مقدمه :
کانون مدافعان حقوق بشر براساس اساسنامه خود که سه وظیفه «دفاع رایگان از متهمان عقیدتی و سیاسی»، «حمایت از خانواده های زندانیان سیاسی و عقیدتی» و «گزارش دهی منظم و مستمر در موارد نقض حقوق بشر در ایران» را بر عهده دارد، با وجود پلمپ غیرقانونی دفتر خود همچون گذشته، گزارش خود را از وضعیت حقوق بشر در پایان فصل زمستان، منتشر می کند.
گزارش کانون مدافعان حقوق بشر از فصل زمستان ۱۳۸۷ در حالی منتشر می شود که در آغازین روزهای سال ۱۳۸۸ نیز کنشگران مدنی در زیر شدید ترین فشارها قرار دارند. روزهایی که با بازداشت های دسته جمعی فعالان سیاسی، عقیدتی، صنفی و دانشجویی و همچنین نقض مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر همراه است. بر این اساس از آنجا که امروز حقوق بشر موضوعی در صلاحیت دولت ها دانسته نمی شود و باور به صلاحیت انحصاری و مطلق دولت ها بر اتباعشان بدون توجه به کارکرد اساسی آنها در حفظ و دفاع از کرامت انسانی اعضای جامعه به سختی به چالش کشیده شده است، کانون مدافعان حقوق بشر به عنوان سازمانی مردم نهاد، با وجود موانعی که در پیش رویش قرار داده اند، از جمله پلمپ غیرقانونی دفتر کانون مدافعان حقوق بشر، گزارش فصلی خود را از وضعیت حقوق بشر در ایران در اختیار افکار عمومی قرار می دهد.
بخش اول – حقوق مدنی و سیاسی:
دولت ایران از آنجا که بر اساس تضمین های حقوق داخلی خود، به مفاد الزام آور میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (۱۹۶۶ ) که طبق ماده ۹ قانون مدنی در حکم قانون داخلی است نیز متعهد و ملتزم است، باید بر ضرورت تضمین حقوق مدنی و سیاسی افراد توجه داشته باشد. اما آنچه وضع موجود از میزان التزام حاکمیت نه به صورت رعایت تام بلکه نسبی به این حقوق بنیادین نشان می دهد، افق های چندان روشنی برای آن متصور نیست. گزارش وضعیت زمستان در این خصوص به شرح زیر است :
وضعیت فعالان سیاسی – اجتماعی دگر اندیش
- مواردی که در خصوص وضعیت این فعالان به کانون مدافعان حقوق بشر گزارش شده ، به شرح زیر است:
الف - بازداشت ها:
۱) علی نظری، نماینده پیشین اراک در مجلس شورای اسلامی بر اساس اعلام شبکه خبر ایران به اتهام «جاسوسی» برای کشورهای اروپایی، بازداشت شد. همچنین ژینوس سبحانی، منشی سابق کانون مدافعان حقوق بشر، حسن اسدی، حجت کلاشی، مسئول سازمان جوانان حزب پان ایرانیست، جواد علیزاده و احمد قویدل مدیرعامل کانون هموفیلی ایران بازداشت شدند. محمد، رامین و ابراهیم صادقی اصل از فعالین مدنی آذربایجانی در اردبیل بازداشت شدند. عبدالله عباسی جوان، استاد دانشگاه شهید رجایی تهران٬ و از فعالان مدنی آذربایجان آزاد شد.
۲) هاشم رمضانی اهل یکی از روستاهای بوکان ساکن مهاباد پس از چهار روز از بازداشت جسدش تحویل خانواده می شود.
ب- محاکم قضایی
۱) در ادامه رسیدگی به پرونده عباس پالیزدار و متهمان دیگر در این پرونده، جلسه اخذ دفاعیات از سه متهم دیگر این پرونده در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران به صورت غیرعلنی برگزار شد. همچنین جلسه رسیدگی به اتهام دو نماینده مجلس مرتبط با پرونده عباس پالیزدار به دلیل عدم حضور این دو نماینده تجدید شد. اتهام این دو نماینده مجلس در این پرونده معاونت عنوان شده است.
ج- صدور احکام قضایی
۱) بهروز علیزاده، ودود سعادتی، رحیم غلامی، حسین حسینی و اردشیر کریمی خیاوی پنج فعال مدنی آذربایجان طی محاکمه ای غیرعلنی به پنج سال حبس توام با تبعید محکوم شدند. حمید والایی و غلام نجفی دو تن از فعالان مدنی آذربایجانی در شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز به یک سال حبس تعزیری محکوم شدند. بر اساس حکم صادره برای این فعالین ۹ ماه ازمحکومیت مذکور به مدت ۵ سال معلق و سه ماه آن تعزیری می باشد. ایرج حسنی از فعالان آذربایجانی در تبریز به تحمل دو سال حبس تعزیری و صلاح الدین پیروی ، لطیف شرافت و عبدالواحد عبدا… زاده، سه شهروند اهل ارومیه به اتهام همکاری با احزاب مخالف نظام محکوم به دو سال زندان و هیمن صوفی و جلال صوفی دو شهروند مهابادی به اتهام همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام به۲۴ ماه حبس که ۶ ماه آن حبس تعزیری و ۱۸ ماه دیگر به مدت ۳ سال تعلیق است، محکوم شدند. جبرئیل خسروی اهل سنندج به اتهام عضویت در یکی از احزاب کردی به محاربه متهم و نهایتاً به بیست سال حبس تعزیری توام با تبعید به زندان بندرعباس محکوم شده است.
د- سایر موارد
۱) امیر ساران، در پنجمین سال حبس خود در زندان رجایی شهر کرج، درگذشت. مرگ امیر ساران، سومین مورد از مرگ در زندان رجایی شهر کرج است. امیر ساران، در ماه های پایانی زندگی اش دارای شرایط نامناسب جسمانی بوده است به گونه ای که بارها درخواست مرخصی خود را با مسئولان زندان مطرح کرده بود، اما هر بار ، با این درخواست مخالفت شده بود. همچنین برگزاری مراسم تدفین و ترحیم برای امیر ساران با مشکل مواجه بود. خانواده امیر ساران پس از درگذشت وی، با نوشتن شکایتی علیه رئیس زندان رجایی شهر و مسئول بهداری زندان، خواهان کالبد شکافی جسد، برای تشخیص دقیق علل مرگ شدند.
۲) عبدالفتاح سلطانی، وکیل دادگستری و عضو کانون مدافعان حقوق بشر از سعید مرتضوی (دادستان تهران)، حسن زارع دهنوی (قاضی حداد) و مجید متین راسخ (بازپرس شعبه اول امنیت) مربوط به یک پرونده و از حسن زارع دهنوی و دادیار شعبه یک دادیاری امنیت دادسرای عمومی تهران مربوط به پرونده ای دیگر شکایت کرد.
۳) دکتر حسام فیروزی (پزشک) برای گذراندن دوران محکومیت ۱۵ ماهه، زندانی شد.
۴) با مرخصی شهرام جزایری موافقت نشده است. عباس پالیزدار نیز به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد.
۵) روابط عمومی دادسرا و دادگاه انقلاب تهران اعلام کرد که متهمان پرونده براندازی نرم از سوی شعبه ١۵ دادگاه انقلاب تهران به حبس محکوم شده و در حال حاضر در زندان به سر میبرند.
۶) در روز جهانی زبان مادری ( دوم اسفند)، محدودیت و تشدید فشارها بر ترک زبانان مشاهده شد. همچنین از شهرهای مختلف آذربایجان خبر رسیده که ماموران اداره اماکن این شهرها با مراجعه به مغازه هایی که دارای اسامی ترکی هستند صاحبان آنان را در رابطه با نام غیر فارسی مغازه تحت فشار قرار داده اند.
۷)با ممانعت ماموران انتظامی و امنیتی بار دیگر مراسم بزرگداشت مهدی بازرگان، نخست وزیر دولت موقت برگزار نشد.
