سال ۸۷ را می توان سال مرگهای مشکوک، بازداشتهای گسترده و احکام سنگین برای فعالین سیاسی آذربایجان دانست. آنچنان که روی دادن حداقل سه مرگ مشکوک، ۲۵۵ مورد بازداشت و صدور احکام ۸، ۵ و ۳ ساله تنها گوشه ای از حجم وقایع روی داده است.
آنچه که در زیر به عنوان روزشمار سال ۸۷ در آذربایجان مشاهده می فرمایید، به طور یقین تمام رویدادها را شامل نخواهد شد. این لیست بلندبالا، تنها شمه ای است از اخباری که اختناق حاکم بر جو عمومی را شکانده و علنی گشته اند. چه بسا دستگیریها، احکام و مرگهای مشکوکی که به دلیل تهدیدهای نهادهای امنیتی و تحت فشار قراردادن خانواده های فعالین سیاسی مسکوت مانده و خبری به بیرون درز نگردیده است. در یک نگاه اجمالی به کل اتفاقات سال ۸۷ می توان موارد زیر را آماروار استخراج نمود: ۲۵۵ مورد بازداشت، به عبارت دیگر هر ۳۴ ساعت یک بازداشت صورت گرفته است. ۳ مرگ مشکوک. ۱ اعدام. ۷ محروم از کارشناسی ارشد. ۳ اخراج از دانشگاه. ۱ اخراج از مدرسه. ۱۲۲۸ ضربه شلاق، ۳.۷ میلیون تومان جریمه و ۱۵۲ سال زندان برای ۹۳ نفر؛ و به عبارت بهتر یعنی به طور متوسط هر فعال سیاسی آذربایجانی در سال ۸۷ به ۲۰ ماه زندان، ۱۳ ضربه شلاق و چهل هزار تومان جریمه محکوم گردیده است!
فروردین
5) سه تن از فعالین آذربایجانی در اردبیل بنامهای رحیم گلابی٬ جعفر تقوی و جعفر موذن که روز ۲۰ اسفند ۸۶ توسط نیروهای امنیتی دستگیر و به بازداشتگاه اطلاعات منتقل شده بودند هر کدام به قید وثیقه ۱۰ میلیون تومانی آزاد شدند.
9) صبح روز دوشنبه ۹ ارديبهشت سه مامور امنیتی با مراجعه به محل کار امیر عباس بنائی کاظمی، از وی خواسته اند تا جهت ادای پاره ای توضیحات همراه آنان به اداره ی اطلاعات تبریز برود. امیر عباس بنائی پس از انتقال به اداره اطلاعات به مدت 5 ساعت تحت بازجویی قرار گرفت.
19) حسین یوسفی دانشجوی رشته حقوق دانشگاه تبریز از طرف شعبه یک دادگاه انقلاب تبریز بریاست قاضی حملبر محاکمه و با اتهاماتی مانند اقدام علیه امنیت ملی، به شش ماه زندان محکوم شد. این دانشجوی فعال حقوق مدنی روز یک خرداد سال 86 و در جریان تظاهرات به مناسبت سالگرد اعتراضات ۱۳۸۵آذربایجان دستگیر و پس از تحمل چند هفته حبس با قرار وثیقه آزاد شده بود. لازم به ذکر است بازداشت و تفتیش منزل آقای حسین یوسفی توسط ماموران اطلاعاتی همراه با خشونت بوده و در اثر فشار عصبی که بر مادر وی وارد می شود او دچار سکته مغزی شده و بعد از 40 روز ماندن در کما فوت می کنند.
22) نیروهای امنیتی شهر اردبیل با ورود به منزل شخصی پنج دانشجوی دانشگاه آزاد این شهر، پس از تفتیش و بازرسی منزل، هر 5 دانشجو را دستگیر و به نقطه نامعلومی منتقل کردند. اردشیر کریمی خیاوی، مهدی کیانی، آیدین قره باغی، بهروز علیزاده و ودود سعادتی دانشجویانی هستند که پنجشنبه شب، ۲۲ فروردین، توسط ماموران اداره اطلاعات اردبیل بدون ارائه حکم جلب دستگیر شدند. رحیم غلامی روزنامه نگار و فعال فرهنگی نیز در منزل پدری خود توسط ماموران اداره اطلاعات اردبیل بدون ارائه حکم جلب دستگیر شد. این روزنامه نگار هویت طلب آذربایجانی در خرداد ۸۵ نیز به بهانه شرکت در تظاهرات مردم اردبیل ، متعاقب سلسله اعتراضات مردم آذربایجان در خرداد ماه 85 ، دستگیر و زندانی شده و در یک دادگاه غیر علنی پس از محاکمه به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به جزای نقدی محکوم شده بود .همچنین رضا اسدزاده از فعالین دانشجویی اسبق و دانشجوی اخراجی دانشگاه تبریز در سال ٨۲، در پی احضار به وزارت اطلاعات دستگیر گردید. این فعال دانشجویی مدتی در منزل یکی از بستگانش در تهران سکونت داشت، كه در ۲۲ فروردین مامورین اطلاعات استان تهران به محل سکونت وی در تهران مراجعه کرده و او را جهت پاسخ به برخی سوالات به اداره ی اطلاعات فرا می خوانند. رضا اسدزاده ۲٨ ساله از فعالین دانشجویی سابق دانشگاه تبریز است که در سال ٨۲ و در جریان اعتراضات دانشگاه تبریز از دانشگاه اخراج گشته و همچنین به ۲ سال حبس تعلیقی محکوم شده بود.
23) رقيه علیزاده، همسر عباس لسانی شب 23 فروردین توسط نیروهای امنیتی بازداشت گردید.
24) وحید بهادری فعال ۲۳ ساله حرکت ملی اذربایجان و ساکن اورمیه که در تاریخ ۲۰ اسفند سال ۸۶ توسط نیروهای اطلاعاتی اورمیه حوالی ساعت ۵ بعد از ظهر در خیابان خیام دستگیر شده بود، شنبه ۲۴ فروردین سال ۸۷، در جلسه محاکمه ای که در شعبه یک دادگاه انقلاب اورمیه، بدون حضور وکیل مدافع و به ریاست قاضی درویشی برگزار شد، به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی به هفت ماه حبس تعزیری محکوم شد. همچنین رقیه علیزاده همسر عباس لسانی زندانی سیاسی آذربایجانی که شب جمعه ۲۳فروردین ماه از سوی نیرو های امنیتی بازداشت گردیده بود بعد از یک شبانه روز بازداشت آزاد شده است.
25) صمد قربانی سپهر 28 ساله، دارای مدرک مهندسی کشاورزی از اهالی شهرستان بهار استان همدان و از فعالان حرکت ملی و حقوق بشر آزربایجان، در دادگاه انقلاب شهر ری شعبه 31 مورد محاکمه قرار گرفت. گفتنی است آقای صمد قربانی در پی شرکت در مراسم بزرگداشت ستارخان در تاریخ 24 آبان 1386 از سوی نیروهای اطلاعاتی – امنیتی رژیم جمهوری اسلامی ایران دستگیر شده و به صورت غیر قانونی به مدت 26 روز در زندان اوین در بازداشت و انفرادی به سر برده است. ایشان در طی این مدت تحت شکنجه های جسمی، تهدیدها و فشارهای روانی شدید و نیز بازجویی های طولانی مدت قرار گرفت. وی پس از 26 روز با قرار وثیقه 30 میلیون تومانی آزاد شد. اتهامات مطرح شده علیه وی: اقدام علیه امنیت ملی، عضویت و تبلیغ گروه های پان ترکیستی و شرکت در مراسم غیر قانونی بزرگداشت ستارخان عنوان می شود. همچنین در این روز دانش آموز هويت طلب اهري بنام ابراهيم نوري از مدرسه خویش به دلیل فعالیتهای هویت طلبانه اخراج گرديد. جمشید زالی رئیس دبیرستان شهید مدرس اهر طی نامه 773 به تاریخ 25/1/1387 خطاب به ولی دانش آموز ابراهیمی موضوع اخراج ابراهيم نوري دانش آموز هويت طلب اهري را به دليل فعاليت هاي هويت طلبانه به ایشان ابلاغ نمود. لازم به ذكر است كه ابراهيم نوري دانش آموز سوم دبيرستان شهید مدرس اهر مي باشد.
28) عسگر اکبرزاده فعال دانشجوئی آذربایجانی از زندان آزاد شد .عسگر اکبرزاده، فعال دانشجوئی آذربایجانی که از تاریخ ۴ اسفند ماه ۸۶ در زندان اردبیل به سر می برد٬ با اتمام دوره حبس خود چهارشنبه ۲۸ فروردین۱٣٨۶ از زندان آزاد شد. سال گذشته دادگاه انقلاب اردبیل عسگر اکبرزاده دانشجوی شیمی دانشگاه پیام نور اردبیل را به اتهام تبلیغ علیه نظام (پخش اعلامیه) در ارتباط با اعتراضات ۱ مهر ۸۵ آذربایجان محاکمه و به ۴ ماه حبس تعزیری محکوم کرده بود. لازم به ذکر است وی در جریان تظاهرات مردم اردبیل در خرداد 85 نیز توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت و به پرداخت ۶۰۰۰۰۰ تومان محکوم شده بود.
اردیبهشت
7) دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه سهند تبریز به یک ترم محرومیت از تحصیل با احتساب سنوات محکوم شد. پیمان انجیدنی دانشجوی دانشگاه سهند و دبیر سابق انجمن اسلامی این دانشگاه از سوی کمیته انضباطی به یک ترم محرومیت از تحصیل با احتساب در سنوات محکوم گشت.
8) صمد قربانی سپهر 28 ساله، دارای مدرک مهندسی کشاورزی از اهالی شهرستان بهار استان همدان و از فعالان حرکت ملی و حقوق بشر آزربایجان، از سوی دادگاه انقلاب شهر ری شعبه 31، به یک سال حبس تعزیری محکوم شد که با توجه به موقعیت خاص فعال نامبرده و به علت نداشتن هیچ گونه سوء سابقه کیفری، تبدیل به 5 سال حبس تعلیقی گردید.
10) اردشیر کریمی خیاوی، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل با وثیقه ۳۰۰ میلیون ریالی آزاد شد.
11) بهروز علیزاده٬ ودود سعادتی و رحیم غلامی سه فعال هویت طلب آذربایجانی چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ماه به قید وثیقه های سنگین ۳۰۰ میلیون ریالی به طور موقت از زندان مرکزی اردبیل آزاد شدند. همچنین جلسه دادگاه محمدرضا عوض پور دانش آموز هویت طلب تبریزی به اتهام توهین به رهبری در شعبه 118 دادگاه جزایی تبریز برگزار گردید.
14) هادی حمیدی شفیق دانشجوی دانشگاه آزاد ارومیه، پس از تحمل 17 ماه حبس، شنبه چهاردهم اردیبهشت ماه از زندان مرکزی ارومیه آزاد شد. حمیدی شفیق به دنبال درج کاریکاتور توهین آمیز روزنامه ایران واعتراضات بی سابقه در شهرهای آذربایجان به سیاسیتهای تبعیض آمیز حاکمیت، درتظاهرات دوم خردادسال 85 ارومیه دستگیر و مدت 27 روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه تحت شکنجه های جسمی و روحی قرار گرفت. وی پس از طی این مدت به قید وثیقه سنگین 600 میلیون ریالی به طور موقت آزاد شد و سپس در دادگاه به پرداخت جریمه 2میلیون ریالی محکوم گردید. دانشجوی رشته معماری دانشگاه آزاد ارومیه، بار دیگر شب 20 آذرماه 1385توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت واین بار به شدت مورد شکنجه قرار گرفت که درنتیجه آن دو انگشت دست او شکست. این بار حمیدی شفیق در دادگاه به اتهام شرکت در راهپیمایی غیر قانونی و اقدام علیه امنیت ملی به تحمل ۱۰ ماه حبس محکوم شد. هادی در خرداد ماه 86 نیز در نتیجه شکایت معاون دادستان عمومی و انقلاب ارومیه و به اتهام تهیه و داشتن سی دی با محتویات توهین به مقام رهبری و بنیان گذار جمهوری اسلامی به هفت ماه حبس دیگر محکوم گردید. این دانشجوی هویت طلب، که تحت فشار دستگاه امنیتی، دانشگاه حکم اخراج او را صادرکرده است از شروع دوران محکومیت خود از هرگونه مزایا و امتیازات یک زندانی همچون مرخصی محروم بود که واکنش های سازمانهای حقوق بشری را در بر انگیخت. همچنین حجت الاسلام عبدالعزیزعظیمی قدیم، روحانی هویت طلب آذربایجانی، که در پی احضار به دادگاه ویژه روحانیت قم در این مکان حضور یافته بود، بازداشت شد. وی روز جمعه چهاردهم مردادماه ۱۳۸۴ به هنگام شرکت در مراسم گرامیداشت سالروز مشروطیت که در پارک طوبی تبریز در کنار مزار باقرخان، سالار ملی، برگزار شده بود دستگیر و بعد از حدود سه ماه با قرار وثیقه از زندان آزاد گشته بود. او بعد از محاکمه در دادگاه ویژه روحانیت تبریز به یک سال زندان، پنج سال نفی بلد، و تبعید از استانهای آذربایجان محکوم شد. علاوه بر این، حجت الاسلام قدیمی به جرم «اهانت به حیثیت روحانیت» به مدت ده سال خلع لباس شد. فروردین ماه ۱۳۸۵ حجت الاسلام عظیمی قدیم را برای گذراندان مدت حبس به زندان تبریز فرستادند. او ۶ ماه بعد به صورت عفو مشروط از زندان آزاد گردید.
