آذربایجانیها در ایران به خاطر برگزاری مراسمها و مناسبتهای ملی خود بازداشت و مورد شکنجه قرار می گیرند

بسیاری از بازداشتها و دستگیری شهروندان آذربایجانی در ایران به علت شرکت و یا حتی قصد شرکت در مراسمها و مناسبتهای ویژه آنها٬ همچون مراسم قلعه بابک به مناسبت تولد بابک خرمدین سردار آذربایجانی٬ مراسم سالگرد ستارخان٬ مراسم ۲۱ آذر٬ مراسم روز جهانی زبان مادری و مراسمهای ترحیم نویسندگان٬ شعرا و علمای آنها ... صورت می گیرد. این در حالیست که بیانیه حقوق افراد متعلق به اقليتهای ملی٬ اتنیکی٬ مذهبی و زبانی که طی قطعنامه شماره ۱۳۵/۴۷ مورخ ۱۸ دسامبر ۱۹۹۲ به تصویب کمیسیون حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسیده است٬ صراحتا به حق برگراری مراسمات ویژه به صورت صلح آمیز اشاره کرده است.

هم اکنون دو تن از فعالان هویت طلب آذربایجانی به جرم شرکت در مراسم ستارخان در زندان اوین تهران٬ و چند تن دیگر به جرم قصد و دعوت به شرکت در مراسم جشن ۲۱ آذر در بازداشتگاههای اطلاعات ارومیه به سر می برند. کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان٬ آسمک٬ با توجه به عدم دسترسی این زندانیان به وکیل مدافع و عدم اجازه ملاقات با خانواده هایشان٬ ضمن ابراز نگرانی جدی خود از احتمال قرار گرفتن آنها تحت شکنجه های جسمی و روحی٬ دولت جمهوری اسلامی ایران را به رعایت حقوق شهروندی و احترام به معاهدات بین المللی که امضا کرده است فرا می خواند.

بی خبری مطلق از وضعیتعبدالله عباسی جوان و حسین حسینی در زندان اوین

خانواده های مهندس عبدالله عباسی جوان فعال هویت طلب آذربایجانی و استاد معماری دانشگاه شهید رجائی تهران و خواهرزاده اش حسین حسینی دبير اسبق انجمن اسلامی آموزشکده رازی شهر اردبيل٬ به طور جدی نگران سلامتی این دو زندانی سیاسی می باشند که بیش از یک ماه است بدون ملاقات با خانواده و برخوارداری از وکیل در زندان اوین تهران در بازداشت وزارت اطلاعات هستند.

این دو فعال هویت طلب نقده ای بعد از دستگیری درتاریخ ۲۳ آبانماه امسال به هنگام شرکت در مراسم «سالگرد شهادت ستارخان٬ سردار ملی آذربایجان» بر سر مزار او در شهرری تا کنون هیچ ملاقاتی با خانواده خود نداشته اند. تنها مکالمه تلفنی عبدالله عباسی بعد از دستگیری در روز دهم بازداشت با برادر بزرگش یدالله عباسی صورت گرفت که در آن از بازداشتش در بند ۲۰۹ زندان اوین تهران اطلاع داد. این در حالیست که حسین حسینی از همین تماس کوتاه هم محروم بوده است.

طبق اطلاعاتی که یدالله عباسی جوان در اختیار کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان٬ آسمک قرار داده٬ دستور بازداشت این دو نفر از طرف شعبه ۱۱ دادگاه انقلاب شهرری صادر شده است. اما همین شعبه قضایی از دادن هر گونه اطلاعات در خصوص وضعیت آنها و اتهامهای وارده خودداری می کند. یدالله عباسی جوان می گوید٬ « شماره پرونده را خواستم٬ آن را هم ندادند و برای ملاقات حضوری و یا تلفنی گفتند که باید منتظر تماس آنها یا عبدالله باشیم.» یدالله عباسی جوان جهت پیگیری وضعیت آنها دوبار از شهرستان نقده در جنوب آذربایجان غربی به تهران سفر کرده اما نتیجه ای نگرفته است. او تنها توانست اتومبیل شخصی برادرش را در تاریخ ۲۵ آذرماه تحویل بگیرد.