۸) بخشی از گورستان خاوران که محل دفن تعدادی از اعدام شدگان دهه شصت است بر اساس اخبار دریافتی تخریب شده است.
۹) شورای عالی نظام پزشکی و شماری از پزشکان ایران به رد صلاحیت ۳۵۰ نفر از پزشکان در انتخابات نظام پزشکی کشور، اعتراض کردند.
۲- وضعیت کتاب و مطبوعات ، نویسندگان و روزنامه نگاران
در این خصوص آنچه گزارش شده است عبارت است از بازداشت ، صدور احکام قضایی متفاوت و برگزاری جلسات محاکمه قضایی دست اندرکاران این حوزه است.
الف- بازداشت ها
۱) نادر کریمی جونی، روزنامه نگار در آذرماه و رکسانا صابری خبرنگار ایرانی – آمریکایی در بهمن ماه بازداشت شدند. صابری سپس در دادگاهی به اتهام جاسوسی به هشت سال زندان محکوم شد. همچنین چهار خبرنگار ورزشی و دو مدیر برنامه بازیکنان فوتبال را به اتهام «دلالی و اخاذی» بازداشت کردهاند.
۲) جواد علیزاده و عباس جلیلیان که سابقه فعالیت در زمینه زبان و فرهنگ کردی در کردستان دارد، بازداشت شدند.
۳) تعدادی از فعالان موسیقی سبک رپ پس از بازگشت از سفر خارج کشور بازداشت شدند.
ب- محاکمه های قضایی
۱ ) جلسه رسیدگی به اتهامات فریدون وردینژاد و بهروز بهزادی مدیران مسوول وقت هفتهنامه ایران جوان، عبدالحمید محتشم، مدیرمسوول هفتهنامه «یالثاراتالحسین»، علی صالحآبادی، مدیرمسوول وقت روزنامه همبستگی، برگزار شد. همچنین پرونده نشریههای «کارگزاران»، «ایران»، «نامه» و «تاک» مورد رسیدگی قرار گرفت.
۲) جلسه رسیدگی به اتهام حبیب الله قلیشلی مدیر مسوول روزنامه اقتصاد پویا، مصطفی کواکبیان، مدیرمسوول روزنامه مردم سالاری، علی یوسفپور، مدیرمسوول روزنامه «سیاست روز»، به وقت دیگری موکول شد.
۳) پرونده قضایی برای مدیر سایت «مردمیار» ومدیر سایت «خودرو نیوز» تشکیل شد.
۴) جلسه رسیدگی به اتهام های حمید والایی نویسنده برگزار شد.
ج- صدور احکام قضایی
۱) روزبه میرابراهیمی، امید معماریان، شهرام رفیع زاده و جواد غلام تمیمی چهار وبلاگ نویس در مجموع به هشت و نیم سال حبس و ۱۲۴ ضربه شلاق محکوم شدند. کیوان صمیمی بهبهانی، مدیر مسوول ماهنامه «نامه» نیز پس از برگزاری دادگاه، محکوم شد. همچنین دفتر کار او توسط افرادی که خود را مأمور مالیاتی نامیدند، بازرسی شد.
۲) بعد از تصمیم هیات نظارت بر مطبوعات مبنی بر لغو امتیاز روزنامه «تهران امروز»، موضوع در دادگاه عمومی تهران بررسی و تصمیم هیات نظارت بر مطبوعات ابطال شد و لغو امتیاز روزنامه را قانونی ندانست. پس از تجدیدنظر خواهی هیات نظارت بر مطبوعات، دادگاه تجدید نظر استان تهران موضوع را مورد رسیدگی قرار داد و بعد از بررسی دلایل طرفین رای دادگاه عمومی مبنی بر ابطال لغو امتیاز روزنامه تهران امروز، صحه گذاشته شد.
۳) کمال شریفی روزنامهنگار کرد و فعال سیاسی که اوایل سال جاری در شهر سقز ابتدا زخمی و سپس دستگیر شده بود، به ۳۰ سال زندان محکوم شد.
د- سایر موارد
۱) امیدرضا میرصیافی، ۲۸ ساله که در فصل زمستان برای اجرای حکم دو سال و نیم حبس تعزیری خود روانه زندان شده بود در آغازین روزهای سال ۱۳۸۸ در زندان درگذشت.
۲) عبدالرضا تاجیک و ناصر زرافشان که قصد داشتند برای شرکت در سمینارهای علمی و انجام سخنرانی در آنها به خارج از ایران سفر کنند، ممنوع الخروج شدند.
۳) هفتهنامه همت، نشریه روژهه لات و روزنامه کارگزاران توقیف شدند و دو نشریه “ندای جامعه” و “نوای وقت” طی یک ماه، دو تذکر از ارشاد گرفتهاند.
۴) سایت «کانون مدافعان حقوق بشر»از اولین روز راه اندازی و دو وبسایت «یاری» و «یاری نیوز» که از مبارزات انتخاباتی محمد خاتمی برای ریاست جمهوری ایران حمایت میکردند، فیلتر شدند. همچنین وبسایت بالاترین هک شد. در ایران دهها سایت اطلاع رسانی از جمله سایت های فارسی رادیو بینالملل فرانسه و صدای آلمان مسدود شدند.
۵) مدیرمسوول نشریه «کیان» از طریق انتشار در جراید برای حضور در جلسه دادگاه احضار شد.
۶) در رسیدگی به پرونده روزنامه کارگزاران، امیرهادی انوری، خبرنگار ۲۴ ساله، متهم به معاونت در نشر مطالب خلاف واقع به منظور مخدوش جلوه دادن چهره مسوولان شد.
۷) حسین درخشان، وب نگار همچنان در وضعیت نامشخص در زندان به سر می برد. سخنگوی قوه قضاییه اتهامات درخشان را مسایل و مواردی دانست که در رابطه با ائمه اطهار (ع) مطرح شده بود.
۸) استنیو سولیناس Stenio Solinas خبرنگار روزنامه ایل جورناله ایتالیا از ایران اخراج شد.
۹) مدیران مسئول مطبوعات محل استان گلستان با ارسال نامه ای به مقامات بلندپایه استان از آنها خواستند در اسرع وقت برای رفع بحران به وجودآمده در مطبوعات استان، جبران خسارات وارده و احقاق حقوق روزنامه نگاران تمهیداتی بیاندیشند. همچنین دست اندرکاران مطبوعات لغو امتیاز وتوقیف شده در کردستان بیانیه ای منتشر کردند.
۱۰) احمد روزبهانی، رئیس “پلیس امنیت اخلاقی” از شروع برخورد با “متخلفان اینترنتی” خبر داده است. این اقدام اندکی پس از تصویب قانون جرائم رایانهای در مجلس انجام شد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با اشاره به اینکه « برخی کشورها توانستند ابتدا اینترنت را مهار و سپس به کاربران خود عرضه کنند» به خبرگزاری برنا ارگان سازمان ملی جوانان، گفت که در ایران « اینترنت بدون هیچ تحلیل و آگاهی وارد جامعه شد و این امر موجب ایجاد محدودیت ها و به نوعی فیلترینگ شده است. محمد حسین صفارهرندی با اشاره به راه اندازی ام.ام.اس یا « پیام تصویری » در برخی از اپراتورهای تلفن همراه در ایران، گفت که از لگد کوب شدن ارزش ها در ارسال پیام های تصویری تلفنی نگران است.
۱۱) کنسرت گروه اندونزیایی – امریکایی دبو که قرار بود به مناسبت عید مبعث در تالار وزارت کشور برگزار شود، به ناگاه لغو شد. گروه دارکوب هم یکی از گروههایی بود که چند مرتبه تا آستانه برگزاری کنسرت رفت اما اعضای گروه، موفق به برگزاری کنسرت نشدند. برگزاری کنسرت همایون شجریان و گروه دستان نیز با مشکل مواجه شد. این اتفاق با انتقاد و تهدید محمدرضا شجریان همراه شد.