15) صبح یکشنبه پانزدهم اردیبهشت 1387 ماموران انتظامی میاندواب (قوشاچای) جهت اجرای حکم 8 نفر از فعالین سیاسی حرکت ملی در این شهر از جمله جلال کودریلو، بهبود قلیزاده، شاهرخ فرامرزی، احمد جدی، حسن پورحسین و یوسف شکری به محل کار آنها مراجعه کرده و آنها را به دادگاه انقلاب میاندوآب منتقل نمودند.
16) دو نفر از جوانان هویت طلب آذربایجانی به جرم پخش اعلامیه دستگیر شدند. صمد مولا قلی ومحمد یرهون ساعت 12 شب توسط ماموران کالنتری 20 پرواز دستگیر شده و به حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی تحویل داده شدند. گفتنی است محمد یرهون سال گذشته نیز در مراسم بزرگداشت فاجعه ی خوجالی در تبریز دستگیر گشته بود.
17) روز سه شنبه ۱۷ اردیبهشت ۸۷ جلسه دادگاهی ۹ نفر از فعالین مدنی و سیاسی آذربایجانی به اتهام اقدام علیه امنیت ملی در شعبه ۱۱۵ دادگاه انقلاب تهران بریاست قاضی صلواتی برگزار شد. در این جلسه غیر علنی که ۷ ساعت به طول انجامید آقای محمد علی دادخواه بعنوان وکیل مدافع عبداله عباسی جوان، بهروز صفری، لیلا حیدری، علیرضا متین پور، جلیل غنی لو، یعقوب سالکی نیا، محمد نصرتی و میر قاسم سیدین زاده وظیفه دفاع از آنها را بر عهده داشت. آقای اسماعیل محمدی نیز بعنوان وکیل آقای صالح کامرانی در دادگاه حضور داشتند.
20) آقایان احد رضوی و امیر محمد بنائی سابق به جرم تکثیر و پخش اعلامیه بازداشت شدند.
21) جمشید زارعی توسط نیروهای امنیتی دستگیر گردید.
22) مهندس سجاد رادمهر دانشجوی فوق لیسانس رشته مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز با توجه به اقدامات دانشگاه در لغو پیاپی تاریخ های تعیین شده برای دفاع پایان نامه ی وی اقدام به اعتصاب در دانشگاه کرد. همچنین جلسه دادگاه سعید متین پور و دکتر محمد علی حیدری، از فعالین مدنی آذربایجانی شنبه ۲2 اردیبهشت برگزار شد. شایان ذکر است که این فعالین سیاسی و مدنی آذربایجانی سال 86 توسط نیروهای امنیتی دستگیر و روانه بند ۲۰۹ زندان اوین شدند و در مدت طولانی زندان متحمل فشارها و تضییعات زیادی گردیدند.
23) دو هویت طلب آذربایجانی به اسامی آراز (صفر) نقی پور و حسین ستاری در شهر تورک نشین قم توسط مامورین اطلاعات بازداشت شده و به مکان نامعلومی منتقل شدند. در تبریز نیز حسن اسدی، حسن طوری و فرشید مصطفایی دستگیر گردیدند.
25) روز چهارشنبه 25 اردیبهشت ماه دادگاه رضا داغستانی روزنامه نگار و فعال دانشجویی درشعبه یک دادگاه انقلاب اورمیه به ریاست قاضی درویشی به اتهام تلاش برای برگزاری تظاهرات اعتراض آمیز در 2 اسفند سال 86 (روزجهانی زبان مادری) و اقدام علیه امنیت ملی و پاره ای اتهامات دیگر برگزار گردید.
26) دانشجوی فعال آذربایجانی حجت عراقی پنج شنبه 26 اردیبهشت بازداشت گردید. همچنین علی صدیقی، ۳۵ ساله و از فعالین هویت طلب آذربایجانی نیز در تبریز دستگیر شده است. وی فارغ التحصیل رشته ریاضی در دانشگاه تبریز می باشد که در دوران دانشجویی صاحب امتیاز و مدیر مسئول نشریه دانشجویی یورد دانشگاه تبریز نیز بوده است.
27) آقایان سلمان عراقی، سالار عراقی و اکبر عبدالهی دانشجویانی هستند که ۲۷ اردیبهشت توسط نیروهای امنیتی خوی بازداشت گردیدند. همچنین حمید آرغیش (رستمی) شاعر٬ نویسنده و روزنامه نگار آذربایجانی جهت گذراندن دوران محکومیت خود، به زندان خوی فرستاده شد. این نویسنده هویت طلب آذربایجانی سال 86 توسط شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان خوی به يك سال حبس تعزيری، دو سال تبعيد به بيجار و سه سال ممنوعيت نشر آثار محكوم شده بود.
29) حدود 50 نفر از فعالین سیاسی در شهر میاندوآب (قوشاچای) به طور جداگانه به اداره اطلاعات این شهر احضار گشتند. بهبود قلی زاده، جلال کودریلو، داریوش عندلیبیان و علی سلطانی از جمله احضار شدگان می باشند. چندی پیش نیز با اجرای حکم دادگاه انقلاب شهر قوشاچای بهبود قلی زاده و جلال کودریلو ناچار به پرداخت جریمه 5 میلیون ریالی شدند. شاهین حسنی، شاهرخ فرامرزی، عین اله آهنگری، مصطفی دولتخواه، امیر آقازاده، مرتضی لک، بهکام محمدی و ولی الله ظهرابی نیز در روزهای گذشته از جانب ماموران اداره اطلاعات قوشاچای تحت فشار قرار گرفته اند.
30) وحید هاشم پور دانش اموز پیش دانشگاهی و سعید هاشم پور دانشجوی کاردانی برق دو برادر هویت طلب نیز دستگیر گردیدند. در شهرستان خوی نیز پیام علمقلی دانشجوی رشته مدیریت دانشگاه پیام نور به همراه سعید پورجعفر دستگیر گردیدند.
خرداد
1) مرحوم مهندس غلامرضا امانی، حسن ارک، کمال اشرف فرشی، عزیز ایمانی، مرسل بخشی، حسن بعثت پور، عبدالعجب تاری وئردیان، حجت تاری وئردیان، خدایار تیموری، ایرج حسنی، اکبر حسین زاده، حسن حسین زاده، یاسر حیدرنژاد، علی خاکپور، مهدی دهقان، محمد راهنما، محمد رحمانی، رامین رزمی، ماشا الله رزمی، حمید رضایی، وحید رضایی، احد رضوی، جمشید زارعی، حجت سیفی نژاد، ابراهیم طلوعی، رضا عباسقلیزاده، فیروز عباسقلیزاده، ولی عبداله پور، اسماعیل فتحی، صمد فروتنی، محمد فرهادی، رحمان قاسمی، تدیون قراملکی، حسین میرزاخانی، نادر محمدپور، صمد محمد جعفری، کریم محمدزاده، حجت مختارزاده، محمدرضا مختاری، مهدی نجاری، اصغر نعیمی، حجت ولی پور و ائلیاز یکانلی از جمله بازداشت شدگان در سالگرد قیام یک خرداد 85هستند.
2) دستگیری فرهاد محسنی توسط نیروهای امنیتی در شهر تبریز. وی روز قبل توانسته بود در مراسم سالگرد قیام یک خرداد 85 از دست ماموران اطلاعاتی فرار نماید.
5) اکبرلکستانی منتخب اول شورای اسلامی شهر شوط و رئیس این شورا در دور اول با اتهام توهین به مقام معظم رهبری و فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به سه سال حبس محکوم گردید.
6) وحید هاشم پور دانش آموز پیش دانشگاهی و سعید هاشم پور دانشجوی کاردانی برق دو برادر كه روز سی ام اردیبهشت با یورش نیروهای امنیتی به منزل واقع در محله اسماعیل بقال تبریز دستگیر شده بودند از زندان مرکزی تبریز به قید وثیقه آزاد شدند.
9) قادر صدیقی در یک سانحه رانندگی توسط نیروهای امنیتی جان خود را از دست داد. حوالی ساعت هشت عصر در تبریز، سه نفر از فعالان آذربایجانی که سوار بر موتور سیکلت بودند مورد سوء ظن نیروهای امنیتی و پلیس واقع شده و تحت تعقیب آنان قرار می گیرند. این مأموران به منظور دستگیری راکبان موتور سیکلت با خودروی سمند متعلق به نیروهای امنیتی با عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و حرکت در جهت خلاف جاده ای که موتور سیکلت سواران به منظور فرار انتخاب کرده بودند به شدت با موتور سیکلت برخورد می نمایند. درنتیجه این تصادف تعمدانه مرگبار هر سه راکب موتور به شدت با زمین برخورد می کنند که یکی از موتورسواران به نام قادر صدیقی در اثر شدت آسیب دیدگی و جراحات وارده و خونریزی بسیار شدید در همان لحظه جان می بازد. دیگر سرنشینان موتور نیز به علت مصدومیت شدید به بیمارستان محل منتقل می گردند. شماره پلاک خودروی مزبور به گفته شاهدان 28486 گزارش شده است. از سوی دیگر، بنا به اظهار نظر کتبی رئیس کلانتری 18 تبریز، سرهنگ شفیعی، قاتلان این فعال حرکت ملی از کارکنان رسمی کلانتری 18 تبریز محسوب می شوند. همچنين با وجود قول رئیس دانشگاه و دادن مجوز کتبی، بار دیگر از دفاعیه ی مهندس رادمهر ممانعت گردید. مسئولین دانشگاه به بهانه های واهی و غیر قانونی این بار نیز بدون هیچ توضیحی این جلسه را به تاخیر انداختند.
11) سخاوت عزتی فعال آذربایجانی در شهر خوی دستگیر گردید.
18) رحیم و عسگر فتحی پور برادران شهید حسین فتحی پور توسط یگانهای امنیتی در شهر سولدوز دستگیر گردیدند.
19) مهندس سجاد رادمهر که به دستور حراست دانشگاه از برگزاری جلسه ی دفاع از پایان نامه اش منع گردیده بود و به خاطر اعتصاب غذا و اعتراض به این عمل غیر قانونی حراست دانشگاه تبریز در12 خرداد ماه به کمیته ی انضباطی فراخوانده شده بود به یک ترم منع موقت از تحصیل بدون احتساب سنوات محکوم شد. در حکم مهندس رادمهر اتهام ایشان اخلال در نظم دانشگاه ذکر شده است. همچنین حسین میرزاخانی از دیگر فعالین هویت طلب آذربایجانی روز یکشنبه ۱۹ خرداد با قرار وثیقه و ضمانت تا روز تشکیل دادگاه از زندان مرکزی تبریز آزاد گردید.
20) در حکمی آیدین خواجه ای دانشجوی رشته ی حقوق دانشگاه تبریز ایشان به علت همراهی مهندس رادمهر در اعتصاب غذای وی به توبیخ کتبی درج در پرونده محکوم شد. آیدین خواجه ای از فعالین دانشجویی هویت طلب است که به علت شرکت در اعتراضات خرداد ماه سال گذشته نسبت به دستگیری غیرقانونی نادر مهد قره باغ به دو ترم منع موقت از تحصیل محکوم گشت که یک ترم محرومیت از تحصیل را پاییز سال 86 پشت سر گذاشت. همچنین عسگر اکبرزاده توسط نیروهای امنیتی در منزل پدری اش، در اردبیل بازداشت شد. در عین حال قضات شعبهی دوم دادگاه کیفری مطبوعات دادگستری آذربایجان شرقی، علی داداشی روزنامه نگار با سابقهی تبریزی را به جرم نشر اکاذیب و افترا به تحمل 50 ضربه شلاق تعزیری محکوم کردند. گفتنی است موضوع شکایت وی درج مقاله ای در خصوص کلاهبرداری از دانشجویان دانشگاه تبریز می باشد. رحیم و عسگر فتحی پور برادران شهید زنده یاد حسین فتحی پور نیز روز 20 خرداد به قید ضمانت آزاد شدند.
