در کنفرانس ضد نژادپرستی در ژنو بسیاری از نهادهای غیردولتی از جمله سازمانهای حقوق بشر ایرانی به دعوت سازمان ملل شرکت کردهاند. یکی از سخنرانان، فاخته زمانی، و دبیر انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران(آداپ) است.
وی که از کانادا به کنفرانس ضدنژادپرستی آمده و روز پنجشنبه (۲۳ آوریل) سخنرانی خواهد کرد، در گفتوگو با دویچه وله به تبعیضهایی اشاره میکند که در جامعه ایران علیه اقلیتهای قومی و دینی صورت میگیرد.
فاخته زمانی در این باره که مسئله قومی چه ارتباطی با این کنفرانس و بحث نژادپرستی دارد، میگوید: «در کشورهایی که ما زندگی میکنیم، مثل کانادا، آمریکا و یا اروپا، وقتی به ملتی توهین میشود و یا ملتی بهخاطر زبان مورد تبعیض قرار میگیرد، به آن نژادپرستی میگویند. ما به عنوان جامعه ایرانی هم باید درباره این مسائل صحبت کنیم. نه تنها دولت مسئول هست، بلکه ما نیز به عنوان یک جامعه ایرانی باید در باره مشکلاتی که داریم، حرف بزنیم.»
او در ادامه صحبتهایش به این نکته اشاره میکند که این موضوع در جامعه ایران از سوی سازمانهای غیردولتی تا به حال مطرح نبوده و آنها به اینگونه مسائل کمتر پرداختهاند. روز دوشنبه (۲۰ آوریل) در نخستین روز کنفرانس در فیلمی که پخش شد، خانم زمانی هم صحبتی داشت. وی در این فلیم به تبعیضهائی اشاره می کند که در ایران علیه آذربایجانیها انجام گرفته است.
«سخنرانی آقای احمدی نژاد را نشنیدم»
در روز افتتاحیه کنفرانس ژنو، محمود احمدینژاد، رییس جمهور ایران نیز سخنرانی کرد و سبب ناخشنودی بسیاری از نمایندگان کشورهای غربی شد.
فاخته زمانی که در این جلسه حضور داشت در خصوص موضع و واکنش گروههای غیردولتی در قبال این سخنرانی میگوید: «من سعی کردم صحبت های آقای احمدی نژاد را تا آخر گوش دهم، ولی به دلیل سر و صداهای زیاد و اعتراضات نتوانستم آن را کامل بشنوم. بسیاری از نمایندگان سازمانهای غیردولتی به عنوان اعتراض از سالن خارج شدند و آنقدر سر و صدا بود که من نتوانستم حرف های آقای احمدی نژاد را تا آخر دنبال بکنم.»
وی میافزاید: «تا آنجائی که من شنیدم از دولتهای مختلف از جمله آمریکا و اسرائیل در مورد نژادپرستی انتقاد میکردند که برای شنوندگان بسیار ناراحت کننده بود و خیلی اعتراض ها علیه ایشان شد. از میان کسانی که دور و بر من نشسته بودند، یک نفر نبود که با ایشان موافق باشد.»
سخنرانی روز پنجشبه
خانم فاخته زمانی در ادامه صحبتهایش توضیح میدهد که یکی از اهداف او از شرکت در این کنفرانس این است که بتواند سخنان خود را به گوش مقامات ایرانی شرکتکننده در کنفرانس ضدنژاد پرستی نیز برساند. وی به این سئوال که خطاب به آقای احمدی نژاد و هیات ایرانی چه صحبتهایی خواهد کرد، میگوید: «به من گفته شده که سخنرانی من خطاب به آنها نباشد، ولی به هر حال ما سعی می کنیم که بالاخره این مطالب را به گوش آنها نیز برسانیم. ما از دولت همیشه خواستیم که حداقل به قانون اساسی خود احترام بگذارد. ماده ۱۵ قانون اساسی به ما اجازه می دهد که به زبان مادری خود در مدارس تحصیل بکنیم، ولی درخواست اجرای این ماده بسیاری را راهی زندان کرده است.»
خانم فاخته زمانی معتقد است که در حال حاضر با عمده شدن مسائل ایران و شرکت آقای احمدی نژاد در این کنفرانس مسائل دیگری از جمله تبعیضهايی که علیه اقلیتهای قومی و دینی در ایران صورت میگیرد، مورد توجه جهانیان قرار خواهد گرفت.
لازم به یادآوری است که کنفرانس پیشین در سال ۲۰۰۱ در دوربان آفریقای جنوبی برگزار شد. در آن کنفرانس کشورهای عضو سازمان ملل توافق کردند که از اعتلای موقعیت اجتماعی و شغلی اقلیتها پشتیبانی کنند.
کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل با سازماندهی کمیساریای عالی حقوقبشر سازمان ملل تا ۲۴ آوریل در ژنو ادامه خواهد یافت.
نویسنده: طاهر شیرمحمدی
تحریریه: شهرام احدی
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4193733,00.html
http://www.un.org/durbanreview2009/video.shtml