۱۲) گزارشگران بدون مرز از دادخواهی فرزند زهرا کاظمی خبرنگاری که در زندان درگذشت، حمایت کرد.
۱۳) محسن مخملباف، در یک کنفرانس مطبوعاتی که به مناسبت نمایش فیلمهایش در فستیوال فیلمهای آسیایی وسول در فرانسه برگزار شد، به شدت به وضعیت سانسور سینمایی در ایران حمله کرد.
۱۴) در جشنواره فیلم فجربه برخی گفتهاند فیلمشان به جشنواره نرسیده و برخی به دلیل نداشتن پروانه نمایش حذف شدهاند. فیلمهای «کتاب قانون» ساخته مازیار میری، «صد سال به این سالها» ساخته سامان مقدم، «آتشکار» ساخته محسن امیریوسفی با وجود تغییراتی که انجام داده بودند باز هم جزو مغضوبان بودند. فیلمهای «پاداش» از کمال تبریزی و «فرزند صبح» از بهروز افخمی هم جزو آثاری هستند که اعلام شده است به دلایل فنی برای هیات انتخاب نمایش داده نشدهاند. هرچند تهیهکننده هر دو فیلم روز قبل پس از اعلام اسامی از علاقه خود برای حضور در بخش مسابقههای جشنواره امسال فیلم گفتهاند.
۱۵) بیش از ۱۰۰ تن از فعالان ادبی، فرهنگی و مدنی کرمانشاه و ایلام با صدور بیانیهای نسبت به بازداشت عباس جلیلیان و مهدی حمیدی دو فعال ادبی و فرهنگی اعتراض کردند.
۱۶) صدا و سیما نمای بسته چهره بازیگران زن با آرایشهای غلیظ را ممنوع کرد.
۱۷) دادستان عمومی و انقلاب تهران گفت: اشخاصی که در ماهواره تبلیغ می کنند اگر عمل آنان مصداق بند ۲ ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی باشد، عمل آنان جرم بوده و به یکسال حبس تعزیری محکوم خواهند شد.
۳- وضعیت دانشجویان
آنچه در خصوص وضعیت دانشجویان در زمستان ۱۳۸۷ قابل اعلام است، بازداشت تعداد زیادی از آنان و یا احضار به کمیته های انضباطی و یا محاکم ویا محرومیت است که به شرح زیر به اطلاع رسانده می شود:
الف – بازداشت ها:
۱) با قبول غیابی بودن حکم سعید رضوی فقیه، عضو اسبق دفتر تحکیم وحدت توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب دستور آزادی سعید رضوی فقیه صادر شد. همچنین مهدی نوری، دانشجو و فعال مدنی آذربایجانی با اتمام دوره محکومیت ۲ ساله اش، وحید شیخ بگلو، فعال دانشجویی و عضو سابق تشکل دانشجویی آرمان در دانشگاه آزاد تبریز٬ با سپردن وثیقه ۵۰ میلیون تومانی و حسین حسینی دبیر اسبق انجمن اسلامی آموزشکده رازی شهر اردبیل آزاد شدند.
۲) جعفر اعتقادی پور، پاشا امیرمظفری، سعید برزگر، رضا بلباسی، حسین ترکاشوند، علیرضا تقوی، مجید توکلی، عباس حکیم زاده، سجاد خادم، محمد خطایی، کوروش دانشیار، انوشیروان زاهدی، رسول سرمدی، اسماعیل سلمانپور، کبیر فاضلی، روشنک فانی، احمد قصابان، ابراهیم قربانپور، پاشا کوهساری، نوید گرگین، حمید میر حسینی، مهدی مشایخی، نریمان مصطفوی، محمد نصیری، مهدی یعقوبی و یاسر ترکمن دانشجویان دانشگاه امیر کبیر هستند که بازداشت شده اند. پس از اعتراضات دانشجویان به پروژه دفن شهید، تعداد زیادی از دانشجویان این دانشگاه بازداشت شدند که اکثر آنان آزاد شدند. اما همچنان ۱۰ نفر از دانشجویان این دانشگاه در زندان به سر می برند. شبنم مددزاده دانشجوی دانشگاه تربیت معلم تهران و عضو انجمن اسلامی این دانشگاه، کاظم رضایی دانشجوی اخراج شده دانشگاه شیراز، یونس میر حسینی، اسماعیل جلیلوند، سحر یزدانی، حمدالله نامجو، و محسن زرین کمر، عبدالجلیل رضایی و لقمان قدیری گل تپه، آرش روستایی، حمداله نامجو، هادی الم لی ، آلما رنجبر و محبوبه خادمی، سعید خلعتبری، عنایت تقوی و عباس رحمتی و احمد کهنسال از دانشجویان دانشگاه شیراز و کاوه رضایی و محمد پور عبدالله فعال دانشجویی وابسته به طیف آزادیخواه و برابری طلب و امیر مصباح قاضی دانشجوی کرد دانشگاه آزاد مهاباد و بهمن خداداد از دانشگاه اصفهان بازداشت شدند.
ب- محاکمه های قضایی
۱) دادگاه رسیدگی به اتهامات حبیب الله لطیفی دانشجوی دانشگاه آزاد ایلام به صورت غیر علنی برگزار شد واین دادگاه وی را به اعدام محکوم کرد. دادگاه تجدید نظر تایید حکم اعدام را به وکیل او ابلاغ کرد.
۲). معصومه منصوری دانشجوی دانشگاه امیر کبیر مورد محاکمه قرار گرفت.
۳) دادگاه محمد پورعبدالله، دانشجوی رشته شیمی دانشگاه تهران به سبب عدم انتقال متهم به دادگاه، برگزار نشد.
ج – صدور احکام قضایی
۱) سجاد رادمهر، فراز زهتاب، آیدین خواجهای، امیر مردانی و احسان نجفینسب دانشجویان دانشگاه تبریز بهمراه مجید ماکوئی دانشجوی کشتی سازی، دانشگاه مالک اشتر اصفهان هر کدام به یک سال حبس تعزیری و دو سال حبس تعلیقی محکوم، ودود اسدی دانشجوی رشته زمین شناسی دانشگاه آزاد رشت، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه آزاد اردبیل و حسین رحیمی دانشجوی رشته ساختمان جهاد دانشگاهی رشت به ترتیب به تحمل یک سال و شش ماه حبس تعزیری، مقداد اسلامخواه دانشجوی دانشگاه امام حسین و دبیر انجمن جمهوری خواهان این دانشگاه به حبس تعزیری، جمال رحمانی ، دانشجوی کرد رشته صنایع دانشگاه اصفهان به سه سال حبس تعلیقی و هشت ماه حبس تعزیری ، حسین حسینی، بهروز علیزاده، اردشیر کریمی خیاوی، ودود سعادتی، و رحیم غلامی حکم پنج سال زندان توام با تبعید محکوم شدند. عسگر اکبرزاده فعال دانشجویی آذربایجانی نیز به پنج سال حبس تعزیری در زندان زاهدان محکوم شده بود. همچنین طی احکام جداگانه ای برای امین نظری، دبیر حقوق بشر دفتر تحکیم وحدت و سیاوش حاتم دبیر کل انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا و محمد صیادی دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در مجموع به ۷۸ماه زندان، ۳ ترم تعلیق با احتساب در سنوات تحصیلی و ۲۵۰ هزار تومان جریمه نقدی محکوم شدند.
سلمان عراقی (دبیر سابق کانون آذربایجانشناسی دانشگاه پیام نور خوی وعضو شورای مرکزی NGO اورین خوی)، سالار عراقی (دانشجوی مهندسی ماشین آلات دانشگاه ارومیه)، حجت عراقی (دانشجوی مکانیک آموزشکده فنی ارومیه)، پیام علم قلیلو (دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه آزاد قزوین) و علی اکبر عبدالهی (دانشجوی مکانیک آموزشکده فنی ارومیه) هر کدام به یکسال حبس تعلیقی به مدت دو سال محکوم شدند. ابراهیم جعفرزاده دبیر سابق این سازمان غیردولتی به یکسال حبس تعزیری و دو سال تبعید به براز جان و شیرزاد حاجیلو دیگر دبیر این سازمان غیردولتی به سه ماه حبس تعزیری در زندان خوی محکوم شده بودند.