21) فرهاد محسنی نگارستان فعال با سابقه آذربایجانی که قبلا هم سابقه بازداشت و مصدومیت به خاطر شرکت در تظاهرات داشت، در یکی از بازداشتگاههای مخفی وزارت اطلاعات و به دنبال شکنجه مامورین امنیتی جان خود را از دست داد. به گفته یکی از اعضای خانواده او٬ فرهاد به احتمال بسیار زیاد بر اثر شوک الکتریکی که به خاطر گرفتن اعتراف به او وارد کرده اند٬ جان خود را از دست داده است. مسئولین به خانواده محسنی نگارستان گفته اند که جسد او را از پارک ائل گؤلو (شاه گؤلو) تبریز یافته اند. فرهاد محسنی روز اول خرداد ماه 87 (دومین سالگرد اعتراضات بزرگ خرداد ۱۳۸۵) توانست از دست مامورانی که او را در اطراف بازار تبریز تعقیب کرده اند٬ فرار کند. اما او فردای آن (دوم خرداد) روز در حالیکه با چند تن از دوستانش به پارک ائل گؤلو (شاه گؤلو) می رفت٬ توسط مامورین لباس شخصی ربوده شد. فرهاد محسنی نگارستان همچنین در جریان اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ با گلوله مامورین ضد شورش از ناحیه آرنج زخمی شده بود. او بعد از همان اعتراضات دستگیر شده و دست کم چهارماه در بازداشتگاه اطلاعات و زندان تبریز به سر برده است.
22) شعبه 15 دادگاه انقلاب تهران احکام اولیه 10 تن از فعالین سیاسی و فرهنگی و حقوق بشر آذربایجان را صادر کرد. صلواتی قاضی شعبه 15، سعید متین پور، روزنامه نگار و فعال حقوق بشر، را به اتهام ارتباط با بیگانگان به 7 سال و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی به یکسال و مجموعا به 8 سال حبس تعزیری محکوم کرد. بر اساس حکم صادره، صالح کامرانی فعال حقوق بشر و وکیل مدافع زندانیان سیاسی آذربایجان نیز به اتهام تبلیغ علیه نظام به یکسال حبس تعزیری محکوم شده است. دادگاه دو استاد دانشگاه و فعال سیاسی آذربایجان، عبدالله عباسی جوان و دکتر محمد علی حیدری و همچنین جلیل غنی لو، علیرضا متین پور، یعقوب سالکی نیا، میر قاسم سیدین زاده، بهروز صفری و لیلا حیدری از فعالین سیاسی و فرهنگی را به اتهام تبلیغ علیه نظام به یکسال حبس محکوم گرداند که این حکم به مدت 5 سال به حالت تعلیق خواهد بود. همچنین جسد شهید فرهاد محسنی توسط مامورین امنیتی به پزشکی قانونی تبریز تحویل داده شد.
23) پیکر فرهاد محسنی که روز 21 خرداد و در بازداشتگاه وزارت اطلاعات جان خود را از دست داده بود به خاک سپرده شد. مامورین امنیتی اجازه کالبدشکافی برای یافتن علت مرگ ایشان را به خانواده وی ندادند.
25) شعبه 118 دادگاه جزایی تبریز، محمدرضا عوض پور دانش آموز هویت طلب تبریزی را به اتهام توهین به رهبری به استناد ماده 514 قانون مجازات اسلامی به 6 ماه حبس تعزیری محکوم کرد.
27) علی صدیقی ۳۵ ساله و از فعالان سیاسی آذربایجان در تبریز پس از تحمل بیش از یکماه بازداشت موقت به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شد.
29) طبق رای و نظر کمیته ی انضباطی دانشگاه تبریز حکم تجدید نظر مهندس سجاد رادمهر دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک صادر شد. در این حکم رای کمیته ی انضباطی بدوی به صورت معلق در آمده است. گفتنی است مهندس رادمهر در رای کمیته ی انضباطی بدوی به یک ترم منع موقت از تحصیل بدون احتساب سنوات محکوم شده بود و اتهام ایشان را اخلال در نظم دانشگاه عنوان نموده اند. آنچه که در رای بدوی کمیته ی انضباطی با عنوان اخلال در نظم دانشگاه یاد شده است اشاره دارد به اعتصاب غذا ی سجاد رادمهر در ۲۲ اردیبهشت ماه در اعتراض به کارشکنی مسئولین دانشگاه تبریز که مانع برگزاری جلسه دفاعیه پایان نامه کارشناسی ارشد شده بودند.
30) شعبه اول دادگاه انقلاب شهر خوی به قضاوت نوروزی، علی حسین نژاد فعال سیاسی شهر ماکو را به استناد ماده 500 قانون مجازات اسلامی به تحمل یک سال حبس تعزیری با احتساب ایام بازداشت قبلی محکوم کرد. بر اساس رای صادره اتهام اصلی این فعال سیاسی، تبلیغ بر علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی با حمایت از حزب مخالف نظام "گاموح" عنوان شده است. علی حسین نژاد (ساوالان )به دلیل فعالیت های هویت طلبانه تاکنون چندین بار دستگیر و روانه بازداشتگاه اداره اطلاعات شده است. بر اساس رای صادره دیگری از جانب دادگاه انقلاب شهر خوی، محمد نصیرزاده از دیگر فعالین سیاسی شهر ماکو نیز به دلیل فعالیتهای هویت طلبانه به 6 ماه حبس تعزیری محکوم شده است. همچنین محمد جراحى فعال کارگرى اهل تبریز، ٤٨ ساله، و عضو کمیته پیگیرى ایجاد تشکلهاى آزاد کارگرى، بدنبال احضاریه شعبه ١١ اجراى احکام دادگاه انقلاب دستگیر و روانه زندان شد. این فعال کارگرى بدون محاکمه و بدون حق دفاع از خود و تفهیم اتهام به ٤ ماه زندان محکوم شده است.
31) رضا داغستانی به اتهام اقدام علیه امنیت ملی و همکاری با گروههای پان ترکیست و تجزیه طلب به هشت ماه حبس تعزیری محکوم شد. قاضی این حکم را به دلیل عدم داشتن سابقه کیفری متهم بمدت ۳سال تعلیق کرد. داغستانی در دوم اسفند سال 86 همزمان با روز جهانی زبان مادری در اورمیه بازداشت شده بود.
تیر
1) کمال اشرفی، امیر بنائی سابق و احد رضوی از فعالان حرکت ملی آذربایجان در تبریز که در آستانه دومین سالگرد اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ آذربایجان بازداشت شده بودند، به قید ضمانت از زندان تبریز آزاد شدند. همچنین ابراهیم جعفرزاده فعال شناخته شده حرکت ملی اذربایجان حوالی ساعت 5 بعد از ظهر دستگیر و روانه زندان شد. دستگیری وی در رابطه با گذراندن دوران محکومیت اش بوده است. رأی صادره دادگاه انقلاب خوی برای ابراهیم جعفرزاده یک سال حبس تعزیری، دو سال تبعید به برازجان، سه سال محرومیت از فعالیتهای اجتماعی - سیاسی و محرومیت از نمایندگی مجلس و نمایندگی شورا به مدت یک دوره است.
2) حسین حسینی دبیر سابق انجمن اسلامی دانشکده رازی اردبیل در سولدوز توسط اداره اطلاعات بازداشت گردید.
10) عارف اولوفی ۲۶ ساله و از فعالین هویت طلب آذربایجانی جهت گذراندان دوران محکومیت خود دستگیر و به زندان ارومیه منتقل شد. اولوفی دانشجوی معماری دانشگاه دولتی نخجوان می باشد که در طی اعتراضات روز جهانی زبان مادری (۲ اسفند ۱۳۸۵) در ارومیه بازداشت و با قرار وثیقه آزاد شده بود. او سال 86 در دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام "اقدام علیه امنیت ملی" محاکمه و به ۶ ماه حبس محکوم شده بود که در دادگاه تجدید نظر محکومیت وی به ۴ ماه حبس تعزیری تقلیل یافت.
12) علی اصغر طاهری، نویسنده و از ترکهای خراسان شمالی توسط نیروهای امنیتی دستگیر گردید.
13) در پی اعتراضات دانشجویان دانشگاه تبریز نسبت به مسائل دانشجویان ستاره دار و اقدامات غیر قانونی حراست، 37 تن از دانشجویان به کمیته انضباطی دانشگاه احضار شدند. مسئولین، تحصن محدود روز 6 تیر را علت احضار بی سابقه 37 نفر عنوان کرده اند. روز پنج شنبه 6 تیر، تجمع اعتراض آمیز در خوابگاه شهرک امام در اعتراض به کارشکنی های مسئولین حراست دانشگاه که با ایجاد اختلاف بین دانشجویان قومیت های مختلف، قصد تفرقه افکنی بین دانشجویان را داشتند، برگزار شده بود.
15) غلام نجفی از فعالین آذربایجانی در محل کار خود واقع در بازار تبریز دستگیر و به محل نامعلومی انتقال یافت. به هنگام دستگیری مغازه وی مورد تفتیش و بازرسی قرار گرفت.
18) عسگر اکبرزاده و حسین حسینی از فعالین دانشجویی آذربایجانی با قرار وثیقه به ترتیب ۳۰ و ۱۰میلیون تومانی از زندان اردبیل آزاد شدند.
19) شهناز غلامی، روزنامه نگار و از فعالان مسائل زنان در آذربایجان طی ابلاغیه ای به شعبه اول دادگاه انقلاب شهر تبریز احضار شد. اتهام وی تبلیغ علیه نظام عنوان شده است.
21) علی عباسی از فعالین سیاسی شهر اردبیل، جهت گذراندن دوران محکومیت خود دستگیر و به زندان این شهر منتقل شد. وی ۱۵ بهمن ۸۶ در شعبه اول دادگاه انقلاب اردبیل با اتهاماتی مانند "جاسوسی" و "اقدام علیه امنیت ملی" بریاست قاضی حسن زاده به ۱۱ سال زندان محکوم شد که در دادگاه تجدیدنظر محکومیت وی به ۵ سال حبس تعزیری تقلیل یافت.
22) نادر مهد قره باغ، دانشجوی هویت طلب دانشگاه تبریز به یک ترم محرومیت از تحصیل محکوم گردید. در حکم کمیته انضباطی "توهین به شعائر اسلامی و ملی و اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی" و "ایجاد وقفه در نظم خوابگاه" به عنوان اتهام برای او قید شده اند
24) سازمان سنجش آموزش کشور، قادر کیانی فعال هویت طلب ترک و دانشجوی کارشناسی علوم سیاسی دانشگاه تهران و یکی از رتبه های تک رقمی کنکور 87 در رشته روابط بین الملل، را از تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد محروم نمود. همچنین وحید بهادری فعال ملی گرای جوان و بیست و سه ساله آذربایجانی که در بیستم اسفندماه سال 86 توسط نیروهای اداره کل اطلاعات ارومیه دستگیر شده بود پس از تحمل چهار ماه حبس از زندان ارومیه آزاد شد.
25) حمید والایی، وکیل رد صلاحیت شده آذربایجانی بازداشت شد. بدنبال احضارهای شفاهی و حضوری ماموران اداره اطلاعات تبریز به منزل و محل کار پدر حمید والایی و تهدیدها و ارعاب به خانواده وی، ایشان در روز سه شنبه ساعت 9 صبح به ستاد خبری اداره اطلاعات تبریز مراجعه و پس از بازجویی مقدماتی بازداشت شد. حمید والایی مقالات متعدد حقوقی در نشریات دانشجویی و نشریه دیلماج به رشته تحریر درآورده است. شایان ذکر است چندین ماه قبل علی الرغم قبولی وی در آزمون وکلای دادگستری، وکالت وی از طرف اداره اطلاعات رد صلاحیت شد.
27) سجاد رادمهر، فراز زهتاب، آیدین خواجه ای، داریوش حاتمی و شاهرخ حاتمی پنج تن از فعالین برجسته ی آذربایجان حوالی ساعت 12 ظهر دستگیر گشتند. مامورین امنیتی در ساعت یک بعد از ظهر نیز در یورشی گسترده به خانه های آنان و با تهدید و ارعاب خانواده های ایشان، به جستجوی خانه پرداختند.
31) الهه رادمهر دانشجوی سال آخر مهندسی شهر سازی به کمیته ی انضباطی دانشگاه ارومیه فرا خوانده شد. احضار ایشان به دلیل صدور بیانیه در حمایت از مهندس سجاد رادمهر بود که از سوی 97 نفراز دانشجویان دانشگاه ارومیه مورد حمایت واقع گردید. همچنین دو تن از دانشجویان دانشگاه سهند تبریز بازداشت شدند. پیمان غلامی و علی عبدالله زاده، جزو دانشجویانی بودند که در پی تعرض یکی از مسوولین حراست دانشگاه سهند تبریز به یکی از دختران دانشجو، تحصن و اعتصاب غذا کردند.
مرداد
1) ودود اسدی دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه آزاد اردبیل، در منزل مسکونی خود در شهر رشت بازداشت شد. ماموران پس از دستگیری نامبرده به تفتیش و جستجوی خانه نیز پرداختند.
3) محمد نبیلی، دانشجوی دانشگاه آزاد خوی به دلیل فعالیت های سیاسی خود به شش ماه حبس تعزیری محکوم شد. همچنین دو برادر و فعال آذربایجانی در دانشگاه رشت بازداشت شدند. حسین رحیمی از دانشجویان جهاد دانشگاهی رشت بهمراه برادرش محسن رحیمی به اتهام فعالیتهای هویت طلبانه و ضد تبعیض نژادی-زبانی بازداشت شده اند.
