه در قبال سیاست های ایران در مورد کشور متجاوز ارمنستان روبرو شد. دانشجویان آذربایجانی دانشگاه با سر دادن شعار “قاراباغ (قره باغ) پاره تن اسلام است” در میان سخنان متکی به استقبال مراسم بزرگداشت شهیدان فاجعه خوجالی که هر ساله در جلوی سفارت ارمنستان برگزار می شود رفتند.
در این روزها ویژه نامه خوجالی نشریه اینام در دانشگاه رجایی منتشر شد.
در جریان تظاهرات سه شنبه هفتم اسفند ماه که بعد از بازی تراکتور سازی و برعلیه سیاستهای شونیستی و محکومیت فاجعه خوجالی رخ داد، دو دانشجوی دانشگاه آزاد تبریز بنامهای فرزاد مهدوی و هاتف نوبری نیز بازداشت شدند.
در روز 8 اسفند ماه با تلاش ها و پیگیری های دانشجویان تورک دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران و نیز همکاری مسئولین دانشگاه اولین جلسه از کلاس های آموزش زبان و ادبیات تورکی آذربایجانی تشکیل گردید.
روز 12 اسفند نیز نخستین شماره "شهریار" نشریه دانشجویان تورک دانشگاه علوم پزشکی ایران منتشرشد.
در این روز، 12 اسفند شیرزاد حاجیلو پس از تحمل 3 ماه حبس از زندان آزاد شد.
همچنین روز 12 اسفند جمع کثیری از دانشجویان آذربایجانی مقیم آنکارا ضمن در دست داشتن پلاکاردهای متعدد، با تجمع در برابر سفارت ایران در پایتخت تورکیه به اعمال سیاستهای نژادپرستانه و شوونیستی جمهوری اسلامی در ایران علیه ملت تورک آذربایجان جنوبی و نیز دیگر اقوام اعتراض کردند.
با فرا رسیدن 8 مارس (روز جهانی زن) سومین شماره نشریه سحر با موضوع حقوق زن منتشر شد. لازم به ذکر است که دومین شماره از این نشریه نیز با موضوع زبان مادری به صورت بسیار گسترده در آستانه روز جهانی زبان مادری در دانشگاه زنجان پخش شده بود.
در روز 20 اسفند دانشجویان تورک دانشگاه امیر کبیر در اعتراض به لغو برنامه هم اندیشی دانشجویان تورک دست به تجمع زدند. در این تجمع که با مشارکت خوب دانشجویان تورک و هماهنگی مثال زدنی آنها برگزار گردید مطالبات دانشجویان از جمله غرفه مشترک در جشنواره و صدور مجوز کلاسهای آموزش زبان تورکی و صدور مجوز برای نشریات اویرنجی و اویرنجی باخیشی عنوان گردید.
همچنین در این روز مراسم شب شعر در دانشگاه پیام نور زنجان با حضور اساتیدی چون هوشنگ جعفری برگزار گردید.
در روز 28 اسفند هادی حمیدی شفیق، دانشجو ، فعال و مبارز هویت طلب حرکت ملی آذربایجان پس از 15 ماه حبس و برای اولین بار به مدت یک هفته از زندان ارومیه مرخص شد و به این ترتیب وی سال جدید را در کنار خانواده اش سپری کرد.
و سرانجام در آخرین روزهای سال نیز رضا داغستانی که در روز 2 اسفند (روز جهانی زبان مادری) توسط نیروهای امنیتی دستگیر شده بود، پس از تحمل 26 روز حبس آزاد شد تا وی نیز سال جدید را در کنار خانواده اش سپری کند.
بخش رسانه ای جنبش دانشجوئی آذربایجان
http://www.oyrenci.com/
گله جک بیزیمدیر
پنجشنبه 15 فروردین 1387