د- احضار به کمیته های انضباطی و احکام صادره توسط این کمیته ها
۱) محسن زرینکمر، اکبر حسنپور، لقمان قدیری، افشین هوشنگ و آلما رنجبر دانشجویان دانشگاه شیراز هر کدام به دو ترم ممنوعیت از تحصیل با احتساب سنوات و ارجاع به کمیته انضباطی مرکزی برای صدور رای در مورد اتهامِ «توهین به شعائر اسلامی یا ملی و ارتکاب اعمالی بر ضد نظام جمهوری اسلامی» و امین کریمی و آرمین برازش به یک ترم ممنوعیت از تحصیل و همچنین امین درستی به توبیخ کتبی با درج در پرونده محکوم شدند. کاظم رضایی، سعید خلعتبری، عبدالجلیل رضایی، آرش روستایی، هادی الملی، حمدالله نامجو و دو تن دیگر از دانشجویان مجموعا به ۱۵ ترم ممنوعیت از تحصیل محکوم شدند. این حکم برای ۶ نفر از دانشجویان به علت تمام شدن سنوات آموزشیشان به منزله اخراج آنها از دانشگاه است. همچنین کاظم رضایی، عبدالجلیل رضایی و لقمان قدیری از دانشجویان دانشگاه شیراز، ممنوع الورود شدند. ایمان صدیقی دبیر سیاسی سابق انجمن اسلامی و حسام باقری عضو کنونی شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان هر کدام به یک ترم تعلیق از تحصیل با احتساب سنوات محکوم شدند .همچنین حمید رضا جهان تیغ و علی کیایی دو دانشجوی دیگر این دانشگاه هر کدام به توبیخ کتبی و درج درپرونده به انضمام ممنوعیت از استفاده از امکانات رفاهی نظیر خوابگاه محکوم شدند. امین درستی دو ترم محرومیت از تحصیل و اسماعیل جلیلوند، یونس میر حسینی، عبدالله داوودیان ، امین کریمی ، علی شیدایی ، شکوه وصیلی ، زهرا فتاحی زاده ، اسماعیل معدنچی ،راضیه جعفری و سعید خسرو آبادی هر کدام به یک ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند. همچنین پرونده اسماعیل جلیلوند به کمیته انظباطی مرکزی ارجاع داده شده است. حمدالله نامجو (یک ترم تعلیق از تحصیل و ارجاع به کمیته انضباطی مرکزی )،نوید غفاری (یک ترم تعلیق از تحصیل و ارجاع به کمیته انضباطی مرکزی)، افشین هوشنگ (دو ترم محرومیت از تحصیل به صورت معلق)،آرش روستایی (یک ترم تعلیق از تحصیل و ارجاع به کمیته انضباطی مرکزی )هادی الم لی (یک ترم تعلیق از تحصیل و ارجاع به کمیته انضباطی مرکزی ) آلما رنجبر (دو ترم تعلیق از تحصیل) امین کریمی (یک ترم تعلیق از تحصیل)امین درستی (توبیخ کتبی و درج در پرونده) محکوم شدند.علی تقی پور از دانشجویان دانشگاه صنعتی بابل به یک ترم محرومیت از تحصیل با احتساب سنوات، حمیدرضا جهان تیغ و محسن برزگر به یک ترم محرومیت از تحصیل بدون احتساب سنوات، معین اسلامی جم، علی کیایی، احمد محمد نیا، سیاوش سلیمی نژاد، ایمان صدیقی، نیما نحوی، محمد علمی، حسام الدین باقری به توبیخ کتبی با درج در پرونده محکوم شدند. احسان مازندرانی و صادق چناری دانشجویان دانشکده خبر نیز به ترتیب به یک و دو ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند. در پی احضار چند تن از دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان به کمیته ی انضباطی حکم دو ترم حذف ترم و درخواست اخراج قطعی از وزارت علوم ۸ نفر از دانشجویان به ایشان ابلاغ و از ورود آنان به دانشگاه جلوگیری شد. علی باقری، کامران جلیل عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان، ابراهیم اسکافی مدیر مسئول نشریه دانشجوئی “پنجره”، علی نمازی مدیر مسئول نشریه “شورا”، شهریار حسین بر مدیر مسئول نشریه دانشجوئی “سیاه و سپید”، علی صالحی، صابر رستاد و میلاد همتی پور ممنوع الورود شدند. همچنین عزت الله تربتی، دبیر سیاسی و حبیب فرحزادی نایب دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دموکراسی خواه دانشگاه تهران و علوم پزشکی به دو ترم محرومیت از تحصیل با احتساب در سنوات و عدم اجازه ورود به دانشگاه در طول دوران محرومیت محکوم شدند. اشکان ذهابیان، دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد، طی حکمی به دانشگاه مازندران تبعید شد. حسن برزگر، احمد محمدنیا واحسان باقری ۳ دانشجوی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل به دانشگاه ممنوع الورود شدند.
۲) سمانه فضلعلی، دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه، علی دنیاری دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران به کمیته انضباطی احضار شدند. همچنین بر اساس اخبار منتشر شده بر روی سایت های اینترنتی بعد از اعتراضات دانشجویان به پروژه دفن شهید در دانشگاه امیرکبیر، تعداد زیادی از دانشجویان حکم احضار به کمیته انضباطی، دریافت کرده اند. از سوی دیگر بر اساس اخبار منتشر شده توسط همین سایت ها تعدادی از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی که اکثریت آنها دختر هستند، به کمیته انضباطی احضار شده اند. در یکی از موارد یکی از دانشجویان دختر به علت پوشیدن چکمه به کمیته انضباطی احضار شده است. علی کیایی، حمیدرضا جهان تیغ، ایمان صدیقی، حسام الدین باقری چهار دانشجوی دانشگاه صنعتی بابل، سیامن غیاثی، فرحناز تاجه میری، اشکان مسیبیان و محمد محمودی چهار دانشجوی دانشگاه رازی کرمانشاه، ۱۵ تن از دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر با شکایت دانشگاه تهران، حمید رضا صحرایی و سجاد حسینی فخر دانشجویان دانشگاه علم و صنعت و رضا عرب دبیر تشکیلات انجمن اسلامی، علیرضا کیانی دبیر سیاسی ، میلاد حسینی کشتان، سیاوش صفوی، آرنوش ازرحیمی، علی اصغر آدینه وند، مهدی داوودیان و علی نظری دیگر اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه مازندران به همراه چند تن دیگر به کمیته های انضباطی دانشگاه های خود احضار شدند.
۳) پس از آنکه برخی از مسوولان وزارت علوم طیف علامه دفتر تحکیم وحدت را غیر قانونی اعلام کردند، دفتر انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده فنی( نوشیروانی) نیز پلمب شد. همچنین در خبری دیگر انجمن کارآفرینی دانشجویان و دانش آموختگان دانشکده خبر تعطیل شد. انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجه نصیر الدین طوسی از سوی هیئت نظارت این دانشگاه غیرقانونی اعلام و پلمپ شد اعلام شد.