4) دادگاه انقلاب مراغه 5 تن از فعالین هویت طلب ترک در مراغه یاشار حکاک پور، داوود عظیم زاده، حامد یگانه پور، مجید پژوهفام و علیرضا حقی را به این دادگاه احضار نمود. حکاک پور، عظیم زاده، یگانه پور، پژوهفام وحقی دررابطه با اعتراضات مردمی بر علیه مطلب توهین آمیز درروزنامه دولتی ایران در خرداد 85 به این دادگاه احضار می گردند. پیش از این دادگاه انقلاب مراغه جهت رسیدگی به پرونده این متهمان در مورخه 15/5/85 تشکیل جلسه داده بود و به دلیل فقدان مدارک و مستندات پرونده را جهت رفع نقص به دادسرا ارجاع نموده بود اما تا کنون علیرغم پیگیریهای متعدد این افراد دستگاه قضایی حاضر به پاسخگویی نبود. لازم به ذکر است که این افراد روز 5 خرداد 85 توسط اداره اطلاعات استان آذربایجانشرقی دستگیر وپس از 52 روز بازداشت موقت به قید وثیقه 30 میلیون تومانی آزاد گردیدند. همچنین هوشنگ نقی زاده از فعالان حرکت ملی آذربایجان و بازداشت شدگان 2 اسفند 86 در ارومیه، در محل کار خویش دستگیر و به بند 12 زندان ارومیه انتقال یافت. هوشنگ نقی زاده قبلا از سوی دادگاه انقلاب ارومیه به جرم شرکت در مراسم روز زبان مادری در دوم اسفندماه 1386 به 6 ماه حبس تعزیری محکوم شده بود. اگرچه این حکم از سوی دادگاه تجدید نظر استان تایید گردیده بود، اما بدلیل اعتراض وکیل نام برده پرونده به دیوان عالی کشور ارسال شده بود و جالب اینکه هنوز رای قطعی دیوان در مورد وی صادر نشده است.
5) مجید (ائلیار) ماکویی زاد دانشجوی مهندسی کشتی سازی در اصفهان به اداره اطلاعات اورمیه فرا خوانده شد. لازم به یا دآوری است که ائلیار ماکویی زاد یکی از فعالین حرکت ملی آذربایجان در قیامهای خرداد 85 از طرف ماموران رژیم در اورمیه دستگیر و به مدت 20 روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات اورمو زندانی بوده و به جرم اقدام علیه امنیت ملی به 6 ماه زندان در 2 سال تعلیق محکوم شده بود.
10) شاهرخ حاتمی از فعالین دانشجویی بازداشت شده در تبریز، عصر روز پنج شنبه 10 مرداد به قید وثیقه پانصد میلیون ریالی موقتا آزاد شد. نامبرده که در حال حاضر در یکی از دانشگاههای ترکیه مشغول به تحصیل است روز پنج شنبه 27 تیر و به دنبال بازداشت 3 دانشجوی هویت طلب دانشگاه تبریز سجاد رادمهر، آیدین خواجه ای، فراز زهتاب و افسر وظیفه ارتش داریوش حاتمی، در منزل مسکونی خود دستگیر شد.
12) حمید والائی ۲۷ ساله فارغ التحصیل رشته حقوق و فعال مدنی آذربایجانی که در تاریخ 24 تیرماه پس از مراجعه به ستاد خبری وزارت اطلاعات بازداشت شده بود، با صدور قرار وثیقه جهت مداوا از زندان آزاد شد. بر اثر شکنجه های وارده در دوران بازداشت، دو دندان جلو و دو دندان عقب فک بالای وی شکسته است. همچنین بر اثر صدمات وارده به پای راست که منجر به شکستن آن شده، قادر به حرکت نمی باشد. علاوه بر این بر اثر صدمات وارده به سر، وی چندین بار بیهوش شده است.
14) غلام نجفی فعال هویت طلب آذربایجانی، بدنبال قبول قرار وثیقه از طرف بازپرس شعبه 4 دادگستری از زندان تبریز آزاد شد. لازم بذکر است غلام نجفی در 15 تیر ماه از محل کار خود واقع در بازار تبریز دستگیر و بعد از تحمل 10 روز بازجویی و فشار های متعدد روانی و جسمی به زندان تبریز منتقل شد. همچنین پیمان غلامی و علی عبدالله زاده، دو فعال دانشجویی دانشگاه سهند تبریز نیز با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند.
15) مهندس ابراهیم رشیدی بازداشت و برای اجرای حکم پنج ماه حبس به زندان اورمیه فرستاده شد. وی فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه ارومیه است. ابراهیم رشیدی در تاریخ ده خرداد ۱۳۸۵ در اورمیه دستگیر و به مدت دو ماه در بازداشتگاه اطلاعات اورمیه مورد بازجویی قرار گرفته بود. او پس از آزادی به قید وثیقه در تاریخ دوم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ از طرف شعبه ۱۰۲دادگاه اورمیه به تحمل ۵ ماه حبس و ۲۰ ضربه شلاق تعزیری محکوم گردید. قاضی تجدید نظر شعبه دهم دادگستری آذربایجان غربی در جلسه ۲۳ آبانماه دادگاه حکم ۵ ماه تعزیری ایشان را تایید و حکم ۲۰ ضربه شلاق تعزیری را به پرداخت ۵۰ هزار تومان جریمه نقدی تغییر داد.
16) بهرام واحدی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان، ظهر روز چهارشنبه شانزدهم مرداد ماه در منزل مسکونی خود در تبریز توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد.
22) جلسه دادگاه حجت الاسلام عبدالعزيزعظيمی قديم، روحانی هویت طلب آذربايجانی، که در حال گذراندن دوران محکومیت یک ساله خود در بند ۶ زندان لنگرود قم بسر می برد، با اتهام جدید «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه ویژه روحانیت تبریز برگزار شد.
23) امیر مردانی دانشجوی ترم آخر رشته برق دانشگاه تبریز توسط نیروهای امنیتی دستگیر شد. ماموران امنیتی پس از دستگیری خانه پدری وی را تحت تفتیش و بازرسی قرار دادند. وی سابقه دستگیری در سوم خرداد ماه و یک مهر ماه سال ۸۵ را نیز دارد.
25) حسین رحیمی از دانشجویان جهاد دانشگاهی رشت بهمراه برادرش محسن رحیمی به قید وثیقه آزاد گشتند.
30) مهندس منصور امینیان و مقصود عهدی دو فعال دانشجویی هویت طلب دانشگاه تبریز بازداشت شدند. منصور امینیان دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک و دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشکده ی فنی دانشگاه تبریز و مقصود عهدی دانشجوی رشته ی جغرافیا و عضو شورای انجمن اسلامی دانشکده ی علوم انسانی دانشگاه تبریز می باشند.
شهریور
1) دو حکم زندان ۵ ماهه و ۴ ماهه محمدرضا عوض پور دانش آموز هویت طلب تبریزی از طرف دادگاه تجدید نظر آذربایجان شرقی بمدت ۴ سال به حالت تعلیق در آمد.
3) ودود اسدی دانشجوی رشته زمین شناسی دانشگاه آزاد رشت و دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه آزاد اردبیل که روز یکم مردادماه در رشت توسط ماموران امنيتی بازداشت شده بود پس از 34 روز حبس انفرادی با وثیقه از زندان رشت آزاد گردید.
6) عليرضا رباعي از مدافعين هويت آذربايجاني در تبريز به 18 ماه حبس تعزيري محکوم و روانه زندان تبريز شد.
9) احمد حسین پور ۲۱ ساله، از فعالین هویت طلب تبریزی توسط نیروهای امنیتی بازداشت گردید.
10) مجید ماکویی دانشجوی ترم آخرمهندسی کشتی سازی دانشگاه مالک اشتر اصفهان در تبریز بازداشت شد. ماکویی که مدت 3 سال، دبیری موسسه غیر دولتی آیدین سحر را بر عهده داشت در جریان حوادث خرداد 85 نیز دستگیر و مدت 20 روز را در بازداشت به سر برد. پس از آن در تاریخ 11 شهریور 85 دادسرای انقلاب ارومیه وی را به اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق شرکت در اغتشاشات و تحریک مردم و شرکت درمراسم بزرگداشت مرحوم فرزاد اسدپور (از کشته شدگان حوادث خرداد 85 در شهر نقده)، به 6 ماه حبس محکوم نمود که برای 2 سال به حالت تعلیق در آمد.
14) دادگاه شهناز غلامی از فعالین حقوق زن و فعال ملی آذربایجانی بر گزار شد. شهناز غلامی از فعالین حقوق زن و فعال ملی آذربایجانی به همراه وکیل خود محمد علی دادخواه، سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر، در دادگاه انقلاب اسلامی شعبه 1 تبریز حاضر شد. اتهام وی در برگه احضاریه دادگاه «تبلیغ علیه نظام» عنوان شده بود. بنا به اظهار شهناز غلامی عمده اتهاماتی که قاضی جهت تفهیم اتهام بر وی برشمرد نوشتن مقالاتی در مورد خشونت های اعمال شده بر زنان و تبلیغ علیه دولت نهم خصوصا احمدی نژاد بوده است. شهناز غلامی در یکی از مقالاتش از انحصار گری ونقش دولت در ایجاد بحرانهای سیاسی اجتماعی، توقیف نشریات، امنیتی کردن فضای کشور انتقاد کرده بود.
17) فریدون مهدی پور فعال آذربایجانی پس از تحمل هفت ماه حبس از زندان ارومیه آزاد گردید.
19) علی صدیقی از فعالین مدنی آذربایجانی در محل کار خود توسط ماموران اداره اطلاعات تبریز بازداشت گردید.
20) با یورش نیروهای امنیتی تعداد زیادی از فعالان ملی آذربایجانی هنگام افطار در خانه صیاد محمدیان (یکی از فعالان ملی) در تهران دستگیر شدند. مهندس عليرضا صرافي، مهندس حسن راشدي، اکبر آزاد، مهندس محمد عباسپور، حسین حیدری، سعيد موغانلي، عباس نعيمي، مهدي نعيمي، صياد محمديان، فرهاد رضايي، شهباز ابراهيم نژاد، يوسف هوشيار، اکرم نجاری، رباب عظیمی و رقیه علیزاده همسر عباس لسانی همراه با سه فرزندش از جمله دستگیر شدگان می باشند.
21) نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی صبح روز پنجشنبه 21/6/87 مهندس حسن رحیمی فعال حقوق بشر آذربایجانی را در تهران دستگیر نمودند. حسن رحیمی یکی از فعالین حقوق بشر آذربایجان می باشد که در دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان فعالیت می نماید. همچنین رباب عظیمی، رقیه علیزاده و اکرم نجاری پس از بازداشت یک روزه آزاد گردیدند.
24) مهندس محمد عباسپور، یوسف هوشیار و شهباز ابراهیم نژاد پس از چهار روز بازداشت با قرار کفالت از زندان اوین آزاد گشتند. همچنین پیمان بشیری فرزند مهندس رحیم بشیری (شاوانلی) طی یورش نیروهای امنیتی به منزلشان همراه با پدر و مادر خود دستگیر شده است. نیروهای امنیتی در هنگام یورش به منزل مدارک شخصی این خانواده و دست نوشته های آقای رحیم شاوانلی را هم با خود برده اند.
25) مهندس رحیم شاوانلی بعد از 24 ساعت بازجویی آزاد گردید.
26) در پی یورش نیروهای امنیتی به نمایشگاه توانمندی های استان در میانه و بستن غرفه ارائه محصولات فرهنگی اذربایجان و توقیف اموال شخصی و کامپیوتر مسئول غرفه، مهدی واحدی مدیر غرفه اذربایجان که جهت رفع توقیف اموال خود به اداره اطلاعات مراجعه کرده بود بازداشت گردید.
27) مادر پیمان بشیری بعد از سه روز حبس و شکنجه در سلولهای انفرادی اداره اطلاعات تبریز با قرار وثیقه آزاد شد.
28) شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامي تبريز، طي حكمي با عنوان اتهامي فعاليت تبليغي عليه نظام جمهوري اسلامي ايران شهناز غلامي را به 6 ماه حبس تعزيري محكوم كرد. همچنین حسن اسدی از فعالان جوان و پرسابقه حرکت ملی آذربایجان برای گذراندن دوران محکومیت 6 ماهه خویش روانه زندان تبریز گردید.
مهر
3) مهندس رحیم حاجی زاده روز سوم مهرماه 1387 در منزل شخصی خویش در اردبیل بازداشت گردیده و تمامی وسایل شخصی ایشان از جمله سی دی ها و کامپیوترش ضبط گردید.
9) احسان نجفی نسب فعال هویت طلبی دانشگاه تبریز و دانشجوی ترم آخر برق در مقابل دانشکده خود دستگیر شد. وی که عضو شورای مرکزی انجمن ادبی سهند می باشد سابقا نیز تهدید به دستگیری شده بود.
10) 6 فعال جوان هویت طلب آذربایجانی بنامهای عسگر اکبرزاده، بهروز علیزاده، اردشیر کریمی خیاو، حسین حسینی، ودود سعادتی و رحیم غلامی به اتهام فعالیتهای هویت طلبانه و ضد تبعیض زبانی به دادگاه انقلاب اردبیل احضار شدند. دادگاه این فعالین جوان و شناخته شده قرار است روز شنبه 13 مهر 1387 به ریاست قاضی علائی برگزار گردد.
14) شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی شهر خوی به ریاست علیرضا نوروزی، به اتهامات دو تن از فعالین شهر ماکو به نامهای صابر بیت الهی و بهمن نصیر زاده رسیدگی کرد. اتهام این دو معلم عضویت در گروه گاموح و تبلیغ به نفع گروههای مخالف نظام (گاموح)، پخش اعلامیه در ماکو، فعالیتهای پان ترکیستی و تجزیه طلبانه و اقدام برای براندازی نظام جمهوری اسلامی عنوان شده است.
15) صمد مولاقلی دانشجوی رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه آزاد شبستر دستگیر گردید.
16) چهار تن از فعالین مدنی آذربایجانی که در 20 شهریور دستگیر شده بودند به قید وثیقه آزاد شدند. آقایان اکبر آزاد، حسین حیدری، صیاد محمدیان و عباس نعیمی بعد از سپری کردن نزدیک 1 ماه بازداشت آزاد شدند.
17) حمید والائی به دادگاه انقلاب تبریز احضار شد. در احضاریه مزبور، حمید والائی بایستی در 11 آذرماه جاری در شعبه 2 دادگاه انقلاب تبریز (به ریاست قاضی بیات) حاضر گردد. همچنین عبدالحجت تاری وردیان از فعالان هویت طلب آذربایجان در تبریز به حکم شعبه ۱۱۰ دادگاه عمومی جزایی، به شش ماه حبس تعزیزی و ۴۰ ضربه شلاق محکوم شد. قاضی اين حکم را به دليل عدم داشتن سابقه كيفري متهم بمدت ۲سال تعليق کرده است. دادگاه اتهام عبدالحجت تاری وردیان را اخلال در نظم و آسایش عمومی از طریق شرکت در تجمع غیرقانونی اعلام کرده است.
20) در پی تجمع ۶ مهر دانشگاه تبریز در اعتراض به دستگیری های دانشجویان هویت طلب پنج فعال دانشجویی به کمیته انضباطی احضار و چندین فعال دانشجویی با تماس حراست به خانه هایشان تهدید به دستگیری و بر خورد های خشن شدند. مجتبی رزمی عضو سابق شورای انجمن اسلامی دانشکده فنی و عضو شورای تحقیق انجمن اسلامی تبریز، نعیم احمدی دبیر انجمن اسلامی دانشکده علوم طبیعی، وحید دهقان دبیر انجمن اسلامی فنی و آیدین تیموری مدیر مسئول نشریه دانشجویی تلنگر چهار دانشجوی احضار شده به کمیته انضباطی می باشند. نعیم احمدی در پی تحصن های سه روزه دانشگاه تبریز در خرداد ۸۶ به دو ترم محرومیت از تحصیل محکوم شده بود که ترم اول سال تحصیلی ۸۶-۸۷ را در محرومیت از تحصیل گذراند. حراست دانشگاه سابقا با چندین نوبت تماس های تلفنی خانواده نعیم احمدی را تهدید کرده بودند. وحید دهقانی دیگر فعال دانشجویی نیز در ارتباط با تحصن های ۸۶ دانشگاه تبریز به یک ترم محرومیت معلق از تحصیل محکوم گشته بود. وی با چندین نوبت تماس های تهدید آمیز تلفنی حراست با خانواده خود دچار مشکلاتی گشته بود. مجتبی رزمی و آیدین تیموری دو فعال دیگر دانشگاه تبریز نیز در ارتباط با پرونده نشریه تلنگر به کمیته انضباطی احضار و کماکان پرونده ی آنان مفتوح می باشد. آیدین تیموری مدیر مسئول و مجتبی رزمی عضو شورای سردبیری تلنگر بودند. عذرا آذري عضو شوراي مركزي انجمن دانشكده كشاورزي و از اعضاي انجمن ادبي سهند دیگر دانشجوی احضار شده به کمیته انضباطی است.
25) حسن رحیمی وبلاگ نويس و از فعالان حقوق بشر که حدود یک ماه پيش در یک مراسم افطاری در تهران بازداشت شده بود، پس از توديع وثيقه از زندان آزاد شد.
26) حکم دادگاه انقلاب خوی در مورد فعالین بازداشت شده در اردیبهشت امسال صادر شد. در این حکم آقایان سلمان عراقی، سالار عراقی، حجت عراقی، اکبر عبداللهی و پیام علم قلیلو به یک سال زندان که به مدت 2 سال تعلیق خواهد شد محکوم گردیده اند. این فعالین اردیبهشت 87 به اتهام پخش بیانیه برای تجمع 1 خرداد در شهرستان خوی واقع در استان آذربایجان غربی دستگیر گشتند. سلمان عراقی و پیام علم قلیلو دانشجوی پیام نور خوی، حجت عراقی و سالار عراقی دانشجوی دانشگاه ارومیه و اکبر عبداللهی دانشجوی دانشکده فنی اورومیه هستند.
آبان
3) مهندس غلامرضا امانی فارغ التحصل دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز و از فعالین جوان و شناخته شده آذربایجان که نزدیک به پنج سال از حیات پربار خویش را به اتهام مبارزات هویت طلبانه در زندانهای رژیم آپارتایدی ایران گذرانده بود، در یک سانحه مشکوک رانندگی در گذشت. وی در دروان دانشجوئی خویش و به ویژه اوائل دهه هفتاد به فعالیتهای هویت طلبانه روی آورد و در مبارزات دانشجوئی نقش ارزنده ای ایفا نمود. وی در سال 1375 از دانشگاه تبریز فارغ التحصیل گردید. پس از فارغ التحصیلی نیز به فعالیتهای هویت طلبانه خویش ادامه داد و بارها توسط عوامل امنیتی رژیم تهدید و بازداشت گردید. مهندس غلامرضا اماني يكي از محبوب ترين و سر شناس ترين چهره هاي آذربايجاني، در حالي كه هنوز براي اين سرزمين ايده هاي مترقي و انساني بسياري را در دل مي پروراند از كنارهمه عاشقان آذربايجان همچون پرنده اي مهاجر كوچيد و آنها را در غم فراق خود سوگوار كرد. بنا به گواهي همه مردم آذربايجان او جزو نادر كساني است كه لحظه لحظه حيات پربار خود را صرف خدمت به سرزمين مادري اش نمود. مهندس اماني درحاليكه با يك دستگاه خودرو پيكان عازم تبريز بودند به طرزي ناگهاني و سوال انگيز با يك دستگاه کامیون تصادف نمودند. دو برادر وي در همان دقايق اوليه تصادف در محل حادثه فوت كردند. ولي غلامرضا اماني به شدت مجروح شده و از آنجا به بيمارستان امام رضا واقع درخيابان گلباد تبريز منتقل گرديده و مورد عمل جراحي قرار گرفتند ولي دراثر شدت جراحات وارده، درنهايت تاسف و تاثر بعد از ساعاتي در اتاق عمل بيمارستان امام رضا جان به جان آفرين تسليم نمودند. این در حالی است که پس از حادثه تصادف اتومبیل پیکان حاوی مهندس غلامرضا امانی و دو برادرش کریم و جعفر امانی با دو وسیله سنگین باربری در جاده اهر به تبریز، مهندس امانی به دنبال یک تاخیر 4 و نیم ساعته به بیمارستان امام رضای تبریز منتقل می شود. فعالین حرکت ملی به نقل از شاهدان عینی می گویند که صحنه تصادف مشکوک بوده و کامیونی که از عقب به پیکان برخورد کرده و این اتومبیل را به سمت تصادف با کامیون خاور حرکت داده متعلق به سپاه پاسداران بوده است. از سوی دیگر مامورین اطلاعاتی بدون اجازه پزشکان وارد اتاق عمل بیمارستان امام رضا شده و مدتی را در آنجا مانده اند. گفتنی است یک هفته قبل از حادثه، اتوموبیل شخصی امانی همراه با مدارک وی به سرقت رفته بوده است. وی به هنگام مراجعه به دادگاه جهت پی گیری این سرقت با قاضی دادگاهی که وی را به دلیل فعالیتهای هویت طلبانه اش به 5 سال زندان محکوم کرده بود برخورد می کند و این قاضی در خصوص عواقب بد هویت طلبی او و همسرش به غلامرضا تذکر می دهد.
یکی از فعاین حرکت ملی، در خصوص یکی از این تهدیدات که به واسطه یکی از هویت طلبان سرشناس آذربایجانی در جریان آن قرار گرفته است می گوید که مرحوم غلامرضا امانی، تابستان سال 85 به دنبال بازجویی در اداره اطلاعات تبریز به صراحت به مرگ تهدید شده بود و بازجوی وزارت اطلاعات به تندی و خشم به او گفته بود: " مطمئن باش که حتی اگر در آذربایجان اتفاقی بیفتد تو یکی هرگز آنرا نخواهی دید!". روحش شاد، یادش تا ابد گرامی باد.
6) مجید ماکوئی دانشجوی کشتی سازی دانشگاه مالک اشتر اصفهان و فعال دانشجویی حرکت ملی آذربایجان پس از تحمل 57 روز بازداشت موقت به قید وثیقه 50 میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شد. ماکوئی روز دهم شهریور ماه و بدنبال دستگیری دانشجویان هویت طلب آذربایجانی دانشگاه تبریز و در پی مراجعه به اداره اطلاعات ارومیه بازداشت و به اداره اطلاعات تبریز منتقل گردید. ماکوئی پیش از این نیز در جریان اعتراضات مردمی در اعتراض به کاریکاتور موهن روزنامه ایران در سال 85 دستگیر و به قید وثیقه آزاد شده بود. سازمان عفو بین الملل طی بیانیه ای در 23 سپتامبر2008 به دستگیری این دانشجو اعتراض نموده است.
7) پس از 104 روز بازداشت، دانشجویان هویت طلب دانشگاه تبریز به قید وثیقه آزاد شدند. سجاد رادمهر دانشجوی ارشد مکانیک دانشگاه تبریز و از فعالین شناخته شده جنبش هویت طلبی آذربایجان، از 27 تیر ماه با سپری کردن 97 روز سلول انفرادی در نهاد های امنیتی و 7 روز بند عمومی زندان تبریز با قید وثیقه 50 میلیون تومانی، فراز زهتاب و آیدین خواجه ای دانشجویان حقوق دانشگاه تبریز و از فعالین شناخته شده جنبش دانشجویی آذربایجان از 27 تیر ماه با سپری کردن 75 روز در سلول های انفرادی نهاد های امنیتی و 30 روز در بند عمومی زندان تبریز با قید وثیقه 50 میلیون تومانی، امیر مردانی دانشجوی برق دانشگاه تبریز و از فعالین شناخته شده جنبش دانشجویی آذربایجان از 23 مرداد ماه با سپری کردن 47 روز در سلول انفرادی نهاد های امنیتی و 30 روز در بند عمومی زندان تبریز با قید وثیقه 50 میلیون تومانی، منصور امینیان دانشجوی ارشد مکانیک و مقصود عهدی دانشجوی جغرافیای شهری و از فعالین شناخته شده جنبش دانشجویی آذربایجان، از 30 مرداد ماه با سپری کردن 25 روز در سلول انفرادی نهاد های امنیتی و 43 روز در بند عمومی زندان تبریز با قید وثیقه 20 میلیون تومانی و احسان نجفی نسب دانشجوی برق دانشگاه تبریز و از فعالین شناخته شده جنبش دانشجویی آذربایجان از 8 مهر ماه با سپری کردن 17 روز در سلول انفرادی نهاد های امنیتی و 13 روز در بند عمومی زندان تبریز، آزاد شدند. اتهام اين افراد تشكيل وعضويت در دسته جات وگروهها غيرقانوني جهت بر هم زدن امنيت ملي وتبليغ عليه نظام عنوان گرديده است. گفتنی است تعداد زیادی از اعضای خانواده، آشنایان، فعالین مدنی هویت طلب و فعالین دانشجویی دانشگاه های تبریز ساعت ها قبل از آزادی دوستان دربند با گل و شیرینی در مقابل زندان تبریز تجمع کرده بودند تا از دانشجویان آزاد شده استقبال کنند اما با هجوم به یک باره نیرو های ضد شورش مستقر در زندان تعداد زیادی از افراد حاضر در محل دستگیر شدند. جمشید زارعی، وحید شیخ بگلو، محمود فضلی، رحیم خواجه ای برادر و نیز پدر آیدین خواجه ای از جمله دستگیرشدگان هستند. این افراد پس از چندین ساعت آزاد گردیدند.