محسن حسینی برادر حسین حسینی نیز از بی نتیجه بودن مراجعت هایش به دادگاه انقلاب شهرری٬ دادگاه انقلاب تهران و زندان اوین خبر داده است٬ او می گوید: « به کامپیوتر نگاه کردند و گفتند که پرونده ای به نام آنها وجود ندارد.» محسن محسنی اضافه می کند: « با اینکه با برادرم هیچ تماسی نداشته ایم اما با توجه به گفته های دایی ام در تماس تلفنی٬ می دانیم حسین هم در اوین است.»

محسن حسینی در خصوص دلیل دستگیری برادرش چنین می گوید٬ « مسئولین دادگاه چیزی به ما نمی گویند ولی می دانیم که حسین به خاطر شرکت در مراسم سالگرد ستارخان دستگیر شده است.» محسن حسینی از کسانی که اخیرا از زندان آزاد شده اند٬ شنیده است که٬ یکی از موارد بازجویی این دو فعال آذربایجانی حضور آنها در مسابقه فوتبال تیمهای ملی ایران و جمهوری آذربایجان و تشویق تیم آذربایجان ـ که در ماه آگوست گذشته صورت گرفت ـ بوده است. این اشخاص همچنین از اعتصاب غذای عبدالله عباسی در اعتراض به شرایط نگهداری در زندان و نحوه بازجویی نیز خبر داده اند.

مهندس عباسی جوان استاد معماری دانشگاه شهید رجایی تهران٬ فعال حقوق بشر و مدافع حقوق زندانیان سیاسی آذربایجان سال گذشته نيز پس از دستگیری در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۸۶ به مدت ۱۳۰ روز و در بند ۲۰۹ زندان اوین تهران در بازداشت به سر برد. در مدت حبس بارها وی را کتک زده و تحت شکنجه های عذاب آور روحی قرار داده بودند. او بعد از آزادی٬ از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به يكسال حبس محکوم گشت که باید تا ۵ سال بعد از صدور معلق بماند.

همچنین حسین حسینی در ابتدای تیر ماه ۱۳۸۷، به مدت حدود سه هفته ـ یعنی تا زمان آزادیش با وثیقه ۱۰ میلیون تومانی ـ در بازداشتگاههای اداره اطلاعات نقده (سولدوز) و اردبیل تحت بازجویی همراه با شکنجه قرار داشت. دستگیری او در رابطه با فعالیتهایش در آموزشکده رازی شهر اردبيل بوده است.

یورش مأمورین اطلاعات به منزل شهروندان اورمیه ایو دستگیری چند فعال اجتماعی و هویت طلب

مأمورین اداره اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در ارومیه به منظور جلوگیری از برگزاری جشنها و مراسمهای مربوط به شصت و سومین سالگرد ۲۱ آذر ۱۳۲۴ سالروز تشکیل حکومت ملی آذربایجان و رسمی شدن زبان ترکی در آذربایجان اقدام به تهدیدات تلفنی فعالان هویت طلب اورمیه ای و خانواده آنان٬ احضار برخی از فعالان شناخته شده٬ تفتیش منازل و دستگیری و بازداشت چند نفر از آنها نمودند.

بنا بر اخبار دریافت شده توسط کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان٬ آسمک٬ در این رابطه دست کم ۷ شهروند ارومیه ای دستگیر شده اند.

یکی از دستگیر شدگان نوید سلطانی فعال ۲۰ ساله حرکت ملی آذربایجان است که از زمان دستگیری در شب ۲۰ ام آذر همچنان در بازداشت به سر می برد. ۵ مأمور لباس شخصی در ساعت ۱۰ شب ۲۰ آذر ۱۳۸۷ با استفاده از باز ماندن درب منزل خانواده سلطانی ـ با گفتن یاألله ـ به طور ناگهانی وارد خانه شده و اقدام به تفتیش منزل و دستگیری نوید سلطانی نمودند. مأمورین همچنین مقداری اعلامیه (که احتمالا در مورد سالروز رسمی شدن زبان ترکی در آذربایجان بوده است)٬ هارد کامپیوتر متعلق به خانواده سلطانی٬ تعدادی CD و کتاب و همچنین یک مجسمه گرگ را ضبط کرده اند. به گفته خانواده نوید سلطانی او هم اکنون در بازداشتگاه اطلاعات در شهرچای اورمیه نگهداری می شود. آنها بعد از
دستگیری هیچ ملاقاتی با وی نداشته و تنها یک بار٬ چند روز پس از بازداشت تماس تلفنی داشته اند. این فعال حرکت ملی آذربایجان قبلا هم سابقه دستگیری داشته است. او متأهل و صاحب یک پسر یک و نیم ساله است.