۴) کورش محمود کلایه دانشجوی ورودی ۸۵ دانشکده متالورژی که در ترم جاری عنوان دانشجوی ممتاز دانشکده را کسب کرد با حکم تعلیق قطعی روبروست و به دانشگاه ممنوع الورود است. وی با سابقه چند ثبت اختراع در زمره فعالان علمی دانشکده خود است. در حالی که این دانشجو قصد داشت برای دریافت جایزه خود و شرکت در مراسم تقدیر از دانشجویان ممتاز وار د دانشگاه شود با ممانعت حراست دانشگاه روبرو شد که با پا در میانی اساتید دانشگاه، حراست برای ساعاتی اجازه ورود به وی و دریافت جایزه را صادر کرد. از سوی دیگر احسان منصوری دیگر دانشجوی این دانشگاه که مدت زیادی را در زندان گذراند، در زمان برگزاری امتحانات ممنوع الورود شد. همچنین مجید توکلی و احمد قصابان منتظر تعیین تکلیف مدیریت دانشگاه توسط وزارت علوم هستند.
ه- سایر موارد
۱) سماء نورانی دانشجوی بهایی در خصوص اخراج اش از دانشگاه سهند تبریز، رنجنامه ای نوشت.
۲) پس از اعتراضات دانشجویان دانشگاه تفرش نسبت به مشکلات این دانشگاه، این دانشجویان در مقابل وزارت علوم تجمع کردند. جمعی از دانشجویان دانشگاه دامغان تحصن کردند. دانشجویان دانشکده تکنولوژی شهرستان سیرجان با تجمع اعتراضآمیز در جلو این دانشکده از حضور در کلاسهای درس خودداری کردند.
۳) یادمان پنج هزار شهید بمباران حلبچه لغو شد. برخی از دانشجویان کرد دانشگاههای تهران در اعتراض به لغو مجوز یادمان حلبچه تجمع کردند.
۴) مهدیه گلرو دانشجوی محروم از تحصیل دانشگاه علامه که مجددا به ۲ ترم محرومیت از تحصیل مواجه شده است، نامه ای سرگشاده ای خطاب به محمود احمدی نژاد منتشر کرد.
۵) نشریه دانشجویی ترکی-فارسی«ایشیل آی» در دانشگاه یزد به مدیر مسئولی وحید اصغری در دومین شماره از انتشار بازماند. نشریه مستقل دانشجویی ” کاکتوس” به مدیر مسئولی آرمان میرزایی توسط هیئت نظارت بر نشریات دانشگاه رازی به صورت کامل لغو امتیاز شد. نشریه دانشجویی ترکی-فارسی “خلج” در دانشگاه یزد توقیف شد. نشریه گام نو در دانشگاه اراک برای مدت ۶ ماه توقیف شد.
۶) جمعی از دانشجویان رشته پزشکی در اعتراض به نحوه برگزاری آزمون دستیاری پزشکی سال ۸۷ در مقابل مجلس شورای اسلامی تجمع کردند.
۷) عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اعلام کرد که طرح تصویب تفکیک جنسیتی در دانشگاهها در مجلس بررسی میشود.
۸) خبرنامه امیرکبیر از هشت اسفندماه بارها مورد حمله قرار گرفته و از دسترس خوانندگان خارج شد.
۹) تعدادی از دانشجویان دانشگاه آزاد کرج در یک درخواست صنفی در پی منع تدریس دکتر فاطمه صادقی،استاد دانشکده علوم سیاسی این دانشگاه، خواستار برگرداندن ایشان بر سر کلاس های درس شده اند.
۱۰) نبی پیرمحمدی دانشجوی ۲۲ ساله اهل لرستان که در مقطع کارشناسی رشته مردم شناسی دانشگاه تهران درس می خواند، خود را از طبقه چهارم کتابخانه کوی دانشگاه تهران به پایین پرت کرد.
۱۱) سرپرست موسسه آموزش از راه دور کشور در پاسخ به ایسنا اعلام کرد که در حال حاضر حدود سه میلیون فرد بازمانده از تحصیل در کشور وجود دارد.
۱۲) دکتر رمضان بهداد، عضو هیات علمی دانشکده علوم انسانی، دکتر غضنفر میرجلیلی، عضو هیات علمی دانشکده فیزیک و مهندس سید محمدعلی نکویی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه یزد را بازنشسته کردند.
۱۳) احمد اسلامی؛ استاد دانشگاه کاشان، مدرس سابق دانشگاه هایی چون دانشگاه اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه آزاد اسلامی خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی خمینی شهر،از استادی در این دانشگاه برکنار شد.
۴- وضعیت زنان
۱) سوسن رازانی و شیوا خیرآبادی در زندان مرکزی سنندج در استان کردستان شلاق خوردند. همچنین اجرای حکم سه سال زندان برای عالیه اقدام دوست، اجرا شد.
۲) مهرچهره مشرفی که به همراه همسرش عباس جوادی دوست و دوفرزندش در آذرماه ۱۳۸۷ به صورت خانوادگی بازداشت شده بودند، به دوسال حبس به مدت ۵سال تعلیق محکوم شد.
۳) درخواست اعاده دادرسی در حکم زینب بایزیدی که پیش از این از سوی وکیل وی در دیوان عالی کشور مطرح شد بود، رد شد.
۴) نفیسه آزاد و بیگرد ابراهیمی بازداشت شدند. پس از این بازداشت، منزل نفیسه آزاد، بازرسی و وسایل منزل او به شدت به هم ریخت. شهناز غلامی که به شش ماه حبس محکوم شده بود، آزاد شد.
۵) جلسه تجدید نظر در پرونده چهار تن از اعضای کمپین یک میلیون امضا، پروین اردلان، ناهید کشاورز، جلوه جواهری و مریم حسین خواه برگزار شد.
۶) نسرین ستوده، وکیل دادگستری و جلوه جواهری در دادگاه انقلاب بازجویی شدند. پرستو الهیاری٬ ناهید کشاورز و سارا ایمانیان به دادگاه احضار شدند. ناهید میرحاج به دادگاه احضارو تفهیم اتهام شد.
۷) به گفته عبدالفتاح سلطانی، یکی از وکلای مدافع پرونده مرگ مشکوک دکتر زهرا بنی یعقوب، پزشک جوانی که در بازداشتگاه درگذشت، بخشی از مدارک جرم این پرونده از بین رفته است. یکی از مدارک مهم، لباس های زهرا درهنگام مرگ است که متهمان حاضر به تحویل آن نشده اند. پدر زهرا نیز معتقد است که برگ هایی از پرونده فرزندش که مربوط به بازجویی از متهمان بوده نیز از بین رفته است.
۸) نیروهای امنیتی در روز ۸ مارس، مانع از برگزاری مراسم روز زن شدند. به همین دلیل مراسمی که قرار بود به مناسبت این روز در پارک ورشو تهران برگزار شود، برگزار نشد. در تبریز نیز مسئولان انجمنهای مختلف که برای برگزاری مراسم ۸ مارس به ادارات مربوطه مراجعه کرده بودند، مجوز دریافت نکردند.
۹) طبق آمار سازمان بهداشت جهانى ۱۴۰ میلیون دختر و زن در سراسر جهان ختنه می شوند که اکثریت این دختران و زنان در ۲۸ کشور افریقایى، هستند اما بر اساس گزارش ها این عمل در بخش هایی از ایران هم انجام می شود. ختنه دختران در ایران عمدتا در در استانهای خوزستان، لرستان، و بیش از همه در استان کردستان انجام میشود.
۱۰)رئیس مرکز مشاوره و مددکاری نیروی انتظامی از افزایش گرایش به مصرف شیشه در زنان خبر داد.
۱۱) از ورود زنان به سالن والیبال به خاطر حضور محمدرضا گلزار ممانعت به عمل آمد.
۱۲) جایزه سیمون دوبووار برای کمپین را سیمین بهبهانی دریافت کرد.
۵- وضعیت اعدامی ها ، متهمان زیر ۱۸ سال و …
در این ارتباط گزارش زمستان به شرح زیر است:
الف- نوجوانان زیر ۱۸ سال
۱ ) در حالی که اجرای حکم امیر خالقی که در کودکی مرتکب جرم شده بود، برای دو ماه متوقف شد، ملاگل حسن، جوان ۲۱ ساله ای که در کودکی مرتکب جرم شده بود، اعدام شد. احمد زارعی، نوجوان دیگری که در سن ۱۷ سالگی مرتکب قتل شده بود، پس از سپری کردن بیش از ۶ سال زندان، به چوبه دار آویخته شد.