8) عباس لسانی فعال مدنی سرشناس آذربایجانی پس از اتمام دوران محکومیت ۳۰ ماهه خود از زندان یزد آزاد شد. عباس لسانی درجریان تظاهرات اعتراض آمیز گسترده در شهرهای آذربایجان که در خرداد ۱۳۸۵ روی داد، بازداشت شد و به دو اتهام معاونت در تخریب و احراق (آتش زدن اموال عمومی) از طریق تشویق و تحریک مردم و همینطور مشارکت در اخلال در نظم عمومی محاکمه و به شانزده ماه زندان محکوم شد. این حکم بعداً تشدید شد و به هجده ماه حبس و پنجاه ضربه شلاق تبدیل گردید، دادگاه تجدیدنظر هم سه سال اقامت اجباری در شهرستان طبس را به این مجموعه اضافه کرد که با اعتراض وکیل آقای لسانی، دیوان عالی کشور اقامت اجباری را حذف کرد. عباس لسانی هیجده ماه حبسی که در دادگاه عمومی اردبیل برایش تعیین شده بود را در زندان اردبیل به پایان برد اما چون از قبل با اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال حبس در دادگاه انقلاب شهرستان کلیبر محکوم شده بود، بعد از اتمام دوره زندان در اردبیل به نزدیکترین زندان به شهرستان کلیبر، یعنی زندان شهرستان اهر منتقل شد. در حالیکه حدود سه ماه ازدوران زندانش در زندان اهرسپری شده بود او را به زندان مرکزی شهرستان یزد انتقال دادند. نهادهای مدافع حقوق بشر بين المللی از جمله سازمان عفو بين الملل و همچنين نهادهای داخلی چون انجمن دفاع از حقوق زندانیان انتقال او به زندان یزد را اقدامی غیرقانونی دانستند. این فعال مدنی، در زندان چند بار در اعتراض به آنچه رفتار تبعيض آميز مسئولان امنیتی و زندان نسبت به خود می دانست اعتصاب غذا کرد، و به او اجازه رفتن به مرخصی هیچ وقت داده نشد که این اوامر اعتراض گروههای مدافع حقوق بشر، از جمله سازمان عفو بين الملل را برانگيخت.
9) پیمان بشیری، فرزند رحیم بشیری (شاوانلی) نویسنده آذربایجانی بعد از تحمل 50 روز بازداشتی از زندان تبریز آزاد شد. پیمان بشیری در 23 شهریور همراه با خانواده خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. پیمان بشیری بعد از گذراندن 21 روز را در انفرادی اداره اطلاعات تبریز به زندان تبریز منتقل شده بود.
12) حميد والائي به دادگاه انقلاب تبريز احضار شد. در احضاريه مزبور، حميد والائي بايستي در 11 آذرماه جاري در شعبه 2 دادگاه انقلاب تبريز (به رياست قاضي بيات) حاضر گردد. به گفته آقاي نقي محمودي وکيل حميد والائي اتهام وي در پرونده اش" تبليغ عليه نظام" درج شده است.
13) ابراهیم نوری دانش آموز هویت طلب اهری به دادگاه فراخوانده شد. شعبه اول بازپرسی دادگاه اهر طی احضاریه ای به شماره 1/87/130 ب از ابراهیم نوری دانش آموز دبیرستانی شهرستان اهر درخواست کرده است که هرچه سریعتر خود را به دادگاه معرفی نماید. ابراهیم نوری از دانش آموزان هویت طلبی است که بدنبال درخواست تحصیل بزمان مادری خویش پیش از این نیز به دادگاه احضار و بازداشت شده بود.
15) مهندس ابراهیم رشیدی نویسنده و فعال شناخته شده آذربایجانی که به جرم شرکت در راهپیمایی مردمی در اعتراض به روزنامه ایران خرداد سال 85 زندان در زندان ارومیه به سر می برد پس از تحمل 5 ماه حبس تعزیری و پرداخت پنجاه هزار تومان جزای نقدی آزاد شد. ابراهیم رشیدی در تاریخ ده خرداد ۱۳۸۵ پس از تظاهرات مردمی بر علیه مطلب موهن مندرج در روزنامه ایران در اورمیه دستگیر و به مدت دو ماه در بازداشتگاه اداره اطلاعات اورمیه مورد بازجویی تحت شکنجه قرار گرفته بود. او پس از آزادی به قید وثیقه در تاریخ دوم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ از طرف شعبه ۱۰۲دادگاه اورمیه به تحمل ۵ ماه حبس و ۲۰ ضربه شلاق تعزیری محکوم گردیده بود. قاضی تجدید نظر شعبه دهم دادگستری آذربایجان غربی در جلسه ۲۳ آبانماه دادگاه حکم ۵ ماه تعزیری ایشان را تایید و حکم ۲۰ ضربه شلاق تعزیری را به پرداخت ۵۰ هزار تومان جریمه نقدی تغییر داد.
16) سجاد رادمهر، منصور امينيان، فراز ذهتاب، آيدين خواجه اي، مقصود عهدي، امير مرداني، احسان نجفي نسب فعالين دانشجويي آذربايجان و دانشجويان دانشگاه تبريز که به همراه مجيد ماکوئي زاد دانشجوي دانشگاه مالک اشتر اصفهان و داریوش حاتمي فعال سابق دانشجويي ترک در دانشگاه تبريز از اوايل تابستان توسط وزارت اطلاعات به اتهامات تشکيل وعضويت در گروههاي معاند نظام واقدام عليه امنيت ملي و تبلیغ علیه نظام دستگير شده بودند به دادگاه انقلاب تبريز فراخوانده شدند. دادگاه انقلاب تبريز به وکلاي مدافع اين دانشجويان اعلام کرده است که زمان اولين جلسه دادگاه اين افراد 28 دي 87 خواهد بود.
17) عسگراکبرزاده دانشجوی شیمی دانشگاه پیام نوراردبیل و فعال دانشجویی ترک که در موخه 20/3/87 بازداشت و پس از تحمل یک ماه بازداشت موقت به قید وثیقه سی میلیون تومانی آزاد شده بود به دادگاه انقلاب اردبیل فراخوانده شد. شعبه 12 دادگاه انقلاب اردبیل اکبرزاده را در مورخه 21/8/87 به این دادگاه احضار نموده است.
18) علیرضا صرافی مدیر مسئول و صاحب امتیاز نشریه توقیف شده دیلماج و عضو شورای ملی صلح، سعید محمدی (مغانلو) روزنامه نگار و سردبیر سابق هفته نامه یارپاق، حسن راشدی نویسنده و روزنامه نگار و مهدی نعیمی مدرس زبان ترکی، که ۲۰ شهریور امسال بهمراه ۱۵ نفر دیگر در خانه ای در تهران در یک ضیافت افطاری بازداشت شده بود، با سپردن وثيقه آزاد شدند. برای آنها در مجموع، قرار وثيقه دویست و پنجاه ميليون تومانی صادر شده است.
19) هاشم برزگر معروف به یاشارگونئیلی فعال جوان هویت طلب آذربایجانی دستگیر گردید. همچنین شهناز غلامی، روزنامه نگار و فعال حقوق زن آذربایجانی نیز در تبریز بازداشت شد.
20) حسین ستاری دانشجوی میانه ای دانشگاه مفید قم توسط ماموران امنیتی رژیم دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شد. لازم به ذکر است که نامبرده از جمله فعالان حرکت ملی آذربایجان می باشد که تا کنون چندین بار دستگیر شده و سابقا نیز توسط مسئولین دانشگاه به اتها م فعالیتهای هویت طلبانه به دو ترم تعلیق از تحصیل محکوم شده است.
21) زمان دادگاه تجديد نظر محمد جراحي فعال كار گري آذربایجانی تعيين شد. محمد جراحي در سال 86 از سوي اداره اطلاعات تبريز مورد پيگرد قرار گرفته و پس از چند روز دستگير شده بود. اتهام وي پخش توضيح نشريه اتحاديه كارگري بوده است.
22) زهرا و مرضيه جدي و علي اميني به شش ماه حبس تعزيري محکوم گردیدند. اين سه نفر در سال 85 در روز جهاني زبان مادري در حالي كه به شدت از طرف مامورين اطلاعاتي مورد ضرب شتم قرار گرفته بودند به يكي از مراكز اطلاعاتي برده شده بودند. زهرا جدي و علي اميني كه زن و شوهر هستند و مرضيه جدي خواهر زهرا مي باشد به اتهام پخش علاميه به مناسبت روز جهاني زبان مادري در تبريز مورد محاكمه قرار گرفته و هريك به شش ماه حبس تعزيري محكوم شده اند که اين حبس به مدت 2 سال تعليق شده است. همچنین حسين ستاري فعال ميانه اي ودانشجوي دانشگاه مفيد قم آزاد شد.
23) تعدادی از شرکت کنندگان در مراسم بزرگداشت ستار خان دستگیر شدند. از جمله بازداشت شدگان در این مراسم عبدالله عباسی جوان استاد دانشگاه شهید رجایی، حسین حسینی دبیر اسبق انجمن اسلامی آموزشکده رازی شهر اردبیل، فیروز حسین پور و سیروس حسین نژاد دانشجوی سال آخر رشته میکروبیولوژی دانشگاه آزاد واحد شمال تهران می باشند که پس از دستگیری به مکانی در اطراف حرم شاه عبدالعظیم و سپس به زندان اوین منتقل شدند.
25) فيروز يوسفي نويسنده و دانشجوي دانشگاه پيام نور تهران و از فعالان حرکت ملي آذربايجان به حکم قاضي متين راسخ بازپرس شعبه يک امنيت دادگاه انقلاب توسط ماموران وزارت اطلاعات در تهران دستگير و روانه بند دويست و نه زندان اوين گرديد.
26) شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی شهر خوی به ریاست علیرضا نوروزی، که در 14 مهر ماه برگزار گردید دو تن از فعالین شهر ماکو به نامهای صابر بیت الهی و بهمن نصیر زاده را به تحمل یکسال حبس تعزیری محکوم کرد. بر اساس رأی صادره که به صورت غیابی صادر شده است، اتهام این افراد عضویت در گروه گاموح و تبلیغ به نفع گروههای مخالف نظام (گاموح)، پخش اعلامیه در ماکو، فعالیتهای پان ترکیستی و تجزیه طلبانه و اقدام برای براندازی نظام جمهوری اسلامی عنوان شده است. نامبردگان که از دبیران شهرهای ماکو و پلدشت می باشند از سال 1382 تاکنون چندین بار توسط ماموران اداره اطلاعات شهرستانهای ماکو، خوی و اورمیه بازداشت شده اند. همچنین صابر بیت الهی در سالهای 83 و 85 حدود 6 ماه را در زندان مرکزی شهرستان ماکو و بازداشتگاه اداره اطلاعات ماکو در بازداشت به سر برده است. وی در سال 85 نیز از طرف دادگاه انقلاب اسلامی خوی به 6 ماه حبس (تعلیق به مدت 4 سال) محکوم شد.
28) محمود فضلي، وحيد شيخ بگلو و جمشید زارعی از سوي نيروهاي امنيتي دستگیر گردیدند. احتمال مي رود این بازداشتها به علت درگیریهای روی داده و متعاقب آن بازداشت شدن این افراد در مراسم استقبال از دانشجویان زندانی تبریز صورت گرفته باشد.
آذر
1) امیر علی ذبیحی فرزند جعفر فعال حرکت ملی آذربایجان در تبریز جهت گذراندن حکم ۸ ماه حبس به زندان تبریز فرستاده شد. این فعال دانشجویی سابق و فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران دانشگاه آزاد تبریز در طی اعتراضات خردادماه ۱۳۸۵ دستگیر و بعد از حدود ۴۵ روز بازداشت با قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شده بود.
2) صفر علی خوئینی فعال ملی آذربایجانی از طرف معصوم خانی قاضی شعبه 1 دادگاه انقلاب زنجان به شش ماه تعزیری به مدت دو سال تعلیق محکوم شد. صفر علی خوئینی از فعالین ملی آذربایجانی است که مدتی هم مدیر مسئول و سردبیر نشریه دانشجویی شهریار در دانشگاه آزاد زنجان بود.
3) سیروس حسین نژاد دانشجوی سال آخر رشته میکروبیولوژی دانشگاه آزاد واحد شمال تهران و از فعالین حرکت ملی آذربایجان که روز پنجشنبه 23 آبان دستگیر شده بود، از زندان اوین به قید وثیقه آزاد گردید.
4) خانم سئويل اسدالهي همسر هاشم برزگري (ياشار گونئيلي) فعال ترک و دانشجوي حقوق دانشگاه پيام نور تهران كه از روزيكشنبه 19/8/87 توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت گرديده بود به ستاد خبري وزارت اطلاعات در تهران احضار شد. از سوی مامورین اطلاعاتی علت این احضار حل وفصل پاره اي مسائل وصحبت در مورد پرونده همسر وی ذکر شده است.
5) فرانك فريد، فعال آذربایجاني جنبش زنان به اداره اطلاعات تبريز احضار شد و از شركت وي در كنفرانس حقوق زنان در تركيه ممانعت بعمل آمد.
6) دادگاه سه تن از فعالان و دانشجويان اردبيلي به نامهاي اردشير کريمي خياوي (قائم مقام انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه آزاد اردبيل)، ودود سعادتي و رحيم غلامي روزنامه نگار و همکار هفته نامه هاي ياشيل مغان، مهر اردبيل، آراز، فروغ آذربايجان و يارپاق، در دادگاه انقلاب اردبيل برگزار شد.
7) جمشید زارعی، ۳۱ ساله و از فعالان حرکت ملی آذربایجان در تبریز که روز سه شنبه ۲۸ آبانماه ۸۷ در محل کار خود توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شد.