از سوی دیگر توحید حسن پور فعال ۲۷ ساله حرکت ملی آذربایجان که روز ۱۶ آذرماه ۱۳۸۷ به جرم پخش اعلامیه در خیابان همافر اورمیه دستگیر شده بود روز ۲۴ آذر با قرار وثیقه ۱۰ میلیون تومانی موقتا آزاد شده است. وی مدت حبس را در بازداشتگاه اطلاعات دوققوز پله (۹ پله) اورمیه به سر برد.

به جز این دو فعال حرکت ملی آذربایجان چند شهروند دیگر اورمیه ای از جمله ستاره قاسمی (اولدوز)٬ رحمان قاسمی٬ سعید محمودی٬ حجت محمودی و هومن قاسمی در روزهای گذشته دستگیر شده اند که در مورد دلیل دستگیری و سرنوشت آنان اطلاعی در دست نیست.

لازم به ذکر است که همه ساله در تاریخ ۲۱ آذر به مناسبت سالروز تشکیل حکومت ملی آذربایجان و رسمی شدن زبان ترکی٬ در شهرهای آذربایجان به خصوص ارومیه مراسمهای جشن و نور افشانی برگزار شده و اعلامیه های گوناگون در این رابطه منتشر می شود.

خبری از زندان تبریز

امیر علی ذبیحی فرزند جعفر فعال حرکت ملی آذربایجان در تبریز حدود یک ماه پیش جهت گذراندن حکم ۸ ماه حبس به زندان تبریز فرستاده شده است. این فعال دانشجویی سابق و فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران دانشگاه آزاد تبریز در طی اعتراضات خردادماه ۱۳۸۵ دستگیر و بعد از حدود ۴۵ روز بازداشت با قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شده بود.

از تعداد زندانیان سیاسی آذربایجانی در زندان تبریز اطلاعات دقیقی در دست نیست. طبق اطلاعات آسمک دانشجوی تبریزی مهدی نوری (ائلمان) که به علت شرکت در اعتراضات خرداماه ۱۳۸۵ در شهرستان نقده (سولدوز) در حال گذراندن دوره دوساله حبس خویش است نیز در این زندان محبوس می باشد.

همچنین از دو روزنامه نگار تبریزی به نامهای شهناز غلامی (از ۱۹ آبان ۱۳۸۷) و محمد رضا لوایی (از اول آذر ۱۳۸۷) در بازداشت موقت اداره اطلاعات در تبریز به سر می بردند، محمد رضا لوایی پس از تحمل ۲۳ روز بازداشت موقت روز یکشنبه ۲۴ آذر با قرار وثیقه موقتا آزاد شده است. گزارشهای موثق از داخل زندان تبریز از فرستاده شدن شهناز غلامی به بند قاتلین و افراد شرور زندان تبریز خبر می دهد. این دو روزنامه نگار خواستار تشکیل کمیته حقیقت یاب در خصوص یک سانحه اتومبیل در جاده تبریز-اهر شده بودند٬ که به کشته شدن مهندس غلامرضا امانی زندانی سیاسی باسابقه آذربایجانی و دو برادرش انجامید.

۲۹ آذر ۱٣٨۷ - ۱۹ دسامبر
۲۰۰٨به امید آزادی تمام زندانیان سیاسی و عقیدتی
علیرضا جوانبخت
سخنگوی کمیته دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان-آسمک
mailto:آذربایجان-آسمکquluncu@gmail.com

 
Free counter and web stats Savalansei Posts Feed