۲) حدود ۱۵۰ نفر از وکلای دادگستری کانون وکلای دادگستری مرکز طی نامه سرگشادهای از ریاست قوه قضاییه، آیت الله هاشمی شاهرودی خواستند تا با رهنمود های شایسته در نخستین فرصت ممکن موجبات توقف اجرای احکام اطفالی که در کمتر از ۱۸ سال مرتکب جرم شدهاند را فراهم کند.
ب- سایر موارد
۱ ) دادستان کرمانشاه خبر اعدام ۱۰ نفر در زندان مرکزى این شهر را تأیید کرد. طى روزهاى ۳۰ بهمن و اول اسفند نیز ۱۰ نفر در شهرهاى اهواز، سارى، اصفهان و بوشهر اعدام شدند. یکی از این اعدامشدگان عبدالله فریور، که از سال ۸۳ به سنگسار محکوم شده بود، پس از آنکه دادگسترى مازندران حکم سنگسار را به حلق آویز کردن با طناب دار تبدیل کرد، در زندان سارى اعدام شد. اعدامها بنابر اعلام رسمى مقامهای قضایى چهار نفر در اراک، نه نفر در یزد، نه نفر در اصفهان، یک نفر در کرج، ۱۹ نفر در تهران، شش نفر در بجنورد، چهار نفر در مشهد، یک نفر در کازرون، سه نفر در اهواز، یک نفر در بوشهر، یک نفر در سارى و ۱۰ نفر در کرمانشاه بوده است. علیرضا جمشیدى، سخنگوی قوه قضاییه نیز در نشست خبرى خود اجرای حکم سنگسار سه نفر در مشهد را تائید کرد. معصومه قلعه چهی، زن ۳۲ ساله ای که ۱۲ سال با حکم اعدام در زندان ر فسنجان به سر برد نیز به دار آویخته شد. حسن امجدی، امین دستجردی، آرش گلپریان و حمید فاضلی چهار زندانی در زندان مرکزی سنندج نیز اعدام شدند.
۲) مهدی قاسم زاده یکی از علویان آذربایجان به اتهام محاربه اعدام شد.
۳) پیشنهاد آیت الله هاشمی شاهرودی، رئیس قوه قضائیه ایران مبنی بر عفو اشرف- ف محکوم به سنگسار از سوی کمیسیون عفو و بخشودگی قوه قضائیه رد شده است.
۴) حکم اعدام شورش مهدخانی، فعال مذهبی کرد در دادگاه تجدید نظر استان کردستان تایید شد. زینب جلالیان ۲۷ ساله، اهل شهرستان ماکو واقع در آذربایجان غربی نیز به اعدام محکوم شده است.
۶- وضعیت افرادی که به مذاهبی به جز مذهب شیعه اعتقاد دارند
موارد اعتراض افرادی که به مذاهبی به جز مذهب شیعه اعتقاد دارند در فصل زمستان نیز به شکل بارزی مشهود بود که به برخی از آنها اشاره می شود:
۱) ماموستا سیف الله حسینی، امام جماعت مسجد خاتم انبیاء جوانرود و ماموستا حسین حسینی امام جماعت مسجد سید الشهداء حمزه جوانرود بازداشت شدند.
۲) بنابر گزارشهای دریافتی، ده تن از افراد مسئول مکتب قرآن بوکان به نامهای ابراهیم اسماعیلپور، علی رسولنژاد، اسماعیل ادیبحسامی، خالد خداکرمی، ناصر حاجپیروتی، نادر بایزدی، محمد کریمی، مصطفی نادری، طاهر کریمی و حسین شاوردی، برای بار دوم احضار و پس از دادرسی هریک به ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم شدند.
۳) قاضی حداد، معاون امنیت دادسرای تهران از صدور قرار مجرمیت برای ۷ تن از متهمان پرونده تشکیلات بهاییت و ارسال این پرونده با صدور کیفرخواست به دادگاه انقلاب خبر داد.
۴) ترانه سنائی ، شهناز سعادتی ، املیا فنائیان ، انیسا فنائیان و فرزانه احمد زادگان چهار تن از بهاییان مازندران و نمیا حقار در تهران، سیما اشراقی و جلایر وحدت در مشهد بازداشت شدند. همچنین ده تن از خانواده های بهایی شهر تهران بازداشت شدند.
۵) صهبا رضوانی یکی از بانوان بهایی به سه سال و هشت ماه حیس تعزیری توام با تبعید محکوم شد.
۶) قبرستان بهائیان در قائمشهر تخریب شد.
۷) قربانعلى درى نجف آبادى، دادستان کل کشور در نامه اى به غلامحسین محسنی اژه ای، وزیر اطلاعات، ضمن اعلام ممنوعیت رسمى فعالیت بهائیان خواستار برخورد با تشکیلات آنها شد. از همین رو جامعه جهانی بهائی ، نامه سرگشاده ای را خطاب به وی ارسال کرد. گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا نیز پیشنویس قطعنامهای را علیه پیگرد بهاییان در ایران به کنگره تسلیم کردند.
۸) حمید بدری و شیخ مراد بدری، از اهالی روستای درکه در منطقه گهوار از توابع شهر کرند غرب کرمانشاه، به همراه دو تن دیگر به نام های منوچهر مرادی و سید کیومرث زولفقاری از اهالی روستای تنوره، چهار شهروند کرد که پیرو آیین یارسان هستند، بازداشت شدند.
۹) از برگزاری تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در تهران که در اعتراض به تخریب اماکن مذهبی و برخوردهای اخیر با پیروان این سلسله فراخوان داده شده بود، ممانعت به عمل آمد که در طی برخوردهای صورت گرفته، تعداد ۶۷ پیرو این آئین بازداشت شدند. همچنین در اصفهان، دراویش سلسله نعمت اللهی گنابادی جهت برگزاری مجلس درویشی خود با مشکل مواجه شدند و بروز درگیری هایی در این محل گزارش شده است. از سوی دیگر محمدجعفر انتصاری، عبدالرضا گودرزی، هادی حبیبی و رویا اسدپور از دراویش سلسله نعمتاللهی گنابادی در جزیره کیش در جنوب ایران دستگیر شدند..در ادامه این بازداشتها، فرزند یکی از آنها را که برای پیگری وضعیت پدرش به کیش سفر کرده بود، بازداشت شد.
۱۰) حسین کریمی ۲۷ ساله از مسیحیان فارسی زبان ساکن کرج، بازداشت شد. حامیک خاچیکیان” ۵۱ ساله و از خادمین کلیسای (فارسی زبان) جماعت ربانی مرکز در تهران و زوج نوکیش مسیحی بنامهای “نادره جمالی” ۴۴ ساله و “جمال قالی شورانی” ۴۹ ساله نیز بازداشت شدند.
بخش دوم – حقوق اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی
دولت ایران از آنجا که میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی (۱۹۶۶) را امضا کرده و به موجب مجموعه تعهداتی که پذیرفته است، در مقابل ایرانیان و جهانیان مسئولیت داخلی و بین المللی دارد. بنابراین باید درتأمین برابری واقعی افراد و فراهم ساختن رفاه همگانی و انجام اقدامات ایجابی در این خصوص کوشا باشد. با این حال کمتر حوزه ای از زندگی ایرانیان اعم از اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شاخص امیدوار کننده ای را ترسیم می کند. گزارشی از وضعیت برخورد با فعالان فرهنگی و کارگری در زمستان ۱۳۸۷ به شرح زیر است :
نخست : وضعیت معلمان
- وضعیت معلمان در زمستان ۱۳۸۷ به شرح است:
الف- بازداشت
۱ ) گروهی از فعالان صنفی معلمان که پیش از ظهر روز چهارشنبه ۱۱ دیماه برای پیگیری علت عدم اجرای قانون مدیریت خدمات کشوری به مقابل مجلس رفته بودند، توسط نیروی انتظامی بازداشت شدند.