8) حمید رستمی (آرغیش) از زندان خوی آزاد شد. حمید آرغیش که به یک سال حبس محکوم شده بود با تحمل شش ماه حبس با استفاده از آزادی مشروط آزاد گردید. این نویسنده هویت طلب آذربایجانی سال 86 توسط شعبه یک دادگاه انقلاب اسلامی شهرستان خوی به یک سال حبس تعزیری، دو سال تبعید به بیجار و سه سال ممنوعیت نشر آثار محکوم شده بود.
10) هاشم برزگری (یاشار گونئیلی) فعال حرکت ملی آذربایجان ودانشجوی حقوق دانشگاه پیام نور تهران پس از تحمل21 روز بازداشت موقت به قید کفالت از زندان اوین آزاد شد.
11) محاکمه حمید والائی وکیل هویت خواه آذربایجانی به دلیل عدم حضور دیگر متهم پرونده، غلام نجفی، تجدید جلسه شد.
17) توحید حسنپور جوان 27 ساله از فعالین حرکت ملی آذربایجان به جرم فعالیت های هویت طلبانه در شهر اورمیه توسط نیروهای امنیتی بازداشت گردید.
18) فیروز یوسفی فعال هویت خواه آذربایجانی ، دانشجوی حقوق دانشگاه پیام نور تهران و درجه دار 29 ساله نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی که از روز شنبه 25/8/87 به دستور قاضی متین راسخ توسط ماموران اداره اطلاعات بازداشت شده بود پس از تحمل 24 روز بازداشت موقت به قيد وثيقه 50 ميليون توماني از بند 209 زندان اوين آزاد شد.
19) عسگر اکبرزاده فعال سرشناس و هویت خواه آذربایجانی که در رشته شیمی دانشگاه پیام نور اردبیل مشغول به تحصیل میباشد به پنج سال حبس تعزیری در زندان زاهدان محکوم شد. قاضی حسن زاده رئیس شعبه یک دادگاه انقلاب اردبیل عسگر اکبرزاده را به اتهام تشکیل گروههای معاند نظام به تحمل پنج سال حبس تعزیری در زندان زاهدان محکوم نمود. استنادات قاضی حسن زاده در متن حکم جهت احراز جرم عبارتند از: تشکیل گروه حرکت ملی آذربایجان با همکاری عباس لسانی، تهیه وتکثیر وتوزیع اعلامیه، بیانیه و سی دی های پان ترکی و شرکت درجلسات و مراسمات قلعه بابک، شرکت در مراسم 21 آذر کوه، سالگرد مشروطیت در تبریز، شرکت یادواره ستارخان در شاه عبدالعظیم، شرکت در مراسم تدفین محمدعلی فرزانه، شرکت درتجمعات دانشجویی، شرکت در کلاس رقص آذربایجانی، احترام به نماد گرگ به عنوان سمبل ترکها ، شعارنویسی و ارسال اخبار دستگیری واخبار دیگر شهر اردبیل به سایتهای حقوق بشری آذربایجان، ترویج و تبلیغ تفکرات قومگرایانه و تجزیه طلبانه. این در حالی است که به اکبرزاده هیچ مهلتی برای آخرین دفاع داده نشده و هیچ بررسی در خصوص ادعاهای وزارت اطلاعات وصحت وسقم مدارک موجود در پرونده صورت نگرفته است.
20) همزمان با فرارسیدن روز ۲۱ آذر شصت و سومين سالگرد تاسيس حكومت خودمختار آذربايجان و رسمی شدن زبان تركی، حجت (بابک) محمودی، سعید محمودی و نوید سلطانی به همراه دو خواهر و برادر هویت طلب ارومیه ای به نامهای مدینه (اولدوز) قاسمی و رحمان قاسمی به جرم پخش اعلامیه توسط نیروهای امنیتی دستگیر شدند.
23) حسن بالایی از فعالین پارس اباد مغان به ضربات شلاق محكوم شد. بازداشت وى توسط نیروهای اطلاعاتی تبریز صورت پذیرفته و اين فعال 27 روز در سازمان اطلاعات تحت بازجویی، تهدید و فشارهای متوالی بوده است.
29) عسگر اکبرزاده فعال دانشجویی و مدیر مسئول نشریه توقیف شده سایان که چندی پیش در ۲۰ آذر ۸۷ طی حکم شعبه یک دادگاه انقلاب اردبیل به تحمل پنج سال حبس تعزیری در زندان زاهدان محکوم شده بود بار دیگر به حکم قاضی حسینیان رئیس شعبه ۱۰۵ دادگاه جزائی اردبیل به اتهام "تبلیغ به نفع گروههای معاند نظام و تشویش اذهان عمومی" به تحمل ۶ ماه حبس تعلیقی به مدت دو سال محکوم گردید.
دی
1) علی صدیقی، حمید وحید رضائی نیا و اکبر حسین زاده به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و اقدام علیه امنیت ملی از طریق پخش سی دی های حاوی اعلامیه دعوت مردم به تجمع دومین سالگرد تظاهرات اعتراض آمیز به چاپ کاریکاتور روزنامه ایران در خرداد ۸۵ به تحمل یکسال حبس تعزیری محکوم گردیدند.
4) وحید شیخ بگلو عضو سابق شورای مرکزی تشکل آرمان دانشگاه آزاد تبریز و از مدافعان هویت آذربایجانی توسط نیروهای امنیتی از مقابل درب منزلش ربوده شد. لازم به ذکر است که وحید شیخ بیگلو دو ماه قبل یعنی روز هفتم آبان ۱۳۸۷ به هنگام شرکت در مراسم استقبال از ۹ دانشجوی دانشگاه تبریز که پس از ماهها حبس در انفرادی از زندان آزاد شده بودند٬ به همراه چند نفر دیگر دستگیر و پس از چند ساعت بازجویی آزاد شده بود.
5) شهروز اسدی فعال جوان حرکت ملی آذربایجان پس از چندین بار احضار به اطلاعات شهر گرمی، به دادگاه انقلاب اردبیل فراخوانده شد.
6) مهندس رحیم حاجی زاده از فعالین مدنی اردبیل که در روز سوم مهر ۸۷ بازداشت شده بود به قید وثیقه ۸۰ میلیون تومانی از زندان اردبیل آزاد شد. اتهام ایشان تبلیغ علیه نظام وتوهین به مقدسات از طریق انتشار قانونی جلد دوم کتاب ایلیاتی های ساوالان عنوان شده است.
9) قاضی نوروزی رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب خوی ابراهیم عبدالله نژاد را به یکسال حبس تعزیری، علی حلمی را به یکسال حبس تعلیقی به مدت دوسال و محسن حسین زاده را به پرداخت ۵۰۰ هزار تومان جزای نقدی بدل از ۱۰ ماه حبس تعزیری به اتهام تبلیغ علیه نظام در جریان فعالیت های پان ترکیستی به نفع گروههای معاند نظام محکوم نمود.
14) علی حسین نژاد اصل (ساوالان) از فعالین حرکت ملی آذربایجان در ماکو به هشت ماه حبس تعزیری قطعی محکوم گردید. این فعال سیاسی ۳۵ ساله خردادماه سال ۸۶ در جریان اولین سالگرد اعتراضات گسترده ترکهای آذربایجان به چاپ کاریکاتوری در روزنامه دولتی ایران، توسط اداره اطلاعات شهر ماکو دستگیر و پس از تحمل ۱۵ روز بازداشت موقت با قرار وثیقه آزاد شده بود. حسین نژاد بعد از آزادی به اتهام تبلیغ علیه نظام از طریق پخش سی دی در دادگاه انقلاب خوی محاکمه و به یک سال حبس تعزیری محکوم شده بود٬ که این حکم در شعبه دهم دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی به هشت ماه تقلیل یافت.
15) نوید سلطانی، سعید محمودی٬ ستاره قاسمی (اولدوز)٬ رحمان قاسمی از فعالين آذربايجاني در اروميه كه در روز ۲۰ آذر ۸۷ بازداشت شده بودند به قيد وثيقه و كفالت از زندان اروميه آزاد شدند. لازم به ذکر است حجت (بابک) محمودی به دلیل عدم تامین وثیقه تا زمان تشکیل دادگاه روانه زندان گردید.
16) دادگاه تجدید نظر، شهناز غلامی، وب نگار و فعال حقوق زنان در آذربایجان را شش ماه حبس تعزیری محکوم کرد. خانم غلامی که در مهرماه ۸۷ به اتهام «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه انقلاب تبریز به شش ماه زندان محکوم شده بود در این مدت در انتظار برگزاری دادگاه تجدید نظر با سپردن وثیقه آزاد بود اما پیش از اعلام رأی این دادگاه در آبان ماه بازداشت و به زندان تبریز منتقل شد. شهناز غلامی که عضو انجمن روزنامهنگاران زن ایران نیز هست، پیشتر در خلال سالهای ۶۸ تا ۷۳ به مدت پنج سال زندانی سیاسی بود و در مرداد ماه ۸۶ نیز یک ماه در بازداشت به سر برده بود.
28) جلسه رسيدگي به اتهامات مقصودعهدی، منصور امینیان، آیدین خواجه ای، امیر مردانی، فراز زهتاب و سجاد رادمهر از دانشجويان دانشگاه تبریز بهمراه مجید ماکوئی دانشجوی کشتی سازی دانشگاه مالک اشتر اصفهان و داریوش حاتمی، افسر وظيفه نيروي زميني ارتش در شعبه یک دادگاه انقلاب تبریز برگزار شد. نقی محمودی، وكيل مدافع اين دانشجويان در گفتگو با خبرنگار ما در تبریز، اتهامات موكلانش را «فعاليت تبليغي عليه نظام» و «تشکيل و عضويت در گروه هاي غير قانوني براي اخلال در امنيت ملي» عنوان كرد.
29) شهناز غلامی فعال حقوق بشر و زن آذربایجانی پس از تحمل بیش از دو ماه بازداشتی به قید وثیقه 200 میلیون ریالی از زندان تبریز آزاد شد.
بهمن
1) حسين حسيني دبير اسبق انجمن اسلامي آموزشكده رازي اردبيل پس از پشت سر گذاشتن 68 روز بازداشت در بند 209 زندان اوين با قرار وثيقه 500 ميليون ريالي آزاد شد. لازم به ذكر است حسين حسيني در روز بيست وسوم آبان ماه امسال در مراسم بزرگداشت ستارخان در شهر ري تهران بازداشت و به بند 209 زندان اوين انتقال يافته بود.
همچنین حسن اسدی فعال مدنی آذربایجانی توسط مأموران اداره اطلاعات شهر تبریز بازداشت گردید. خاطر نشان می شود، حسن اسدی در دومین سالگرد اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ آذربایجان نیز توسط ماموران امنیتی بازداشت شده بود. نامبرده ۱۹بهمن ۱۳۸۵ نیز هنگام شرکت در تجمع اعتراضی به حکم زندان عباس لسانی، فعال سیاسی آذربایجانی در مقابل زندان اردبیل دستگیر و به اتهام عضویت در حزب استقلال آذربایجان جنوبی (گایپ) تفهیم اتهام و با ضمانت ۷۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شده بود. او بهمن ماه ۸۶ از طرف شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز به یک سال حبس تعزیری محکوم شد که این حکم در شعبه ۴ دادگاه تجدید نظر به شش ماه حبس تعزیری تقلیل یافت.
5) جلسه دادگاه ۴ شهروند اورمیه ای برگزار شد. سعید محمودی، یاور شریفی (محصل)، محمد شریفی و علی اکبری اوائل شهریور ۱۳۸۷ به خاطر حمل پرچم جمهوری آذربایجان و سردادن شعارهای ملی گرایانه هنگام تماشای مسابقات فوتبال در تورنمنت چهارجانبه مابین کشورهای آذربایجان٬ ترکیه٬ عراق و ایران توسط مأموران انتظامی دستگیر و پس از چند روز بازداشت آزاد شده بودند. سعید محمودی عضو هيات موسس NGO شهريار همچنین روز بیستم آذر ۱۳۸۷ به جرم پخش اعلامیه به مناسبت سالروز تشکیل « حکومت خودمختار آذربایجان» و رسمی شدن زبان ترکی آذربایجانی (۱۳۲۴-۱۳۲۵) دستگیر و پس از ۲۵ روز بازداشت به قيد وثيقه ۲۰ ميليون تومانی آزد شد. اتهام عنوان شده برای این چهار نفر در برگه احضاریه «اخلال در نظم عمومی» است.
9) جلسه محاكمه حمید والائی (نویسنده و فعال حقوق بشر آذربایجانی) و غلام نجفي (فعال هویت طلب آذربايجاني) در شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز برگزار شد. لازم به یادآوری است حمید والایی در تاریخ ۲۵ تیرماه سالجاری (1387) توسط ماموران امنیتی تبریز بازداشت شده و برپايه گزارش نهادهای داخلی و بين المللی مدافع حقوق بشر، در مدت ۱۳ روز بازداشت خود در معرض شکنجه و بد رفتاري از جمله شامل کتک و فشار هاي رواني بوده است بطوریکه شکنجه های مذکور سبب شکسته شدن دندانها، التهاب و خونریزی لثه ها و آسیب از ناحیه پای راست و سر وی شده بود.
