در سالهای گذشته گردهمايیهای اعتراضی به وضعيت درياچه اروميه در شهرهای اروميه و تبريز برگزار شده بود که همواره با برخورد پليس روبهرو بوده و شماری از فعالان مدنی و سياسی بازداشت شدند
رادیو زمانه: تجمع اعتراضی مردم اروميه با برخورد نيروهای دولتی روبهرو شد
سه شنبه ۲ خرداد ۱٣۹۱ - ۲۲ می ۲۰۱۲
همزمان با بازداشت چندين تن از شهروندان در شهرهای مختلف، تجمع اعتراضی مردم اروميه با برخورد نيروهای دولتی روبهرو شد.
انجمن دفاع از زندانيان سياسی آذربايجانی در ايران (آداپ)، نوشته است، "در پی فراخوان فعالان مدنی آذربايجانی، مردم آذربايجان در شهرهای اروميه و تبريز روز دوشنبه يکم خرداد ۱۳۹۱ دست به تجمع مسالمتآميز زدند که با حمله نيروهای امنيتی به خشونت کشيده شد."
گفته میشود اين تجمعات در اعتراض به خشک شدن درياچه اروميه و سالگرد اعتراضات به کارتون روزنامه ايران در ۱۳۸۵، برگزار شده است.
به گفته شاهدان عينی، نزديک به صد تن از معترضان بازداشت شدند و نيروهای دولتی با دو مينیبوس و سه خودروی ون آنان را به بازداشتگاه منتقل کردهاند.
همچنين شاهدان عينی گفتهاند، پليس با گاز اشکآور، باتوم و گلولههای رنگی به معترضان حمله کرده است.
برپايه همين گزارش همزمان در شهر تبريز درگيریهايی روی داده و نيروهای دولتی در برخی مناطق اين شهر از جمله "اطراف بازار"، "راسته کوچه"، "فلکه ساعت"، "خيابان شهناز" و " پارکينگ هتل گسترش" حضور داشتهاند.
آداپ مشخصات شماری از بازداشتشدگان روز گذشته در شهرهای مختلف آذربايجان را اکبر مهاجر، حسن ميرزاخانی، محمد اسکندرزاده، حسين احمديان، علی حامد ايمان (مديرمسئول روزنامه توقيفشده شمس تبريز)، افسانه توقير(دبير کانون آذربايجانشناسی دانشگاه تبريز) عنوان کرده است.
در سالهای گذشته گردهمايیهای اعتراضی به وضعيت درياچه اروميه در شهرهای اروميه و تبريز برگزار شده بود که همواره با برخورد پليس روبهرو بوده و شماری از فعالان مدنی و سياسی بازداشت شدند.
سال گذشته، ۲۲ نماينده از استانهای آذربايجان غربی، آذربايجان شرقی و اردبيل خواستار پاسخگويی دولت در قبال "تبعات اجتماعی، سياسی و اقتصادی حاصل از روند خشک شدن درياچه اروميه" شدند و گفته بودند: "هرگونه گرفتاری در امور فوق متوجه دولت و دستاندرکاران مسئول است."
نمايندگان آذربايجان و اردبيل در مجلس از هيئت رئيسه مجلس خواستند که بهصورت "کارشناسانه و فوری" پيگير حل مشکل درياچه اروميه باشند.
اما محمود احمدینژاد، رئيس جمهوری ايران در همان سال، در سفر خود به اردبيل در ارتباط با خشک شدن درياچه اروميه گفت: "بر اساس ارزيابیها درياچه اروميه هر ۵۰۰ سال با چنين شرايطی روبهرو میشود بهطوری که پيشبينی میشود وضعيت بارش اندک و خشکسالی در اين منطقه حاکم باشد."
احمدینژاد افزوده بود: "۵۰۰ سال پيش نيز درياچه اروميه چنين وضعيتی داشته و بيش از ۳۰۰ ميلیمتر کاهش بارندگی در اين منطقه اتفاق افتاده است."
درياچه اروميه که بزرگترين درياچه درون سرزمينی ايران است از مدتها پيش با بحران زيستمحيطی عميقی روبهرو شده است؛ بهطوری که بهشکل مداوم از ميزان آب آن کاسته شده و بخشهای وسيعی از آن از ميان رفته است.
بنا به گفته برخی از کارشناسان با ادامه روند فعلی، ظرف سه الی پنج سال آينده اين درياچه بهطور کامل خشک خواهد شد.