ب- صدور احکام قضایی
۱ ) حکم شلاق رضا عبدی، عضو کانون صنفی معلمان ایران اجرا می شود.
ج- سایر موارد
- به گزارش کانون صنفی معلمان، روز یکشنبه ۴ اسفند، معلمان در بسیاری از مدارس شهرهای شیراز و خمینی شهر برای افزایش دستمزدها و در اعتراض به عدم پرداخت مطالبات سال های ۸۶ و ۸۷ دست به اعتصاب زدند. همچنین جمعی از معلمان حق التدریسی که از استان های مختلف برای پیگیری حقوق خود به تهران آمده بودند، در مقبل مجلس تجمع کردند. این معلمان نامه ای خطاب به نمایندگان در دست داشتند که در آن از میزان ناچیز حقوق و نامشخص بودن تکلیف استخدام گلایه کرده اند. همچنین در تاریخ ۳۰ / ۱۰ / ۱۳۸۷ راس ساعت ۱۰ صبح بازنشستگان فرهنگی سال ۸۷ با تجمع در محوطه ناحیه ۲ آموزش و پرورش اردبیل خواهان رسیدگی به خواسته خود شدند.
دوم : وضعیت کارگران و کشاورزان
نپرداختن حقوق در آخرین ماه های سال ۱۳۸۷ یکی از مهم ترین مشکلات جامعه کارگری در ایران بود. همین امر سبب برخی اعتراضات و اعتصابات شد. از سوی دیگر تعدادی از کارخانه ها به دلیل رکود اقتصادی و حجم بی رویه واردات ناچار شدند کارخانه خود را تعطیل و کارگران خود را اخراج کنند. مثلا در شهرهای صنعتی قزوین و ساوه، تعدادی از کارگران اخراج شدهاند، قراردادهایشان تمدید نشده یا خود کارخانهها تعطیل شدهاند. طلب چند ماهه حقوق معوقه کارگران مسأله دیگر کارگران بود.
الف- بازداشت
- علی نجاتی، رییس هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه و رضا رخشان، مسئول روابط عمومی و علی اکبر پیرهادی از مسئولان سندیکای کارگران شرکت واحد تهران بازداشت شدند.
ج- صدور احکام قضایی
- شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری نازلو طی حکمی سلیمان ابراهیمی ، محمد صمدزاده ، مرتضی جعفری ، اللهوردی اصلانی ، محمد مناف زاده ، ایوب عزیز پور ، اکبر رستمی ، معراج علی پور ، سعید جعفرپور ، مجید قلی زاده و زیاد جعفرپور را به تحمل دو سال حبس تعزیری و یکسال تبعید به شهرستان میناب وتحمل ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و بهروز مجیدی را به تحمل یک سال حبس تعزیری ویکسال تبعید به شهرستان میناب وتحمل ۷۴ ضربه شلاق و بارزاد نظامی افشار، مقداد نظامی افشار و محمد اشرفی را به تحمل شش ماه ودو روز حبس تغزیری محکوم کرد. دادگاه همچنین حیدر علی علیپور، حسین وهاب زاده، سلیمان احمدی ، حبیب الله احمدی ومحمد جعفری را به پرداخت سیصد هزار تومان جزای نقدی و حجت مکرم را به پرداخت دویست هزار تومان جزای نقدی محکوم کرد. این ۲۵ نفر ازکشاورزان سنی مذهب روستای قیزیل خنه یه (خانقاه سرخ) در اورمیه هستند که به خاطر اعتراض به تغییر مسیر آبهای زیرزمینی در این روستا بازداشت شده بودند.
د- سایر موارد
۱) بر اساس اخبار منتشر شده، کارگران کیش چوب ۴ تا ۶ ماه، کارگران نساجی مازندران دو ماه، کارگران ذغال سنگ دنبو سه ماه، کارگران معدن شانه وری قزوین سه ماه، کارگران چرم اعظم ٣ ماه، کارگران نیرو گستر ۲ماه، کارگران صنعت امروز یک ماه، کارگران کارخانه ساران ۵ تا ۶ماه، کارگران شرکت ایران ترمه و تهران پتو یک سال و کارگران طرح صنعتی نیشکر هفت تپه شوش ۲ ماه حقوق معوقه طلبکارند. کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز حقوق نگرفتهاند.
۲) کارخانه روغن غنچه، چینی مینا، یخچال آزمایش مرودشت و لوله سازی اهواز تعطیل شدند. وضع کارخانههای نساجی هم بسیار وخیم گزارش شده است.
۳) کارکنان بیمارستان مهر ساری اعتصاب کردند. همچنین جمعی از کارگران فرش پارس مقابل فرمانداری البرز و جمعی از کارگران نیشکر خوزستان در مقابل مجلس تجمع کردند. از سوی دیگر همزمان با حضور وزیر کار در استان همدان کارگران سامیکو صنعت در مقابل استانداری تجمع کردند
کارگران شهرداری آبادان نیز در پی تاخیر چهار ماهه در پرداخت حقوق شان تجمع کردند. بیش از ۱۵۰ نفر از کارگران بازنشسته تامین اجتماعی نیز در مقابل درب مجلس تجمع کردند. این کارگران خواستار همسان سازی حقوق بازنشستگی خود با حقوق بازنشستگان کشوری شدند. کارگران شرکت صنایع فلزی نیز تجمعی در مقابل ریاست جمهوری برگزار کردند. تعدادی از کارگران مجتمع صنعتی شمال غرب تبریز (تولیدکننده قطعات خودرو) به دلیل نبود نقدینگی، پرداخت نشدن حقوق و دستمزد و حق بیمه و توجه نکردن به مسایل بهداشتی و رفاهی کارگران با تجمع در کارخانه دست از کار کشیدند.
۴) دو هزار نفر از کارگران لوله سازی اهواز اخراج شدند. همچنین در پی تعطیلی بیمارستان الوند، ۲۵۰ کارگر آن پس از ۱۰ تا ۲۵ سال کار در این بیمارستان بیکار شدند. دو شرکت تیزرو و شهید مطهری در شهرستان قزوین نیز ۲۷۰ کارگر را بیکار ساخته اند. ۵۵ کارگر رسمی شرکت “نار ایران” نیز اخراج شده اند. یکصد کارگر کارخانه آزمایش مرودشت نیز پس از اتمام قرارداد، اخراج شدند.
۵) بانزدیک شدن زمان تعیین دستمزدهای سال جدید، جمعی از تشکلهای کارگری استان قزوین طی نامهای به شورای عالی کار خواستار توجه بیشتر اعضای این شورای عالی به موضوع دستمزد کارگران شدند.
۶) در پی تعیین و اعلام حداقل دستمزد کارگران در حدود ۲۷۴۵۰۰۰ تومان برای سال ۱۳۸۸، و اعتراض به این مسأله، سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، اتحادیه آزاد کارگران ایران و انجمن صنفی کارگران برق و فلزکار کرمانشاه در موضع گیری ای همدوش با کارگران امضا کننده طومار خواست افزایش حداقل دستمزدها اعلام کردند، دستمزد ۲۷۴۵۰۰ تومانی لگد مال کردن حرمت انسانی کارگران و محکوم کردن خانواده های آنان به مرگ تدریجی از گرسنگی است و بدینوسیله ضمن اعتراض شدید به تصویب چنین دستمزدی، اعتراض به آن و مبارزه برای تجدید نظر اساسی در میزان حداقل دستمزدها را حق مسلم کارگران میدانند و عموم کارگران، معلمان، پرستاران و سایرزحمتکشان را به امضای طومار خواست افزایش حداقل دستمزدها فرا میخوانند.