10) جلسه رسيدگي به اتهامات حسین حسینی، بهروز علیزاده، ودود سعادتی، رحیم غلامی و اردشیر کریمی خیاوی پنج فعال مدنی آذربایجانی در شعبه یک دادگاه انقلاب اردبیل و به ریاست قاضی حسن زاده برگزار شد.
12) دادگاه رسیدگی به اتهامات حجت (بابک) محمودی فعال آذربایجانی بدون حضور وکیل در شهر ارومیه برگزار گردید. اتهامات ایشان، عضویت در تشکیلات گائیپ، شرکت در تجمعات پان ترکیستی و حضور در قلعه بابک عنوان گردیده است.
13) فردين الهياري، سردبير ماهنامۀ پزشكي و پيراپزشكي « واژه- واژه »، و از نويسندگان ويژه نامه هاي سهند تبريز و ماهنامۀ تدبير فردا براي ورزقان، به 3 ماه حبس تعزيري محكوم شد. شعبۀ 12 دادگاه تجديد نظر استان آذربايجان شرقي، الهياري را به خاطر چاپ مطلبي تحت عنوان «مديران پروازي» در بهمن ماه سال86 درهفته نامۀ سهند تبريز ويژۀ ورزقان، مجرم دانسته وبه 91 روز حبس تعزيري محكوم كرد. همچنین جلسه رسیدگی به اتهامات سعید محمودی، رحمان قاسمی، مدینه قاسمی و نوید سلطانی در دادگاه انقلاب ارومیه برگزار گردید.
14) احکام اولیه فعالان دانشجویی هویت طلب دانشگاه تبریز صادر شد. احکام صادره حاکی از آن است که 5 دانشجوی دانشگاه تبریز به اسامی سجاد رادمهر، آیدین خواجه ای، فراز زهتاب، امیر مردانی و احسان نجفی نسب هرکدام به یک سال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی به مدت چهار سال محکوم گشته اند. دراین میان مجید ماکویی دانشجوی کشتی سازی اصفهان نیز که در ارتباط با فعالین دانشجوئی دانشگاه تبریز بازداشت شده بود به یک سال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی به مدت چهار سال محکوم شد. داریوش حاتمی دانشجوی سابق دانشگاه تبریز و منصور امینیان و مقصود عهدی دو نفر دیگر از دانشجویان هویت طلب دانشگاه تبریز به حکم داددگاه تبرئه شده اند.
15) حجت (بابک) محمودی فعال سیاسی آذربایجان به سه سال حبس تعلیقی محکوم گردید.
16) شعبه یک دادگاه انقلاب اردبیل حکم پنج سال زندان توام با تبعید را برای حسین حسینی، بهروز علیزاده، اردشیر کریمی خیاوی، ودود سعادتی و رحیم غلامی صادر نمود. اتهام این پنج تن تشکیل گروه غیر قانونی جهت برهم زدن امنیت ملی عنوان شده است. طبق حکم صادره باید جهت تامین امنیت استان حسین حسینی دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه رازی اردبیل در زندان کرمان، اردشیر کریمی دبیر سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اردبیل و مدیر مسئول نشریه دانشجویی توقیف شده خزر در زندان هرمزگان، بهروز علیزاده فعال مدنی در زندان بجنورد ، ودود سعادتی فعال مدنی در زندان سمنان و رحیم غلامی، روزنامه نگار در زندان همدان باید مدت حبس پنج ساله خود را طی کنند. آنها فروردین ماه امسال توسط نيروهای امنيتی دستگیر و به مدت ۲۰ روز را دربازداشت موقت به سر بردند.
17) دو برادر اردبیلی بنامهای رامین و ابراهیم صادقی اصل توسط نیروهای اطلاعاتی و امنیتی اردبیل دستگیر شدند.
23) مهندس وحید شیخ بگلو فعال دانشجویی و عضو اسبق شورای مرکزی تشکل آرمان دانشجو بعد از تحمل 49 روز حبس در اداره اطلاعات و بند مالی زندان تبریز با قید وثیقه 50 میلیون تومانی آزاد شد. وی اتهامهای وارده بر خود را "اقدام علیه امنیت ملی" و "اخلال در نظم عمومی" عنوان نمود.
اسفند
1) بدنبال برگزاري دادگاه رسيدگي به اتهامات حميد والائي (وكيل رد صلاحيت شده و فعال حقوق بشر آذربايجاني) و غلام نجفي (فعال هويت طلب آذربايجاني)، حكم محكوميت هر یک از آنها به يك سال زندان از طرف شعبه 2 دادگاه انقلاب تبريز صادر شد. در اين حكم، حميد والائي بعنوان متهم رديف اول و غلام نجفي بعنوان متهم رديف دوم به اتهام همكاري در نشر و پخش ويژه نامه "گذاري بر حماسه خرداد آذربايجان" با عنوان "تبليغ عليه نظام"، از طرف "بيات" قاضي پرونده، به اشد مجازات اتهام مربوطه يعني يك سال محكوم شدند. "بيات" 9 ماه محكوميت مذكور را به مدت 5 سال تعليق و سه ماه بقيه را بصورت تعزيري در حكم قيد نموده است.
2) مهدی (ائلمان) نوری فعال دانشجویی آذربایجانی پس از تحمل دو سال حبس آزاد شد. ائلمان (مهدی) نوری دانشجوی ترم آخر رشته عمران در دانشگاه آزاد واحد سولدوز در جریان قیام عمومی ملت آذربایجان در خرداد سال 85 دستگیر و در شعبه سوم دادگاه انقلاب ارومیه در یکی از سنگین ترین احکام صادر شده به تحمل چهار سال زندان تعزیری، سه سال تبعید و سه سال تعلیق محکوم شده بود که پس از اعتراض به این حکم در دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی به دو سال زندان تعزیری و سه سال زندان تعلیقی به مدت پنج سال محکوم گردید. وی این دو سال حکم خود را در زندانهای سولدوز اورمیه و تبریز گذراند.
5) برای ۲۵ نفر ازکشاورزان سنی مذهب روستای قیزیل خنه یه (خانقاه سرخ) در اورمیه که به خاطر اعتراض به تغییر مسیر آبهای زیرزمینی در این روستا بازداشت شده بودند حکم صادر شد. اتهام این افراد "اخلال در نظم عمومی" و "تمرد در مقابل مامورین دولتی" عنوان گردیده است. شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری نازلو طی حکمی سلیمان ابراهیمی، محمد صمدزاده، مرتضی جعفری، اللهوردی اصلانی، محمد مناف زاده، ایوب عزیز پور، اکبر رستمی، معراج علی پور، سعید جعفرپور، مجید قلی زاده و زیاد جعفرپور را به تحمل دو سال حبس تعزیری و یکسال تبعید به شهرستان میناب وتحمل ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و بهروز مجیدی را به تحمل یک سال حبس تعزیری ویکسال تبعید به شهرستان میناب وتحمل ۷۴ ضربه شلاق و بارزاد نظامی افشار، مقداد نظامی افشار و محمد اشرفی را به تحمل شش ماه ودو روز حبس تعزیری محکوم کرد. دادگاه همچنین حیدر علی علیپور، حسین وهاب زاده، سلیمان احمدی، حبیب الله احمدی ومحمد جعفری را به پرداخت سیصد هزار تومان جزای نقدی و حجت مکرم را به پرداخت دویست هزار تومان جزای نقدی محکوم نمود. درجریان دادگاه فوق مهدی اسمعیلی ، اصغر قراحاجیلو ، بهزاد یعقوب زاده و جعفری نیز از اتهامات وارده تبرئه شدند. روز ۲۴ دیماه ۱۳۸۷(۱۴ ژانویه) صدها تن از کشاورزان روستای قیزیل خنه یه با هدف جلوگیری از تغییر مسیر منابع آب زیرزمینی روستایشان ـ برای مصارف صنعتی ـ تجمع صلح آمیزی در جاده اورمیه-سلماس به پا کردند که با حمله دهها مأمور نیروی انتظامی و شلیک سلاح گرم و گاز اشک آور روبرو شدند. در جریان این حادثه بیش از ۳۰ تن بازداشت شده بودند که طی ۱۰ روز پس از بازجویی تحت شکنجه شدید به تدریج و با قرار وثیقه آزاد گشتند. برخی از بازداشت شدگان زخمی بودند ولی امکانات درمانی برای آنان در ساعات اولیه فراهم نشده بود. آنان با ۵ یا ۶ ساعت تاخیر و به علت خونریزی به بیمارستان منتقل شده بودند.
7) عبدالله عباسی جوان استاد دانشگاه شهید رجایی تهران و از فعالان مدنی آذربایجان پس از تحمل ۱۰۵ روز بازداشت موقت از زندان اوین آزاد شد. آزادی این فعال اهل نقده دو روز بعد از درگذشت مادر سالخورده اش صورت گرفته است. عبدالله عباسی پدرش را نیز در در نخستین سالهای پس از انقلاب در جنگ نقده از دست داده بود. ۷۰ میلیون وثیقه برای آزادی آقای عباسی جوان به دادگاه ارائه شده است. اتهام وی " تبلیغ علیه نظم" عنوان شده و پرونده وی در شعبه ۱۱ دادگاه انقلاب شهر ری در جریان است. عبدالله عباسی جوان٬ روز ۲۳ آبان٬ به هنگام شرکت در مراسم یاد بود ستارخان در شهر ری دستگیر و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل گشته بود. مهندس عباسی جوان سال گذشته نیز پس از دستگیری در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۸۶ به مدت ۱۳۰ روز و در بند ۲۰۹ زندان اوین تهران در بازداشت به سر برد. او بعد از آزادی٬ از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به یکسال حبس با ۵ سال تعلیق محکوم گشت. همچنین محمد صادقی اصل، فعال مدنی و دانشجوی تاسيسات دانشگاه علمي کاربردي اردبيل توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. پیشتر ماموران اداره اطلاعات اردبیل در روز ۱۷ بهمن دو برادر دیگر این فعال مدنی بنامهای رامین و ابراهیم صادقی اصل را که آنها نیز از فعالین مدنی آذربایجانی به شمار می روند بازداشت کرده بود.
8) محمد پور عبدالله در شهرستان اهر توسط نیروهای امنیتی دستگیر شد.
10) دادگاه انقلاب رشت احکام قضایی پرونده ودود اسدی فعال حقوق بشر آذربایجانی و حسین رحیمی دانشجوی جهاد دانشگاهی رشت و فعال دانشجویی آذربایجان را صادر نمود. شعبه یک دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی مصطفوی نیا طی حکمی ودود اسدی فعال حقوق بشر آذربایجانی و حسین رحیمی دانشجوی رشته ساختمان جهاد دانشگاهی رشت را به ترتیب به تحمل یک سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم نمود. اتهام آنان تبلیغ علیه نظام و قومیت گرائی عنوان گردیده است. اسدی و رحیمی اوایل مرداد سالجاری توسط ماموران امنیتی رشت بازداشت و پس از تحمل بیش از یکماه بازداشت موقت در بازداشتگاه اداره اطلاعات رشت به قید وثیقه از زندان آزاد شدند.
11) مهدی قاسم زاده یکی از پیروان اهل حق که به اتهام محاربه در زندان ارومیه به سر میبرد، اعدام شد. مهدی قاسم زاده که به همراه 3 تن دیگر، از مهرماه سال 1383 در پی درگیری مسلحانه توسط نیروی انتظامی در روستای اوج تپه دستگیر شده بود، پس از تحمل 4 سال زندان در زندان مرکزی ارومیه اعدام شد. در سال 1383، مهدی قاسم زاده در اثر شلیک مأمورین نیروی انتظامی از ناحیهی پا زخمی و بازداشت شده بود. وی به علت شکنجهی ماموران٬ پایاش عفونت پیدا کرده و از ناراحتی پا رنج میبرد. گفتنی است سه متهم دیگر این پرونده به نامهای سهندعلی محمدی، بخشعلی محمدی و عبادالله قاسم زاده نیز به اعدام محکوم شده بودند که با شکستن حکم اعدام هر کدام محکوم به 13 سال حبس شدهاند و اکنون در زندان به سر میبرند.
13) سه دانشجوی مهندسی پزشکی دانشگاه سهند تبریز به دلیل دیانت بهایی خود از دانشگاه اخراج شدند.
سینا دانا، سماء نورانی و فراز وزیرزاده سه دانشجوی بهایی اخراجی هستند.
14) دادگاه تجدید نظر ایرج حسنی از فعالین آذربایجانی در تبریز را به 2 سال حبس محکوم کرد. ایرج حسنی در سالگرد اعتراضات مردمی بر علیه روزنامه ایران در خرداد ماه ۱۳۸۷ در تبریز بازداشت و پس از مدتی به قید وثیقه از زندان آزاد شد. پیش از این شعبه ۱۱۰ دادگاه جزائی تبریز ایرج حسنی را به اتهام اخلال در نظم و آرامش عمومی از طریق شرکت در تجمع غیر قانونی به تحمل چهار ماه حبس تعزیری و تحمل سی ضربه شلاق محکوم کرده بود، اما دادگاه تجدید نظر طی حکمی مجازات شلاق وی را لغو و حبس تعزیری وی را از چهار ماه به دو سال افزایش داده است.