صدای آمریکا - خبرها و نظرها . سه شنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۲۱ آپريل ۲۰۰۹
در خصوص کنفرانس ضد نژادپرستی ژنو، حسن زارع زاده اردشیر گفتگوی با دو فعال حقوق بشر داشته که نگاهی متفاوت به این گردهمایی داشته اند.
صدای آمریکا: در حاشیه کنفرانس ضد نژادپرستی سازمان ملل در ژنو، تعدادی از نهادهای غیر دولتی حقوق بشر از کشورهای مختلف جهان گرد هم آمدند تا تبعیض و نژادپرستی را در سراسر دنیا محکوم کنند و از سازمان ملل بخواهند که برای بهبود وضعیت حقوق بشر تلاش بیشتری انجام دهد. از جمله ایرانیان حاضر در این نشست می توان به احمد باطبی،نازنین افشین جم و خانم فاخته زمانی اشاره کرد. در این میان پرسش این است که آیا گوش شنوایی به اعتراضات و خواستهای این NGOها و یا سازمانهای غیردولتی وجود دارد؟
عبدالکریم لاهیجی، نایب رئیس جامعه های دفاع از حقوق بشر در پاریس می گوید:"اگر در داخل کنفرانس چنین گوش شنوایی وجود نداشته باشد در خارج از کنفرانس گوشهای شنوایی هست. میدانید که سازمانهای دفاع از حقوق بشر دل به سازمانهای دولتی حقوق بشر از جمله شورای حقوق بشر خوش نکرده اند. فعالیتهای مستقل و غیردولتی دفاع از حقوق بشر ادامه داشته و ادامه خواهد داشت".
در پاسخ به همین پرسش فاخته زمانی، دبیر انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران(آداپ) که به دعوت سازمان ملل از کانادا به ژنو سفر کرده در یک گفتگوی تلفنی می گوید:"حضور NGOها در سازمان ملل خیلی مهم است چون در سالهایی که من مرتبا به سازمان ملل می آیم و سعی می کنم توجه سازمان ملل را به مسئله ای که روی آن کار می کنیم جلب کنم باعث شده که اگر به طور کلی نتیجه ای هم نگرفته باشیم اما حداقل توانسته ایم توجه مسئول بخش اقلیتها در سازمان ملل را جلب کنیم تا چندین بار برای رفتن به ایران و بررسی مسئله به دولت ایران درخواست کند."
صدای آمریکا : خانم زمانی قرار است روز پنجشنبه در کنفرانس ژنو سخنرانی کند.
"کلا من اینجا دعوت شده ام که یک سخنذانی داشته باشم در مورد مسائلی را که آذربایجانی ها با آن روبرو هستند، نژادپرستی و تبعیض".
اما یکی از نگرانیهای مدافعان حقوق بشر حضور محمود احمدی نژاد در کنفرانس ژنو است.
عبدالکریم لاهیجی: "محمود احمدی نژاد و هر نماینده دیگری از جمهوری اسلامی ناگزیر است که سیاست فرار به جلو را اتخاذ کند و موضوع را کاملا قطع کند و به بهانه دفاع از فلسطین که متاسفانه این موضعگیریها صد در صد به ضرر فلسطین و به نفع اسرائیل است صحنه سازمان ملل و کنفرانس را به نمایشی مضحک و خنده آوری تبدیل کند که به طور یقین باعث انزوای بیشتر ایران خواهد شد".
محمود احمدی نژاد : " و یک حکومت کاملا نژاد پرست را در سرزمین اشغالی فلسطین برپا کردند و در واقع..."
خانم زمانی که از حضور وی به هنگام سخنرانی محمود احمدی نژاد ممانعت به عمل آمد گفت:"در زمانی که آقای احمدی نژاد صحبت می کردند خیلی از این سفرا از کنفرانس خارج شدند حتی بعدا من نگرانیهایی را از طرف مسئولین سازمان ملل شنیدم که می ترسند که شاید این کنفرانس نتواند به نتیجه ای برسد و حضور آقای احمدی نژاد مشکلات زیادی آنجا ایجاد کرد و هیچ کس ایشان را تشویق نکرد"
در حال حاضر مدافعان حقوق بشر که با امیدهایی به کنفرانس ژنو می نگریستند اینک دستاورد قابل توجهی برای این نشست نمی بینند و به امید موفقیت در نشست دیگر سازمان ملل یعنی مجمع عمومی آن تلاشهای خود را سازماندهی می کنند.
عبدالکریم لاهیجی: متاسفانه کشورها دوگانه بود. یک عده از کشور ها ار ابتدا کنفرانس را تحریم کردند و یک عده دیگری از کشور ها آنجا جهت تصفیه حسابها و مطرح کردن اختلافات سیاسی و دیپلوماتیک حضور یافته بودند و مسلم است که در چنین زمینه ای کنفرانس به هدفش نخواهد رسید بنابراین اگر از این کنفرانس هم نتیجه ای گرفته نشود مطمئن باشید که با شروع مجمع عمومی سازمان ملل در پاییز آینده ما تلاشها و کوشش خودمان را شروع خواهیم کرد برای اینکه قطعنامه دیگری از مجمع عمومی سازمان ملل مبنی بر وضعیت وخیم حقوق بشر در ایران بگیریم.