۷) آمار متناقض بیکاری رییس مرکز آمار ایران اوایل بهمن ماه بر صحت آمار ٩.۵ درصدی نرخ بیکاری تاکید کرده بود اما وزیر کار و امور اجتماعی این رقم را بیش از ١٠.۵ درصد دانسته بود.
۸) دختری جوان به دلیل مشکلات روحی، روانی در ایستگاه مترو نواب دست به خودکشی زد. گفتنی است زن جوان دیگری در ایستگاه حسنآباد نیز قصد خودکشی داشته که با اقدام سریع راهبر قطار و ترمز گرفتن قطار خودکشی زن جوان ناکام ماند. چهارم اسفندماه نیز یک جوان که خود را اهل کنگاور معرفی کرده بود، در مقابل کتابخانهی دانشگاه تهران خود را به آتش کشید. روز بیست و ششم بهمنماه نیز مردی حدودا پنجاه ساله به خیابان مقابل مجلس رفته و خود را به آتش میکشد. در روز سیام بهمنماه، نیز شخصی از اهالی خرمآباد، در مقابل ساختمان بنیاد شهید دست به خودسوزی زده است. روز سهشنبه، هشتم بهمن ماه، نیز یکی از زلزلهزدگان بم در مقابل ساختمان ریاستجمهوری دست به خودسوزی زد.
۹) از رباط کریم خبر می رسد در یک اقدام ضربتی زنی که ۲۵ سال در شهرک خانه رباط کریم از مجموعه های بنیاد مستضعفان زندگی می کرد با سه فرزند معلول روانی خود به بیرون از خانه رانده شده است .
۱۰) کنفدراسیون بینالمللی اتحادیههای کارگری و فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل، به ادامه برخورد قضایی با پنج تن از رهبران سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه اعتراض کردند.
۱۱) ممانعت از حضور اسالو در مراسم ازدواج فرزندش و اعطای جایزه اتحادیه های سراسری کارگران هلند به او . همچنین اسالو در پی انتقالش به زندانی دیگر نامه ای به قوه قضائیه نوشت.
۱۲) جولیا سوسا دبیر سندیکاهای آرژانتین طی نامه ای خطاب به محمود احمدی نژاد رئیس جمهور جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که فعالان اتحادیه های کارگری و حقوق بشر در سرتاسر جهان بار دیگر از شنیدن دستگیری ابراهیم مددی نایب رئیس سندیکای کارگران شرکت واحد تهران ، نگران شده اند . «این نخستین بار نیست که مسئولین ایرانی طی تعطیلات کریسمس اقدامات ناعادلانه ای را علیه تشکیلات واقعی کارگری اعمال نموده اند . کمتر از یک هفته پیش محسن حکیمی عضو کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل های کارگری و بیژن امیری از کارگران خودروسازی کارخانه پارس خودرو توسط پلیس مخفی بازداشت شده اند . بدون شک دولت ایران از فشارهای مداوم بین المللی بر خود نسبت به تخطی از پیمان های ILO همچون آزادی تشکل و حق قرار دادهای دسته جمعی کاملا آگاه می باشد . ما از دولت جمهوری اسلامی ایران می خواهیم تا بدون قید و شرط ابراهیم مددی ، محسن حکیمی ، بیژن امیری ، منصور اسانلو و فرزاد کمانگر را آزاد نمایند.» همچنین کنفدراسیون اتحادیه های کارگران راه آهن ژاپن ، اتحادیه کارگران حمل ونقل امریکا ، اتحادیه ترابری اتریش و کنفدراسیون سراسری کارگران انگلستان با انتشار بیانیه های بازداشت ابراهیم مددی را محکوم کرده و از مقامات ایرانی خواسته اند بدون قید وشرط ابراهیم مددی و سایر فعالین کارگری را آزاد کنند.
۱۳)نماینده اردبیل در مجلس شورای اسلامی از وجود ۵۰ هزار بیکار در این استان خبر داد.
سوم: میراث فرهنگی و محیط زیست
۱) نظر کارشناسان حاکی از آن است که مسجد هزارساله جامع اصفهان به عنوان مهم ترین مسجد تاریخی ایران که بر آن لقب کلکسیون معماری ایرانی- اسلامی را گذاشته اند، دچار تخریبی تدریجی اما گسترده شده است. همچنین تمامی آثار تاریخی اصفهان به دلیل خطر نفوذ رطوبت ناشی از انباشت آب های جاری و زه کشی رودخانه زاینده رود و همین طور استفاده از چاههای زیاد در شهر اصفهان، با تهدید پوسیدگی ناشی از رطوبت مواجه شده است.
۲) برخی خبرها از سرقت از تخت جمشید، حکایت دارند.
۳) برخی رسانه ها از خبر هجوم ماشینهای راهسازی به حاشیه دریاچه زیبا و منحصر به فرد پریشان در شهرستان کازرون خبر داده اند. همچنین بعد از گذشت بیش از ۴ ماه از بروز پدیده مرگبار «کشند سرخ» در خلیج فارس و دریای عمان که تا به امروز موجب مرگ صدها تن ماهی شده، تلفات آبزیان در سواحل کشورهای حاشیه خلیج فارس ازجمله ایران همچنان ادامه دارد. این در حالی است که به گفته کارشناسان محیطزیست، آلودگی خلیج فارس به نیترات و فسفات و تخلیه فاضلابهای شهری مهمترین دلیل تشدید این فاجعه در منطقه عنوان شده است اما همچنان همه روزه دهها تن فاضلاب تصفیه نشده، فقط از شهرهای ساحلی ایران ازجمله بندرعباس، در دریا تخلیه میشود که تداوم این روند میتواند منجر به پایدار شدن این فاجعه در خلیج فارس و تلفات بیشتر آبزیان در آبهای ساحلی کشورهای منطقه شود. همچنین در جریان انتقال چندین راس کل و بز از یکی از مناطق حفاظتشده استان همدان به منطقه دیگری در همین استان، بر اثر شلیک تفنگ بیهوشی ماموران سازمان محیط زیست، تمامی حیوانات بیهوش شده جان باختند. سمندر غارزی لرستان نیزدر معرض خطر است.
۴) در حالی که این روزها آلودگی هوای تهران همه اخبار محیط زیست را تحت تاثیر خود قرار داده است، خبرهای نگران کننده دیگری هم در این حوزه به گوش می رسد. آلودگی آب شهری تهران و چند کلانشهر دیگر به نیترات از جمله این اخبار نگران کننده است. شمار بیماران تنفسی درتهران نیز طبق مستندات علمی در چند ماه اخیر ۶۰ درصد افزایش داشته است.
۵) عضو کمیته اصلاح رفتار راهنمایی و رانندگی گفت که هر ۲۵ دقیقه یک نفر در جاده های کشور بر اثر تصادفات جان خود را از دست می دهد.
خاتمه
کانون مدافعان حقوق بشر در شرایطی که همچنان تحت شدیدترین فشارها برای جلوگیری از فعالیتش قرار دارد بار دیگر با اعلام ایمان خود به حقوق بنیادین بشر، حیثیت و ارزش شخصیت انسانی، مجموعه قانونگزاران، مجریان و ناظران را بر حسن اجرای قوانین و انجام تکالیف قانونی خود طبق قانون اساسی ایران و اسناد لازم الاجرای حقوق بشری فرا می خواند و یاد آور می شود که منافع ملی و پیشرفت کشور در گرو اجرای قوانین و رعایت حقوق و آزادی های بنیادین افراد است. بر این اساس کانون مدافعان حقوق بشر با اعتراض نسبت به برخوردهای صورت گرفته با کنشگران مدنی، خواستار اقدامات مؤثر برای جلوگیری از نقض حقوق شهروندان برای رفع تنش موجود میان فعالان سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و مسئولان است. بنابراین الزام مقام های دادستانی، انتظامی و امنیتی به رعایت موازین دادرسی عادلانه، آزادی سریع همه بازداشت شدگان عقیدتی و سیاسی خواسته ما در کانون مدافعان حقوق بشر است.